Jean Bessems (76), terugkeer van een groot kampioen

De Grand Prix van Rosmalen opent vandaag (maandag 18 oktober) in De Hazelaar zijn deuren voor de eerste wedstrijden in de voorronden. Aan de tafel staat een grootheid uit het artistiek verleden: Jean Bessems, ooit uit Cadier en Keer, nu woonachtig in Maastricht. De Limburger werd in zijn rijke carrière twee keer wereldkampioen en vier keer Europees kampioen kunststoten.

18 oktober 2021

ROSMALEN - De voormalig wereld- en Europees kampioen kunststoten Jean Bessems keert vandaag terug in de biljartarena van de Grand Prix in Rosmalen. Dat mag best een bijzondere come-back worden genoemd van de inmiddels 76-jarige Limburger, die tussen 1980 en 1990 de wereld van het artistiek biljarten domineerde, twee keer wereldkampioen werd en vier keer Europees kampioen. Met dat palmares behoort Bessems na spelers als Raymond Steylaerts (zes wereldtitels), Leo Corin (4), Jean Reverchon en Joaquin Domingo (3) nog altijd tot de absolute topspelers van het artistiek biljart.

Volgens zijn vroegere trainer René Vingerhoedt was Bessems een speler met een perfecte afstoot, volgens Sander Jonen, in Nederland één van zijn opvolgers met ook twee wereldtitels, was Bessems één van de beste artistiek biljarters ooit. De Limburger keerde na zijn laatste wereldtitel in 1988 niet echt meer terug als kunststoter. ,,Er was een langdurige ruzie in die tijd tussen de KNBB en de driebandenspelers: als je als kunststoter ook driebanden wilde spelen, werd je voor het artistiek geschorst. En andersom werd je voor driebanden geschorst. Toen ben ik gestopt, omdat ik die toestanden niet meer wilde meemaken.''

Voor de jongere generaties biljarters heeft de naam van Jean Bessems geen bekende klank meer. De geweldige successen in het artistiek worden doorgaans ondergesneeuwd door kampioenschappen in driebanden en bandstoten. De toen nog jonge Limburger, geboren en opgegroeid in Cadier en Keer, brak echter al internationaal door toen hij twintig was op het EK jeugd. Zes jaar later won Bessems zijn eerste medaille: zilver op het EK kader 47/2 in Nice.

Hij behaalde zijn eerste wereldtitel in het artistiek in het Zeeuwse Sluis in 1985 met een overwinning voor Francis Connesson, Maurice Coyret, Raymond Steylaerts en Leo Corin. Drie jaar later volgde een tweede mondiale titel in het Oostenrijkse Stockerau en stond hij op het hoogste podium met Leo Corin en Jan Brunnekreef. De Europese successen volgden elkaar in een nog sneller tempo op. Jean Bessems was de beste van Europa in 1986 (Bruay, Frankrijk), 1987 (Gorssel, Nederland), 1988 (Dongen, Nederland) en 1989 (Wilrijk, België). Vanaf 1981 was Bessems acht keer op rij Nederlands kampioen in het artistiek en daarnaast vijf keer in de kaderdisciplines 47/2, 47/1 en 71/2.

Jean Bessems, geboren op 4 januari 1945, kwam uit een gezin waarvan de vader boer, duivenmelker en later caféhouder was. Op 14-jarige leeftijd begon de jonge Jean met biljarten, bovendien voetbalde hij tot zijn 19e jaar. ,,Ik heb in mijn vroege carrière, eind jaren tachtig, één keer een Grand Prix finale gespeeld tegen Arie Weijenburg'', vertelt hij. ,,Daarna heb ik eigenlijk maar een paar keer meer meegespeeld.'' Jean was in het dagelijks leven machinebankwerker bij Hilton Engineering in Maastricht, waar hij op zijn 61e jaar met VUT is gegaan. In Maastricht woont hij inmiddels 15 jaar met zijn vrouw Bep, met wie hij bijna 50 jaar is getrouwd.

,,Toen ik was gestopt met werken, ben ik langzamerhand ook weer wat gaan biljarten, eerst op klein biljart, de laatste vier, vijf jaar op de matchtafel. Wedstrijden spelen en af en toe trainen doe ik in het Gemeenschapscentrum in Gronfeld, waar de bowlingzaal is verdwenen en er biljarts voor in de plaats zijn gekomen.'' Bessems speelt driebanden in de derde divisie met VK3 Windex in een team met onder andere Johan Ekkerink, Hub Vereggen en Cor de Ree.

De come-back in een Grand Prix maakt Jean Bessems vandaag (maandag) in Rosmalen in een poule met nog twee oud-kunststoters: Ger Holka en Fred Groen. Het huidige gemiddelde in de competitie van Bessems is 0.825 met een hoogste serie van 9.

De Grand Prix in Rosmalen wordt van 18 tot en met 30 oktober gespeeld in De Hazelaar in Rosmalen.

Tekst: Frits Bakker

Foto: Jean Bessems archief

 

 

Driebanden Grand Prix
Volg ons online