Jean Paul de Bruijn stopt Aziatische hegemonie

Nederlander voert de ranglijst aan op woensdag en gaat samen met Barry van Beers naar de laatste kwalificatie. Therese Klompenhouwer en Glenn Hofman uitgeschakeld na eerste optreden.

14 november 2018

SEOUL - De vraag was na twee dagen: wie kan als eerste de Aziaten bedreigen in de World Cup in Seoul. Het antwoord liet niet lang op zich wachten. De Nederlander Jean Paul de Bruijn voerde op woensdag, de voorlaatste kwalificatiedag, de ranglijst aan voor een klein peloton van Koreanen en Vietnamezen. Met een voortreffelijk gemiddelde, mooie uitschieters in de twee partijen die hij won en zoals het met de Nederlander in de schaduw van Dick Jaspers meestal gaat in World Cups. Een spelers van hoogten en laagten, van geweldige partijen en onverwachte uitglijders. Klasse en mentale hardheid gaan niet altijd hand in hand, maar als 'Jeepee' het op zijn heupen krijgt, ga dan maar uit de weg.

Twee spelers uit het Aziatische kamp werden in de Koreaanse arena van de tafel geblazen. De Japanner Nobuyasu Sakai met 30-12 in 16 beurten, de Koreaan Keon Hwi Cho met 30-10 in 15 beurten en een serie van 12 naar de finish toe. De tekst van de nummer één van de dagranglijst was na afloop kort en droog: ,,Ik ben een speler van ups en downs, maar ik blijf volharden.'' Wie De Bruijn niet goed kent en hem op deze dag zag spelen, moet hebben gedacht: hoe is het mogelijk dat hij na zijn pieken in de beginjaren 2000 naar de 50e positie op de ranglijst is weggezakt. Wie hem wat beter kent, weet de verklaring. 'Jeepee' is een technicus, een speler van briljante oplossingen en stoten, maar geen man met een gevreesd karakter als het om winnen gaat en al zeker geen straatvechter. Op belangrijke momenten, meestal vlak voor het hoofdtoernooi in een World Cup, laten techniek en de klasse de Nederlander te vaak in de steek.

Zo niet vandaag in zijn twee partijen, waarin kwaliteit en zelfvertrouwen er weer eens vanaf straalden. Vraag hem wat dat toch is, hoe dat toch komt en hij antwoordt: ,,Ik heb er zelf geen verklaring voor.'' Morgen, donderdag, in de laatste hordes voor het hoofdtoernooi, staat De Bruijn voor een volgende zware missie en mag hij bewijzen dat het geen toeval en geen uitschieter was: de Belg Roland Forthomme en de Spanjaard Javier Palazón verslaan, twee spelers die toevallig ook bekend staan om hun grillige optredens.

Het Hollandse kamp, in het spoor van Dick Jaspers niet zo dik bezaaid met successen in de World Cups, had behalve Jean Paul de Bruijn nog een groepswinnaar: Barry van Beers in zijn partijen tegen de Colombiaan Aquilar en de Egyptenaar Abdin, met twee overwinningen en 1.304. Twee andere Nederlanders werden uitgeschakeld: Glenn Hofman en Therese Klompenhouwer, allebei met één winstpartij en één verloren partij. Voor Klompenhouwer was Jae-Guen Kim te sterk in haar tweede optreden (30-22 in 26) Glenn Hofman stuitte op de revelatie van de voorronden: Sang-Woon Ko, met 30-19 in 14 beurten. Het herstel tegen de Griek Tsokontas in een partij in 15 beurten was niet voldoende: Hofman was de nummer één van de eerste verliezersgroep met 2 punten en 1.689, het tweede beste gemiddelde van de dag.

Choong-Bok Lee was de winnaar van de sterkste kwalificatiepoule met winst op Chi Yeon Cho in 16 beurten en op Yusuke Mori in 22 beurten. Robinson Morales won zijn groep, Filippos Kasidokostas, onder meer door een overwinning op Kostas Kokkoris met 30-13 in 20 en verlies tegen een van de Nguyens, Dion Nelin ging verder als laatste van de zestien ondanks verlies in zijn eerste partij. De beste partijen waren van Tae Jun Oh (12), die niettemin werd uitgeschakeld, van Bong chul Kim (12) en van Hideaki Kobayashi (13 beurten).

De top zestien:
1 Jean Paul de Bruijn 4-1.935-12
2 Sang-Woon Ko 4-1.621-12
3 Choong-Bok Lee 4-1.578-6
4 Hideaki Kobayashi 4-1.538-9
5 Jin Pyo Hong 4-1.538-5
6 Duc Anh Chien Nguyen 4-1.500-9
7 Hyun Min Seo 4-1.463-7
8 Robinson Morales 4-1.333-8
9 Barry van Beers 4-1.304-5
10 Trung Hau Do Nguyen 4-1.276-7
11 Jae-Guen Kim 4-1.224-6
12 Hyung Bum Hwang 3-1.276-8
13 Jose Juan Garcia 3-1.200-10
14 Bong chul Kim 2-1.548-6
15 Filippos Kasidokostas 2-1.526-6
16 Dion Nelin 2-1.450-7.

De poules voor de laatste kwalificatiedag (twaalf poulewinnaars en drie beste runners-up):

Poule A:
Jose Juan Garcia, Hyung Bum Hwang, Semih Sayginer
Poule B:
Bong chul Kim, Jae-Guen Kim, Tayfun Tasdemir
Poule C:
Dinh Nai Ngo, Trung Hau Do Nguyen, Filippos Kasidokostas
Poule D:
Dion Nelin, Barry van Beers, Eddy Leppens
Poule E:
Nikos Polychronopoulos, Hyung Kon Kim, Robinson Morales
Poule F:
Adnan Yüksel, Jérémy Bury, Hyun Min Seo
Poule G:
Riad Nady, Duc Anh Chien Nguyen, Lütfi Cenet
Poule H:
Can Capak, Jin Pyo Hong, David Martinez
Poule I:
Minh Cam Ma, Birol Uymaz, Hideaki Kobayashi
Poule J:
Myung-Woo Cho, Choong-Bok Lee, Tonny Carlsen
Poule K:
Anh Vu Duong, Xuan Cuong Ma, Sang Woon Ko
Poule L:
Roland Forthomme, Javier Palazón, Jean Paul de Bruijn.

Tekst: Frits Bakker

Foto Jean Paul de Bruijn (Kozoom Studio)

 

Bruijn, Jean Paul de Driebanden Internationaal
Volg ons online