Jeffrey Jorissen, pechvogel in Las Vegas

Jeffrey Jorissen heeft de laatste kwalificatieronde in de World Cup van Las Vegas niet kunnen overleven. De Haagse Gelderlander verloor een partij met 40-39 en won van de Turkse wereldtopper Murat Naci Coklu met 40-39, maar werd met minimaal verschil op moyenne uitgeschakeld. De verslagen van de laatste kwalificaties, de reacties van Sam van Etten en Joey de Kok en het speelschema voor het hoofdtoernooi met Dick Jaspers.

02 maart 2023

LAS VEGAS – Het gokpaleis in Las Vegas, waar dit weekend de finales van de World Cup worden gespeeld, waren de Nederlandse biljarter Jeffrey Jorissen niet gunstig gezind. Hij won woensdagavond een partij met 40-39 en verloor er één met 40-39. Drie spelers eindigden in de poule met 2 matchpunten, Jorissen was met een minimaal verschil de nummer drie en verspeelde daarmee de kwalificatie voor het hoofdtoernooi.

 

 

Het definitieve veld voor de World Cup is gemaakt, de 32 overgebleven spelers starten vandaag, donderdag, in de laatste schifting met 8 groepen van 4 spelers. De Spanjaard Ruben Legazpi was in de laatste kwalificatie de grootse dagwinnaar met 4 matchpunten en 2.857 gemiddeld voor de nieuwe Vietnamese ster Phuong Vinh Bao, Peter Ceulemans was de derde en laatste lucky loser die meeging naar het hoofdtoernooi. De Turken en Vietnamezen en Koreanen hadden drie spelers in de zestien poulewinnaars, de Turken twee met Murat Naci Coklu en Berkay Karakurt. Voor Duitsland plaatste Martin Horn zich, voor Denemarken haalde Dion Nelin het finaleveld. Jeffrey Jorissen en Roland Forthomme werden uitgeschakeld met twee matchpunten, Volkan Cetin met twee verliespartijen.

Jorissen had in zijn eerste partij tegen Turgay Orak geen beste start, kwam in het middelstuk nog wel sterk terug, leidde zelfs met 33-23, maar verspeelde die marge weer op het eind met vijf nullen in de laatste 7 beurten. Hij stond op 39 toen Orak uitspeelde met 2: 40-39 in 28.

In zijn tweede partij tegen Murat Naci Coklu, de wereldtopper, ging het heel de partij gelijk op. Jorissen leidde na serietjes van 7, 5 en 6 met 22-15, bereikte als eerste de finish op 40-36 en Coklu miste de gelijkmaker op 40-39 in 28. De twee Turken en Jorissen eindigden gelijk in matchpunten, waardoor het gemiddelde moest beslissen. Dat was met minimaal verschil in het voordeel van Coklu.

Acht van de zestien groepswinnaars haalden de maximale 4 punten, Carlos Villegas, de enige kwalificatiespeler uit de USA, werd 9e met 3 punten. Jun Tae Kim, de gerenommeerde Koreaan, ging als zestiende en laatste mee met 2 matchpunten en 1.210, Hwang Bong Joo en Sung Il Jeong waren de twee Koreaanse lucky losers, Peter Ceulemans de derde met 2 punten en 1.578. De bekendste spelers die de kwalificatie misten waren Jose Juan Garcia, de Pan Amerikaanse kampioen Pedro Gonzalez, Huberney Cataño, Michael Nilsson, Lütfi Cenet en Choong Bok Lee.

Dick Jaspers is in de eerste ronde onder andere gekoppeld aan Peter Ceulemans, Dani Sánchez aan Ruben Legazpi, Marco Zanetti aan Jung Han Heo, Torbjörn Blomdahl aan Myung Woo Cho en Dion Nelin, Tayfun Tasdemir aan Berkay Karakurt en Murat Naci Coklu, Quyet Chien Tran aan Haeng Jik Kim en Eddy Merckx speelt met Semih Sayginer, Martin Horn en Sung Won Choi in de poule des doods.

Martin Horn finishte in Poule A met overwinningen tegen Ugur Oktorvaci en Mehmet Goren. Jun Tae Kim won Poule B waarin drie spelers met 2 punten eindigden: Thomas Andersen en Huberney Cataño werden uitgeschakeld op twee en drie. Bong Joo Hwang en Choong Bok Lee waren de slachtoffers van Carlos Mario Villegas, Song Won Choi versloeg in Poule D de Portugees Rui Costa en de Nederlander Volkan Cetin.

