Jerry Hermans wint spectaculairste Grand Prix in jaren

De finale van de Cosmos Diamond Grand Prix driebanden in Capelle aan den IJssel was een duel tussen Jerry Hermans (gestart in de PQ-4) en Adrie Demming (gestart in de PQ-5), in een grillig en bijzonder toernooi

10 juli 2022

CAPELLE AAN DEN IJSSEL - Twee volslagen outsiders streden zaterdagavond om Grand Prix winst in Capelle aan den IJssel. Jerry Hermans (33) en Adrie Demming (52) maakten aan het eind van een grillig en bijzonder toernooi de sensatie compleet. Het Eekhoorn duo, ongeplaatst en al vanaf de vroege voorronden in de race, gaf in het eindgevecht de nationale toppers het nakijken met uitzondering van Dick Jaspers (afwezig door Corona). Jerry Hermans zegevierde in de finale tegen Adrie Demming met 40-31 in 19, één van de beste partijen van het toernooi. Het slot van de Grand Prix kon geen mooiere climax krijgen voor het bolwerk van De Eekhoorn in Oosterhout. De Brabanders, die hun thuishaven op de camping hebben, stonden nog met vier spelers in de eindfase en bleven met Jerry Hermans en Adrie Demming over voor de strijd om Grand Prix winst. Het werd een finale die door Jerry Hermans werd gedomineerd met scores van 18-9 (10), 29-23 (16), een gelijke score van 29-29, 34-29 (20) en tenslotte met een slotserie van zes met 40-32 werd gewonnen in 19 beurten.

,,Het was al geweldig dat wij met zijn tweeën de finale speelden, want we kennen elkaar al vele jaren. En dan spelen we ook nog zo'n fantastische partij samen. Ik kan er natuurlijk alleen maar heel blij mee zijn dat ik deze Grand Prix, mijn eerste ooit, heb gewonnen.''

 

 

Jerry Hermans, die als jonge gast voetbalde, maar werd geveld door een aantal zware knieblessures en operaties, begon op zijn 20e jaar met biljarten. ,,Mijn opa, die mijn beste vriend was, werd 11 keer getroffen door hartkwalen. Hij lag op een gegeven moment in het ziekenhuis. Ik vroeg hem, opa, wat zou je nog willen. Hij antwoordde: dat we samen gaan biljarten. Ik heb een keu gekocht en dat zijn we gaan doen. Ik heb hem op zijn sterfbed beloofd dat ik zou blijven biljarten.'' De Brabantse campinghouder, die niet van plan was de Masters te spelen, heeft door de overwinning in de Grand Prix zijn mening bijgesteld. ,,Ik vind dat we onze sport zo veel mogelijk moeten promoten en dat de winnaar van een Grand Prix zeker de Masters moet spelen. Ik wil me dus zeker plaatsen en meedoen.''

Adrie Demming, die alles overleefde vanaf de eerste voorronden, kon het bijna niet geloven. ,,Het is al heel mooi dat ik veel van de nationale topspelers heb verslagen. En uiteindelijk zo'n mooie finale tegen Jerry (Hermans), het kon niet mooier eindigen. Ik had in het begin al eens gerekend hoeveel partijen ik zou moeten winnen. Dat is uiteindelijk nog gebeurd ook, echt een geweldig toernooi. En als je de finale van een Grand Prix haalt, dan ben je vrijwel zeker ook al geplaatst voor de Masters. Hoe mooi is dat.''

 

 

Op de slotdag van de Grand Prix in Capelle, de eerste van het nieuwe seizoen, werden de vooraf getipte kanshebbers op de slotdag één voor één slachtoffer van andere rivalen of de dadendrang van outsiders. Toen al dienden Jerry Hermans en Adrie Demming zich aan als ware killers.

Barry van Beers werd in de achtste finales gevloerd door Frans van Schaik na penalties (40-40 in 43), Jean van Erp speelde Dave Christiani uit het toernooi (40-35 in 32), Jerry Hermans was de betere van Huub Wilkowski (40-31 in 39) en Kay de Zwart verloor van Adrie Demming (40-33 in 27).

Jean Paul de Bruijn diende zich aan als grote kanshebber met winst op Raymund Swertz (40-27 in 21), Jeffrey Jorissen versloeg Nick Zuijkerbuijk (40-36 in 30), Gerwin Valentijn versloeg Jack Wijnen (40-32 in 38) en Raimond Burgman haalde een streep door de illusies van Therese Klompenhouwer (40-18 in 28).

Die sensationele tendens zette zich voort in de kwartfinales, waarin Jean Paul de Bruijn op de been bleef tegen Jeffrey Jorissen (40-24 in 25), maar Frans van Schaik won van Raimond Burgman (40-31 in 32). De triomftocht van Jerry Hermans was niet te stuiten door Jean van Erp (40-27 in 23) en Adrie Demming maakte de eerste stap naar het podium tegen Gerwin Valentijn met een overwinning in de kwartfinale (40-35 in 35).

De twee Eekhoorn coryfeeën speelden vervolgens een superieure halve finale. Jerry Hermans versloeg Frans van Schaik in een vlot lopende partij met 40-27 in 24 (1.666 gemiddeld), Adrie Demming versloeg met veel flair de grote favoriet en Nederlands kampioen Jean Paul de Bruijn met 40-34 in 25 beurten (1.600 gemiddeld).

 

 

Voor de finale had Jerry Hermans zestien wedstrijden gespeeld zonder te verliezen. Dat werden er uiteindelijk 17 met de overwinning in de finale meegerekend. Adrie Demming speelde 18 partijen vanaf de start om de finale te bereiken met 17 keer winst en één keer verlies tegen John Tijssens. Daar kwam het verlies in de finale tegen Jerry Hermans bij.

De beste partij in de knock-outs werd gespeeld door Jerry Hermans in de finale (40 in 19 beurten) en door Jean Paul de Bruijn tegen Raymund Swertz: 40-27 in 21. Barry van Beers, die met penalties verloor van Frans van Schaik, maakte de hoogste serie in de knock-outs met 11. De beste wedstrijd in de eerste ronde van het hoofdtoernooi was van Jean Paul de Bruijn, die Jack Wijnen versloeg met 40-22 in 18 en van Nick Zuijkerbuik, die Joey de Kok versloeg met 40-11 in 19 beurten.

 

Tekst: Frits Bakker
Winnaarsfoto Jerry Hermans: Erik van Woerkom
Foto's Team Eekhoorn: Stefan Osnabrug

Driebanden Grand Prix
Volg ons online