Jeffrey Jorissen beste van twee Hagenaars

Jeffrey Jorissen won in De Hazelaar in Rosmalen zijn derde Grand Prix en demonstreerde zijn grote vorm en progressie. De Hagenaar, verhuisd naar het oosten van het land, versloeg zijn voormalige stad- en clubgenoot Glenn Hofman in de finale.

02 juni 2024

ROSMALEN – De 40-jarige Jeffrey Jorissen won zaterdagavond zijn derde Grand Prix driebanden in zijn carrière in het jaar waarin zijn doorbraak definitief is. In de finale versloeg Jorissen de vijf jaar jongere Glenn Hofman met 40-33 in 25 beurten. De twee Nederlandse topspelers, meestal nog in de schaduw van Dick Jaspers, komen allebei uit dezelfde residentiestad Den Haag. Jeffrey Jorissen debuteerde dit jaar pas voor Nederland op het WK voor landenteams. Glenn Hofman heeft op jonge leeftijd al iets meer internationale successen gehaald en heeft een kort avontuur in de Koreaanse PBA liga achter de rug.

Het waren dan ook twee gelouterde biljarters met een mooie toekomst voor zich, die bij afwezigheid van Dick Jaspers (Franse competitie) op het hoogste podium stonden in de Grand Prix van Rosmalen. Jorissen ontsnapte vooral één keer in het voortraject toen hij in de knock-outs met een shoot-out won van Harrie van de Ven. Hofman maakte één klein slippertje tegen Bert van Manen in zijn eerste optreden, Jorissen deed dat met zijn gelijke score tegen Harrie van de Ven, maar bleef ongeslagen.

Voor Jeffrey Jorissen was het zijn derde Grand Prix winst na Tilburg en Doetinchem, Glenn Hofman deed een gooi naar zijn vijfde Grand Prix winst. De Haagse ontmoeting, hoewel Jorissen inmiddels naar het oosten van het land is verhuisd, rolde eerst de kant van Hofman uit (16-4), kwam in balans op 17-17, ging naar 24-22 en werd uiteindelijk beslist door een serie van 8 van Jorissen met een paar fantastische ballen. Hij liep uit naar 32-22 in 17 en finishte op 40-33 (1.600/1.320).

In de aanloop naar de Haagse clash won Glenn Hofman na een grandioze start van Raimond Burgman. Hofman leidde na een bliksemstart met 27-1 in zes beurten na snelle series van 10 en 8. Burgman vocht nog goed terug, maar kwam aan het eind niet verder dan 40-17 in 15 (2.667/1.133). Jeffrey Jorissen had de betere eindsprint tegen Jean Paul de Bruijn, een partij die ook lang gelijk opliep (17-16, 32-32, maar in de laatste beurten een iets betere Jorissen liet zien: 40-36 in 31 beurten.

 

 

Het overzicht van de partijen met de beste 8 in Rosmalen:

Jeffrey Jorissen was de meest riante winnaar in deze ronde van vier partijen door Erwin Kivits met 40-20 in 22 de weg naar de halve finales te versperren. Op de andere tafels was meer spanning te zien. Het meest aan elkaar gewaagd waren Raimond Burgman en Dave Christiani, waarin Christiani na 31-22 achter terugkwam tot 40-40. Burgman scoorde vijf keer vanaf acquit, Christiani slechts twee keer.

Jean Paul de Bruijn leidde vrijwel de hele partij tegen Barry van Beers, onder andere met 14-9, 29-16 en 38-32. De Zeeuw finishte met 40-35 in 29 beurten. Glenn Hofman en Jean van Erp speelden met wisselende kansen (13-8 Hofman, 25-21 Van Erp) en beslisten pas in de laatste fase. Glenn Hofman had het betere eindschot op 40-37 in 28.

 


 

Beste 16 in Rosmalen:

Twee keer eindigde een partij bij de beste 16 op een gelijke score, één keer ontsnapte een winnaar met 40-39. Jeffrey Jorissen ontsnapte tegen Harrie van de Ven van acquit naar 40-40 in 22 en won de penaltyserie met 3-2. Raimond Burgman was koeler als afmaker tegen Kay de Zwart na de 40-40 in 30. De meest geroutineerde scoorde twee keer vanaf de stippen, Kay de Zwart miste van acquit.

Dave Christiani en Raymund Swertz speelden een thriller op het eind van de partij die met 40-39 werd gewonnen door Christiani in 33 beurten. De andere partijen kregen een grotere marge. Erwin Kivits was zelfs met 40-14 in 20 de betere van Jerry Hermans en de beste van alle winnaars in deze ronde. Jean van Erp klopte Paul Bruijstens met 40-15 in 21.

Glenn Hofman ging naar de laatste 8 met winst tegen Volkan Cetin, 40-34 in 26. Jean Paul de Bruijn won het treffen met Sam van Etten met 40-27 in 25 en Barry van Beers ging in het tweede part over Bert van Manen naar 40-33 in 32 beurten.

Jeffrey Jorissen passeert Dick Jaspers in het klassement van dit jaar en leidt met 184 punten voor Jaspers met 160, Raimond Burgman, Huub Wilkowski, Glenn Hofman en Jean Paul de Bruijn. Verder worden dit jaar nog Grand Prix toernooien gespeeld in Sittard en Doetinchem waarin rankingpunten te verdienen zijn voor plaatsing voor de Jumbo Masters.

De eindstand van de Grand Prix in De Hazelaar:

1 Jeffrey Jorissen

2 Glenn Hofman

3 Raimond Burgman

4 Jean Paul de Bruijn

5 Dave Christiani

6 Jean van Erp

7 Barry van Beers

8 Erwin Kivits.

Jeffrey Jorissen passeert Dick Jaspers in het klassement van dit jaar en leidt met 184 punten voor Jaspers met 160, Raimond Burgman, Huub Wilkowski, Glenn Hofman en Jean Paul de Bruijn. Verder worden dit jaar nog Grand Prix toernooien gespeeld in Sittard en Doetinchem waarin rankingpunten te verdienen zijn voor plaatsing voor de Jumbo Masters.

 

Alle info & uitslagen van de Super Aramith Grand Prix Driebanden Rosmalen 2024

 

Tekst: Frits Bakker
Foto's Jeffrey Jorissen & Glenn Hofman ©Paul Brekelmans

Driebanden Grand Prix
Volg ons online