Ruben Legazpi was de voortreffelijke winnaar van Poule E met overwinningen op Gerhard Kostistansky met 40-6 in 12 en tegen Sung Il Jeong met 40-35 in 16. Dion Nelin was de beste in Poule F tegen de Vietnamezen Quang Hao Truong en Trung Hau Do Nguyen.  Duc Anh Chien Nguyen won Poule G voor Hong Chiem Thai en Jacob Sörensen. Phuong Vinh Bao won zijn twee wedstrijden tegen Peter Ceulemans (40-20 in 14) en Chang Hoon Seo (40-19 in 24), Ceulemans versloeg Seo met 40-25 in 24 en gleed als derde reserve mee naar het hoofdtoernooi.

Murat Naci Coklu won Poule ondanks verlies in zijn tweede partij tegen Jeffrey Jorissen (40-39 in 28). De Nederlander verloor van Turgay Orak met 40-39 en kwam over twee partijen dus maar 1 carambole tekort. Drie spelers met 2 punten dus, Coklu won met 1.462 voor Orak met 1.444 en Jorissen met 1.410.

Berkay Karakurt was de beste in Poule J voor Pedro Gonzalez en Lütfi Cenet. Van Ly Dao won de poule met Jose Juan Garcia en Roland Forthomme: drie spelers met twee punten, Dao de beste in moyenne met 1.436 voor Garcia met 1.229 en Forthomme met 1.093. Myeong Jong Cho won Poule L voor Ja In Kang en Michael Nilsson.

Sam van Etten en Joey de Kok reageerden later nog op de uitschakeling van dinsdag.

Sam van Etten: ,,Ik miste in mijn tweede partij helaas de acquit en door een inschattingsfout speelde ik een bal in de klos, waarna mijn tegenstander elf maakte. Hij was gewoon te goed eigenlijk, zodat ik me zulke foutjes niet kon permitteren. Ik kwam nog wel terug, met name door een mooie 7. Alleen kon het ik niet afmaken daarna. Dus al met al, een partij gewonnen in 20 beurten, dus best een goed gevoel. Er had meer in gezeten.’’

Joey de Kok: ,,Ik voelde me wel goed, had vertrouwen en speelde bij het inspelen alles perfect. Ik doe twee keer de beginstoot, twee keer bovenop. En dan mag ik starten, de referee poetst de ballen op en ik speel de acquit veel te lang. Het leek wel alsof er ineens spul op zat. Ik had een heel slechte start en geen vertrouwen met 1 punt in 17 beurten. Ik kom 24-7 achter, kom nog helemaal terug tot 26-24, maar uiteindelijk verlies ik. En tegen de Portugees heb ik ook kansen gehad, ik had het eerder uit moeten spelen. Maar na zo’n slechte start toch nog 0.913 is niet heel slecht. Maar er zat helaas niet meer in.’’

De laatste eindstand in de voorronden:

1 Ruben Legazpi 4-2.857-10

2 Phuong Vinh Bao 4-2.105-9

3 Duc Anh Chien Nguyen 4-1.818-8

4 Dion Nelin 4-1.702-6

5 Berkay Karakurt 4-1.632-6

6 Myeong Jong Cha 4-1.568-8

7 Martin Horn 4-1.403-11

8 Sung Won Choi 4-1.333-8

9 Carlos Villegas 3-1.538-13

10 Murat Naci Coklu 2-1.462-9

11 Van Ly Dao 2-1.436-12

12 Jun Tae Kim 2-1.210-5

 

Top drie runners-up:

1 Bong Joo Hwang 4-1.454-5

2 Sung Il Jeong 2-1.630-8

3 Peter Ceulemans 2-1.578-7.

 

De poule-indelingen voor donderdag:

Poule A: Dick Jaspers, Peter Ceulemans, Phuong Vinh Bao, Javier Vera

Poule B: Dani Sánchez, Ruben Legazpi, Sung Il Jeong, Pedro Piedrabuena

Poule C: Marco Zanetti, Jung Han Heo, Bong Joo Hwang, Hugo Patino

Poule D: Sameh Sidhom, Jun Tae Kim, Nikos Polychronopoulos, Duc Anh Chien Nguyen

Poule E: Torbjörn Blomdahl, Myung Woo Cho, Dion Nelin, Van Ly Dao

Poule F: Tayfun Tasdemir, Murat Naci Coklu, Jérémy Bury, Berkay Karakurt

Poule G: Quyet Chien Tran, Haeng Jik Kim, Myeong Jong Cha, Carlos Villegas

Poule H: Semih Sayginer, Sung Won Choi, Eddy Merckx, Martin Horn

De wedstrijden starten vandaag, donderdag, om 10 uur in Las Vegas, 19.00 uur in West Europa met de eerste partijen Jaspers-Ceulemans, Bao-Vera, Sánchez-Legazpi, Piedrabuena-Jeong, Zanetti-Patino, Heo Hwang, Sidhom-Kim en Polychronopoulos-Duc Nguyen.

 

Tekst: Frits Bakker
Foto Jeffrey Jorissen in Las Vegas ©Stefan Osnabrug

 

Driebanden Internationaal Jaspers, Dick
Volg ons online