Jean Paul de Bruijn terug van weggeweest

Sluiskilse kopman van Dallinga team maakt een vliegende start in de DKM Tools league; hij verslaat Roland Forthomme in een toppartij met 40-29 in 11 beurten, veruit de beste partij van de openingsdag. A1/DPC De Kuul is de opvallendste winnaar met de maximale score: 8-0

 

12 september 2021

SLUISKIL - Hij is terug van weggeweest, de Zeeuwse biljarter Jean Paul de Bruijn. En hij schitterde zoals hij zelden heeft gedaan voor zijn eigen vertrouwde publiek in Sluiskil. De commotie over wel of niet meespelen in de eerste Grand Prix van dit jaar heeft hij kennelijk weer snel naast zich neergelegd. Met voorsprong en in een briljante vorm was De Bruijn deze zondag de beste winnaar in de eerste ronde van de Nederlands eredivisie driebanden. Hij versloeg als kopman van het Dallinga team één van de allerbeste Belgische spelers, Roland Forthomme, met 40-29 in 11. Die wedstrijd hielp het thuis spelende Sluiskilse team, met twee echte Zeeuwen en twee Belgen, aan de uiteindelijke overwinning met 6-2.

Vijf teams uit de DKM Tools league gingen van start met winst, twee teams speelden gelijk tegen elkaar en vijf teams bleven na één wedstrijd puntloos. A1/DPC De Kuul haalde de maximale score van 8-0 tegen DKM Tools, onder meer dankzij de razend spannende wedstrijd tussen Dave Christiani en Roland Uijtdewillegen, die in 40-39 eindigde. Dallinga, Bousema en SIS gingen van start met 6-2 overwinningen, Bousema was na A1/DPC (maximale 160 punten) het tweede hoogst scorende team in caramboles met 158 van de 160 te maken punten: resulterend in drie winstpartijen en één verliespartij, die van Anno de Kleine tegen Ludo Kools, regerend Master, met 40-38.

De Match of the Day, tussen Jean Paul de Bruijn en Roland Forthomme, werd door de Belg gelanceerd met een openingsserie van 7 en 16 punten na vier beurten. De Nederlander bleef uiterst koel, nam na 6 beurten een voorsprong met een serie van 8 voor 24-18, zag Forthomme nog eens bijna langszij komen door een serie van 8 (29-27 voor De Bruijn), maar het slotakkoord was voor de Zeeuw met een serie van 11: 40-29.

Dat was met afstand de beste partij van deze eerste speeldag. Peter De Backer, in diezelfde wedstrijd, kwam het dichtst in de buurt van zijn kopman door een overwinning op Francis Forton met 40-28 in 19, Martin Horn finishte in een andere setting ook in 19 beurten. De Duitser, kopman van Bousema, versloeg Dirk Weeremans met 40-18 in 19. Tweede man in dat team van Bousema, Johan Loncelle, behoorde tot de betere spelers met winst op Ronny Brants: 40-18 in 20.

A1/DPC was de beste starter van alle twaalf teams dank zij Christiani, Lindemann, Pijl en Bitalis met twee min of meer solide partijen (Christiani en Lindemann in 29 beurten) en twee matige partijen: Pijl in 44, Bitalis in 49 beurten. SIS Schoonmaak liet één partij van de vier uit handen glippen. Volkan Cetin, die omdat hij een vroegere wedstrijd in de eerste divisie speelde maar net op tijd aanwezig was, excelleerde met een grote marge, maar in een sterke partij tegen Martien van der Spoel: 40-18 in 27. Dick Jaspers won van Jack van Peer (40-22 in 25), Eddy Merckx van Wesley de Jaeger (40-19 in 25) en Jean van Erp van Dustin Jäschke met 40-17 in 22.

Dekker Keukens, altijd een gevaarlijke titelpretendent, trok de spannendste wedstrijd van de dag naar zich toe met winst op J&F Auto's: 5-3. Voor het thuisteam wonnen Ad Koorevaar van Jeffrey Jorissen (40-31 in 32), Henk Blauwblomme van Herman van Daalen (40-28 in 46) en speelde John Tijssens gelijk tegen Therese Klompenhouwer met 40-40 in 30). De enige winnaar voor Den Haag was Barry van Beers: 40-38 tegen Gerwin Valentijn in 28 beurten.

Team Eekhoorn en 't Hartje speelden in de Oosterhoutse kraker gelijk tegen elkaar. Voor Eekhoorn was het een Ceulemans-gala: Peter Ceulemans won van Martin Spoormans (40-24 in 21) en Kurt Ceulemans van Harrie van de Ven (40-34 in 34). Voor 't Hartje trokken Davy van Havere tegen Frans van Kuyk (40-28 in 26) en Ludo Dielis tegen Jerry Hermans (40-22 in 22) de wedstrijd in balans.

Tekst: Frits Bakker

Foto Jean Paul de Bruijn

 

 

Bruijn, Jean Paul de Kozoom League Driebanden
Volg ons online