Jean van Erp over zijn winst in de KNBB SIS Survival

"Mijn missie voor het nieuwe seizoen is in de eerste plaats om me nog elke dag te verbeteren in mijn spel, op allerlei vlakken"

14 juli 2021

HEESWIJK-DINTHER - Het voelt een week later nog altijd als een geweldig succes. Jean van Erp was de eerste winnaar van de Survival in het SIS biljartcentrum in Uden na een finale met Toine Dekkers, Dave Christiani en Sam van Etten. De Brabander heeft er de basis gelegd voor het nieuwe jaar, waarin vele uitdagingen op zijn pad komen. Jean van Erp gaat niet alleen competitie spelen in Nederland met het topteam van SIS, maar ook in België, Frankrijk, Duitsland en Spanje.

Jean van Erp staat op scherp na de flow die hij in de Survival heeft gevonden. ,,Mijn missie voor het nieuwe seizoen is in de eerste plaats om me nog elke dag te verbeteren in mijn spel, op allerlei vlakken. Ik heb weer zin in het nieuwe seizoen, waarin ik me weer wil bewijzen tegenover mezelf. En ik hoop natuurlijk dat alles in september weer mag starten, zowel nationaal als internationaal.''

 

 

Hoe was de uiteindelijke ontknoping van de SIS Survival, hoe verliep de finale?
Jean van Erp: De start was moeizaam, voor iedereen, ik stond gelijk al 20 punten achter op Sam (van Etten) en Dave (Christiani). Aan het eind van de eerste helft ging ik wat beter scoren. En vanaf dat ik aan kop ging, heb ik de voorsprong alleen maar verder uitgebouwd. Toine (Dekkers) had zich inmiddels omhoog geknokt naar plaats 2, maar Sam (van Etten) scoorde in de allerlaatste beurt nog zes om toch nog als tweede te eindigen. Dave heeft niet veel meer gescoord in die tweede helft en bleef onder zijn niveau met 0.888. Daarvoor had hij geweldig gespeeld met een gemiddelde van ruim 1.900.

Kijk eens terug op je toernooi tot aan die finale? Op het traject dat je hebt doorlopen?
Ik zag meteen dat het een zware opgave zou worden om ver te kunnen komen en heb bijna het hele traject (op 2de ronde na) met Dave doorlopen. Onderweg heb ik vier favorieten verslagen: Raymund Swertz, Barry van Beers, Raimond Burgman en Jeffrey Jorissen... met uiteindelijk die finaleplaats als resultaat.

Was je kortom tevreden over het niveau dat je hebt gehaald?
Ik kijk er heel positief op terug, had me goed voorbereid met genoeg trainingsuren en ik ben zeker tevreden met het niveau en resultaat. Met 1.857 als Survival gemiddelde (ruim 1.650 zuiver gemiddelde) heb ik een goed toernooi gespeeld. Ik heb later alle wedstrijden van mezelf teruggekeken en er is nog veel ruimte voor verbetering. De conclusie is: we blijven niet stilzitten hoor.

Hoe kun je de sfeer beschrijven in het SIS centrum?
Naar mijn idee was het geweldig, iedereen was blij dat het weer mocht en we waren allemaal benieuwd naar het nieuwe format. Ik heb ook alleen maar positieve geluiden gehoord.

Wie waren de verrassingen van het toernooi, en wie de teleurstellingen?
De verrassing was wel Toine Dekkers, die een prachtig parkoers heeft afgelegd met goed spel en mooie oplossingen. Hij heeft ook nog eens meegeholpen met schrijven en tijdwaarneming enzovoort, petje af hoor. De uitschakeling van Jean Paul de Bruijn was voor mij een grote verrassing. Hij zat qua schema aan de goeie kant en met zijn ruim twee jaar Survival ervaring bij de PBA had ik hem zeker bij de laatste acht en eigenlijk de finale gerekend. Het geeft nog maar eens aan hoe hard en moeilijk driebanden kan zijn.

Wat vind je achteraf gezien van het Survival format?
Ik vind de Survival zeker wel leuk voor twee, drie toernooien maximaal per jaar, zoals ze het nu willen invullen. Je moet soms heel veel geduld hebben en wachten op je kans, soms heb je het idee dat je alleen maar op je stoel zit.

Hoe was de organisatie van SIS voor dit eerste, grote toernooi waar Carl Verhoeven en zijn aanhang zo lang naar hadden uitgekeken?
De organisatie was goed, ze hebben het iedereen naar de zin willen maken. En alle kleine probleempjes zijn zo goed en zo snel mogelijk opgelost. Uiteraard wordt er achter de schermen geëvalueerd wat beter kan en moet, maar de Sectie driebanden, de familie Verhoeven, Gerard ten Lohuis, Jan van de Vorle en alle vrijwilligers hebben er een prachtig evenement van gemaakt.

Hoe was de belangstelling, met name ook van de kijkers op Youtube?
Ik heb gezien dat er in de loop van het toernooi steeds meer belangstelling is gekomen op YouTube, de kijkcijfers waren heel positief. Ook daarin is nog veel winst te boeken.

Hoe ga je de nieuwe competitie in, in welke landen ga je spelen?
Met het bekende team van SIS, waarin we in dezelfde samenstelling blijven spelen met Jaspers, Merckx, Van Erp, Burgman, Van der Spoel en Swertz. Hopende dat de COVID wegblijft, zodat iedereen gezond blijft en dat we eindelijk na twee jaar weer eens iets kunnen winnen. Ik speel verder ook nog in België. Ik heb een nieuw team in Duitsland: BC International Berlin (onder andere met Horn) en ga ook in Frankrijk spelen bij Laxou met Blomdahl, Philipoom en Tachoire). Bij Castalla in Spanje blijf ik ook op de spelerslijst staan, daar ga ik spelen als de kalender het toelaat. Kortom: genoeg uitdagingen voor dit nieuwe jaar.

 

Jean van Erp schakelde in het traject naar de finale vele favorieten uit en won uiteindelijk het toernooi

 

De vier finalisten in de SIS Survival: vlnr. Dave Christiani, Toine Dekkers, Sam van Etten en de winnaar Jean van Erp

 

Tekst: Frits Bakker
Foto
's: Jan Rosmulder/De BiljartBallen, uitgelichte foto: Paul Brekelmans
 

Erp, Jean van Initiatieven KNBB
Volg ons online