Jeffrey Jorissen een gevreesde killer voor Jaspers

SIS Schoonmaak blijft op maximale winst in de DKM Tools league, maar Dick Jaspers laat een steekje vallen voor de koploper tegen Jeffrey Jorissen. De verslagen van alle wedstrijden en de gevolgen voor de ranglijst.

04 oktober 2020

DEN HAAG - Het is niet dat Dick Jaspers niet gewaarschuwd is als hij tegen Jeffrey Jorissen speelt. De Nederlandse nummer één van de wereld heeft eigenlijk geen angstgegners in het mondiale circuit van het driebanden, maar in het Haagse woont een tegenstander die voor Jaspers een boeman is. De wedstrijd die Jorissen vanmiddag in zijn eigen biljartcafé won voor de eredivisie (40-37 in 17 beurten), was goed voor een regelrechte hattrick: de derde overwinning van de laatste drie keer dat Jorissen tegen Jaspers speelde. In de finale van de Grand Prix in Tilburg, in het Kersttoernooi in Zundert en nu in eigen huis voor de eredivisie.

Het topteam van SIS Schoonmaak, de koploper in de DKM Tools league, won wel de wedstrijd tegen J&F Auto's met 6-2. Eddy Merckx was de beste man van de speeldag met 40-9 winst in tien beurten tegen Barry van Beers. Jeffrey Jorissen had geen beste start gehad tegen Jaspers met te veel onnodige missers. ,,Die werden bekwaam afgestraft door Jaspers'', zei de Hagenaar later. De kanteling van de partij kwam op een score van 25-25 in 14 en daarna na een 7 voor Jaspers en een 8 van Jorissen op 32-33, voor het eerst in Haags voordeel. Twee serietjes brachten de score op 37-37 en toen Jaspers miste op die stand, kon Jorissen toeslaan met 3: 40-37. Het was voor de eer, omdat SIS leidde met 6-0, maar de aanwezigen hadden er een verdiend applaus voor over.

 

 

De beste partij van de speeldag was al veel eerder naar het eind gegaan. Eddy Merckx had weer eens een flitsende start van zijn partij tegen Barry van Beers: de Belg ging van start met 12, vervolgde met 5 en 10 (27 in 3), maakte na een nul nog eens 7, maar deed vijf beurten over de laatste 6 punten: 40-9 in 10.

Twee andere partijen, voor de pauze, eindigden ook in SIS' voordeel. Therese Klompenhouwer, niet in goeden doen, werd geklopt door een slotserie van 11 van Jean van Erp: 40-24 in 34. Martien van der Spoel was met voorsprong de betere in de wedstrijd tegen Herman van Daalen met 40-26 (29 beurten).

De top drie blijft met Bousema Lochem en Dekker Keukens in stand met een drietal belagers: Team Eekhoorn, DKM Tools en Hartje van Oosterhout. Bousema blijft goed scoren en had in Johan Loncelle weer zijn beste man. De Belg versloeg Jelle Pijl met 40-10 in 17 beurten, nadat hij vorige week al uitblinker was in de eredivisie. Frans van Schaik won riant van Kay de Zwart, die geen ritme kon vinden (40-18 in 24) en Anno de Kleine van Richard Bitalis met 40-27 in 25.

Dekker Keukens stond voor een zware uitwedstrijd in Zundert, maar kwam er met de maximale winst vandaan (2-6). John Tijssens was razendsnel, binnen een uur, klaar met Rik van Beers (40-26 in 21) en Gerwin Valentijn was ook voortreffelijk op dreef tegen Francis Forton (40-29 in 23). Toen ook Roland Forthomme zijn dag niet had en verloor van Ad Koorevaar (40-38 in 35), bleek de enige winst voor Zundert te komen van Sam van Etten tegen Henk Blauwblomme (40-33 in 35).

'Hartje van Oosterhout haalde een gedeelde winst weg uit Sluiskil, waar Davy van Havere beste man was tegen Allan Schröder (40-28 in 28). Glenn Hofman sleepte de remise uit de strijd in de laatste wedstrijd tegen Peter De Backer, die na een serietje nog leidde met 30-23 en in de slotfase met een mooie 6-bander en een renversé op 39-37 kwam en de laatste miste door een klos. Hofman profiteerde dankbaar en won de partij met 40-39 in 34. Berry Dallinga, de zaalhouder, won voor het eerst in deze prille competitie en deelde mee in het kostbare winstpunt: 40-28 in 41.

Drie Oosterhoutse team liggen op de loer in de middenmoot, waarvan vooral DKM Tools verrast met sterke optredens. Het team won de uitwedstrijd tegen Aartsbouw Sprundel met 2-6 door overwinningen van Roland Uijtdewillegen tegen Ronny Brants, Jack Wijnen tegen Dirk Weeremans en Joey de Kok tegen Ludo Kools. Uijtdewillegen was de beste man met 40 in 26. Adrien Tachoire was de enige winnaar bij Aartsbouw.

Team Eekhoorn won met 6-2 van 't Ivoor met twee sterke kopmannen: Frans van Kuyk versloeg Dave Christiani (40-32 in 28), Peter Ceulemans won van Jack van Peer (40-29 in 26). Huub Wilkowski won afgetekend van Kurt Ceulemans (40-25 in 30), Jerry Hermans legde de basis voor Eekhoorn's zege tegen Wesley de Jaeger (40-38 in 37).

Tekst: Frits Bakker
Foto Jeffrey Jorissen ©Paul Brekelmans

 

 

 

DKM Tools League Driebanden
Volg ons online