Jonge Koreaanse Han (18) winnaar in New York

Nieuwe ster in damesbiljarten: Jieun Han (18) verslaat Therese Klompenhouwer in finale van Jennifer Shim toernooi in New York

05 augustus 2019

NEW YORK - Twee grote kampioenen werden zondag in het Carom Cafe in New York overtroffen door een jonge, 18-jarige Koreaanse nieuwkomer in het damesbiljarten. Jieun Han stond op de finaledag van het Jennifer Shim toernooi tegenover Therese Klompenhouwer en Orie Hida, twee topspeelsters die samen goed zijn voor zeven wereldtitels. De uitkomst was sensationeel: Jieun Han versloeg in de halve finale eerst Orie Hida (30-24 in 31) en in de finale de huidige wereldkampioene Therese Klompenhouwer met 30-28 in 31. De toeschouwers op de tribunes en live op Kozoom aanschouwden een nieuw sterretje aan het firmament: beleefd, bescheiden, maar aan het biljart voor niemand bang. Ze demonstreerde, zoals de meeste Koreanen, een prachtige techniek en was koelbloedig op de finaledag.

De aanvallende speelwijze was tactisch niet altijd even verantwoord, maar leverde uiteindelijk wel het volle rendement op. De winnares, die nog een blank palmares heeft en zesde staat op de Koreaanse damesranglijst, dwong eerst Orie Hida in de slotbeurten tot capituleren en mikte daarna tegen Therese Klompenhouwer op de hoofdprijs. De Nederlandse, veelvoudige kampioene had het voor de finale al gezien: ze speelt een fantastisch toernooi. De overwinning was een verdiende overwinning voor de speelster die in haar land wordt getraind door de tamelijk onbekende Dongryong Kim.

Jieun Han werd eerst poulewinnaar met de maximale 14 matchpunten, 0.825 en de hoogste serie van het hele toernooi: 11. Bij de beste acht versloeg Han haar landgenote Huynji Yong met 30-17 in 33 beurten en in de halve finale zette ze op 23-23 de aanval in tegen Orie Hida. In de finale had Klompenhouwer de iets betere start (6-2 in 3), maar na 9-9 was Han de beste aanvalster met series van 5 en 6 voor een voorsprong van 23-17 in 22 ten tenslotte na een come-back van Klompenhouwer met 3, 5 en 2 (28-28) met de beslissende twee caramboles. De Nederlandse was op gemiddelde veruit de beste speelster van het toernooi: alleen in de finale bleef ze onder de 1 gemiddeld.

Het podium was Aziatisch gekleurd met de Koreaanse als kampioen en twee Japanse dames op de derde en vierde plaats. Therese Klompenhouwer verloor de titel die ze in de twee laatste toernooien in New York op haar naam schreef.

Halve finales

Ji-Eun Han-Orie Hida 30-24 (31)

De 18-jarige Ji-Eun Han deinsde niet terug voor de reputatie van de viervoudige Japanse wereldkampioene in de slotfase van de wedstrijd. De twee speelsters, met een verschil van 26 jaar, gingen gelijk op tot 11-11 in 11, Hida leidde nog met 19-17 in 16, maar raakte de weg kwijt op weg naar de finish. De Koreaanse bleef regelmatig scoren, de Japanse miste zeven keer in haar laatste tien beurten. Zo kon Ji-Eun Han langzaam uitlopen naar 27-23 in 27 en tenslotte 30-24 in 31.

Therese Klompenhouwer-Yuko Nishimoto 30-18 in 25

Het leek op een walk-over uit te draaien toen de Nederlandse sterspeelster na 15 beurten leidde met 20-1. De 45-jarige Japanse, één jaar ouder dan Orie Hida en twee keer tweede op een WK in 2014 en 2016, vocht terug met een mooie serie van acht, die werd afgesloten met een onnodige misser. De 20-9 bracht nog iets van spanning terug. Veel ruimte gaf de wereldkampioene haar tegenstandster evenwel niet meer. De partij werd definitief beslist in de 25e beurt met 30-18.

De einduitslag op de finaledag van Jennifer Shim in New York:
1 Jieun Han (Korea)
2 Therese Klompenhouwer (Nederland)
3 Orie Hida (Japan)
4 Yuko Nishimoto (Japan)
5-8:
Ester Park (USA)
Hyun Ji Yong (Korea)
Ayako Sakai (Japan)
Jackeline Perez (Peru)

Tekst: Frits Bakker

Foto Jieun Han (Kozoom)

 

 

 

 

 

 

Driebanden Klompenhouwer, Therese
Volg ons online