John Schollink een van de hoogvliegers in SIS Survival

De meeste topspelers gaan door naar de kwartfinales van de KNBB SIS 3CC Survival, maar ook outsiders zoals John Schollink zorgen voor hoogtepunten. De Almeloër eindigde als poulewinnaar voor Sam van Etten en schakelde Jean Paul de Bruijn en Rudy Gerritsen uit.

 

30 juni 2021

Hij is niet zo maar een biljarter, John Schollink uit Almelo, want in de nationale subtop duikt hij regelmatig op in kampioenschappen. Maar in de SIS 3CC Survival, die op vijf dagen van de finales is genaderd, zorgde de 38-jarige Overijsselse biljarter voor een daverende surprise. Hij schakelde de voormalige PBA prof Jean Paul de Bruijn uit en ging in deze zware viermans-poule met Sam van Etten door naar de kwartfinales. Daar is Schollink onder meer in het sterke gezelschap van kopstukken uit de Nederlandse eredivisie zoals Raimond Burgman, Jean van Erp, Jeffrey Jorissen en Dave Christiani.

John Schollink kwam als winnaar tevoorschijn uit de poule waarin vier spelers redelijk aan elkaar waren gewaagd. De Almeloër, die op zijn palmares een Nederlandse titel extra klasse heeft staan (2016, Vossenhol) en tweede werd op een NK groot na John Roovers met 1.208 gemiddeld, had de beste eindspurt na een uitputtingsslag met veel tactisch, defensief spelen en moeizaam seriespel.

 

 

Jean Paul de Bruijn, die zich vorige maand terugtrok als speler in de Koreaanse PBA cyclus, bleek als driebander nog altijd de grillige speler met ups en downs. In zijn eerste optreden voor eigen publiek speelde de Zeeuw, die ook bondscoach van jeugdspelers is, een recordscore van 162, in zijn tweede partij bleef hij daar ver onder met slechts 45 punten. Daarmee eindigde hij als laatste na John Schollink (73), Sam van Etten (65) en Rudy Gerritsen (57).

Sam van Etten vertelde later: ,,Ik begon met 8 nullen, maar het werd uiteindelijk een spannend slot. We scoorden na de pauze allemaal niet zo lekker. Rudy Gerritsen maakte in de laatste beurt een serie van zes, waardoor hij op 1 punt van mij kwam en over Jean Paul ging. John (Schollink) won, Jean Paul miste zijn laatste beurt, zodat ik net doorging naar de volgende ronde.''

De SIS Survival loopt dit weekend naar het eind met de apotheose op zaterdagmiddag en zondag. De finales in zowel de A-poule als de B-poule met vier spelers in elke finale en met de hoofdprijs als inzet (2.000 euro voor de winnaar, 1.000 voor de nummer twee en een aflopend prijzenschema voor de andere finalisten) worden zondag om 15.00 uur gespeeld. Daarvóór zijn zondag om 11.00 en 13.00 uur eerst in beide klassen de halve finales. Dat betekent dus dat in allebei de poules zondag nog acht spelers een gooi doen naar de hoofdprijzen.

De verwachte spelers die nog in het toernooi zijn van Poule A zijn onder meer Raimond Burgman, Jean van Erp, Jeffrey Jorissen, Dave Christiani, Frans van Schaik, Harrie van de Ven, Martien van der Spoel, Huub Wilkowski, Anno de Kleine, Joey de Kok en Sam van Etten. De spelers die de voorselectie niet hebben overleefd zijn behalve Jean Paul de Bruijn (gisteravond uitgeschakeld in zijn tweede optreden) verder ook Barry van Beers en Raymund Swertz. De Brabander Roland Uijtdewillegen, kanshebber om ver door te dringen, moest het toernooi deze week door privé-omstandigheden verlaten.

De A-poule gaat vandaag nog een tussenfase tegemoet, waarin de laatste spelers voor de kwartfinales zich moeten plaatsen. Er is eerst nog een poule om 19.00 uur vanavond met Frans van Schaik, Anno de Kleine, Wim van den Berg en Wim Vredeveldt. De nummers één en twee spelen twee uur daarna met Martien van der Spoel en Jeffrey van Nijnatten voor een plaats bij de laatste zestien.

De kwartfinales die bekend zijn:
Donderdag 19.00 uur: Gert-Jan van der Veen, Jos Bongers, Jeffrey Jorissen, Huub Wilkowski
Donderdag 21.00 uur: Jean van Erp, Dave Christiani, Raimond Burgman, Fred Driessen
Vrijdag 19.00: Toine Dekkers, Nicky van Venrooij, Harrie van de Ven, Joey de Kok
Vrijdag 21.00: John Schollink, Sam van Etten met twee nog te plaatsen spelers.

De B-poule gaat de eindfase tegemoet met eerst op zaterdagmorgen om 11.00 uur nog twee poules voor de vierde ronde. Daarin spelen Hans de Bruin, Ben Thijssen, Willy Smetsers en Martin Vermeer in één groep, in de andere komen Frank de Ruijter, Nico van den Heuvel, Jan Rosmulder en Maurice de Vré aan de matchtafel.

Vanavond (woensdag om 19.00 uur) spelen zelfs nog vier spelers in de tweede ronde: Sylvia Eckel, Twan Janssen, William Giraldo Orozco en Joke Martijn voor een plaats in de volgende ronde, waarvoor Ronald van Geyt en Franklin Broeckx al zijn geplaatst. Daarin wordt om 21.00 uur bepaald wie zich voor de kwartfinale plaatsen met Alex Lely en Frank van Rooij (zaterdag 15.00 uur). De kwartfinale die wel al compleet is: Dirk Snip, Joop Baars, Frans Bambacht en Tom Penrose (zaterdag 13.00 uur).

Tekst: Frits Bakker

Foto John Schollink (SIS Survival)

 

 

 

Driebanden S.I.S. 3 CC Survival
Volg ons online