Joey de Kok (23) met drie zeges naar knock-out in Grand Prix

Dick Jaspers, Martien van der Spoel, Joey de Kok en Raimond Burgman groepswinnaars op donderdagavond, Barry van Beers uitgeschakeld, Jean Paul de Bruijn gaat door met drie matchpunten en net voor Jeffrey Nijnatten. Vier overige poules morgen, vrijdag.

27 augustus 2020

ROSMALEN – De 23-jarige Zeeuw en tweevoudig Nederlands juniorenkampioen Joey de Kok heeft zich donderdagavond als één van de eerste spelers geplaatst voor de knock-out fase van de Grand Prix van Rosmalen. Met zijn eerste van drie overwinningen in de poule was de jeugdige speler indirect en verrassend verantwoordelijk voor de uitschakeling van Barry van Beers. Dick Jaspers plaatste zich dankzij riante overwinningen, Raimond Burgman door twee keer winst en een walk-over tegen Nick Zuijkerbuijk, die zich ’s morgens om 10.15, drie kwartier voor zijn wedstrijd, ziek afmeldde. De organisatie kon op dat tijdstip geen vervanger meer oproepen. Joey de Kok, Dick Jaspers, Raimond Burgman en Marten van der Spoel waren de poulewinnaars op donderdagavond.

Joey de Kok haalde eind vorig jaar in de Grand Prix van Tilburg ook al de kwartfinales met onder meer zeges tegen Jean van Erp, Kay de Zwart en Volkan Cetin en uiteindelijk verlies tegen Dave Christiani voor een plaats bij de laatste vier. In het Bevelandse stadje Lewedorp, in het hotel/café van zijn ouders Wim en Wendy, bleef De Kok deze zomer tijdens de crisis doortrainen, hoewel hij druk was met catering en bezorging. Toch heeft de doorbraak van één van de grote Nederlandse talenten zich nu in de Grand Prix van Rosmalen verder aangekondigd. Door zijn drie zeges eindigde Joey de Kok als ongeslagen poulewinnaar voor Roland Uijtdewillegen. Barry van Beers, één van de topspelers in de Grand Prix cyclus, keert niet meer terug in het toernooi.

Joey de Kok analyseerde zijn drie overwinningen als volgt:

,,Ik startte tegen Barry van Beers en aanvankelijk gingen we gelijkop. We stonden 20-17 in de pauze, maar daarna viel ik stil en had ik er maar 21 in 22 beurten. Mijn tegenstander scoorde ook heel weinig in die fase, uiteindelijk had ik een goede serie van vijf tegen het einde en won ik met 40-35 in 39 beurten.’’

,,Mijn tweede tegen Roland Uijtdewillegen, die zijn eerste had gewonnen van Albert Kooistra, was in moyenne iets beter. Ik kwam wel 10-2 achter, maar bleef rustig en mijn eigen spel spelen. Zo kon ik terugkomen, leidde ik tegen het einde comfortabel met 37-27 en won met 40-27 in 35. Door de winst van Barry van Beers tegen Kooistra was ik met vier matchpunten al zeker van de plaatsing. Ik won die laatste van Kooistra met 40-23 in 38.’’

Joey: ,,Ik was content met die drie moyennes net boven de één, zeker omdat ik in de vorige ronde moeizaam speelde, de eerste maar net won en de tweede gelijkspeelde, waardoor ik maar net 0.800 haalde. Die ronde was op maandag. Ik heb een dag later nog een lesje genomen van Jean Paul de Bruijn, dat heeft me geholpen, want op sommige technische stoten voelde ik het nu net iets beter, waardoor ik kon scoren in belangrijke fases.’’

Raimond Burgman werd winnaar van zijn poule met overwinningen tegen Kay de Zwart (40-25 in 26) en Volkan Cetin (40-14 in 20 met een serie van elf. Nick Zuijkerbuijk meldde zich in de morgenuren van deze eerste ronde van het hoofdtoernooi af wegens ziekte. Kay de Zwart eindigde als tweede door winst op Volkan Cetin met 40-35 in 43. Burgman finishte met zes matchpunten en 1.739.

Dick Jaspers wervelde in zijn eerste partij langs Henk Holtrop met 40-14 in 15 en was na zijn tweede zege tegen Frans van Schaik (40-13 in 17) al onbereikbaar als poulewinnaar. Frans van Schaik (tegen Holtrop) en Sander Jonen (tegen Jaspers) streden om de tweede plaats in deze poule voor een plaats bij de laatste zestien. Die strijd was snel beslist, want op het moment dat Jaspers (2.500 over zijn eerste twee wedstrijden) leidde in zijn derde partij tegen Jonen met 34-17, toonde Van Schaik zich veel sterker dan Henk Holtrop (40-16 in 28). Jaspers won met 40-.. in 24 beurten.

Martien van der Spoel was na twee zeges in Poule G zeker van plaatsing. De Nijmegenaar won eerst van Wim van den Berg met 40-34 in 48, maar was veel beter in zijn tweede partij, toen hij Jean Paul de Bruijn versloeg met 40-29 in 27. Jeffrey van Nijnatten was kansrijk tot de laatste sessie, omdat de Brabander eerst gelijkspeelde tegen De Bruijn (40-40 in 33) en de Zeeuw zijn tweede verloor van Van der Spoel. De laatste sessie moest beslissen: De Bruijn domineerde de partij tegen Van Den Berg (40-20 in 32), maar bleef nog een tijdje in spanning, omdat Van der Spoel en Van Nijnatten in de beslissende fase gelijk met 32-32 naar de finish gingen. Van der Spoel ging als eerste uit met 40-36 in 35, Van Nijnatten moest gelijkmaken om De Bruijn voor te blijven, maar miste na twee uit de acquit op 40-38. Van der Spoel en De Bruijn gaan dus door.

Het programma in de andere vier poules op vrijdag:

Poule C (11.00, 15.00 en 19.00):

Jeffrey Jorissen

Harrie van de Ven

Wilco van Wijk

Ludo Kools

Poule F (zelfde tijden):

Glenn Hofman

Raymund Swertz

Peter Heerkens

John Tijssens)

Poule D (13.00, 17.00 en 21.00):

Jean van Erp

Therese Klompenhouwer

Paul Bruijstens

Jack van Peer

Poule E (zelfde tijden):

Dave Christiani

Huub Wilkowski

Gerwin Valentijn

Sam van Etten.

Tekst: Frits Bakker

Foto Joey de Kok (Paul Brekelmans)

 

 

Driebanden Grand Prix Kok, Joey de
Volg ons online