JP is terug!

Definitieve terugkeer van Jean Paul de Bruijn op het Nederlandse biljartpodium met prachtige winst in KNBB Jumbo Masters.

Verslagen finalist Dick Jaspers vol bewondering voor de speler met wie hij vanaf zijn jeugd in vele disciplines heeft gestreden

30 april 2022

BERLICUM - De titel in de Masters gaat voor één jaar naar Jean Paul de Bruijn uit Hulst, die voor de derde keer in zijn carrière de beste van Nederland is. De kampioen versloeg in de finale in het Beneluxtheater in Berlicum een tijdgenoot en volgens velen de beste speler van de wereld: Dick Jaspers. Het kampioenschap werd gevierd met traantjes op het podium. Jean Paul de Bruijn stak na het winnende punt de biljartkeu omhoog, sprong dol van vreugde en geluk op het biljart en viel even later in de arena overmand door emoties rond de hals van zijn grootste fan die hem overal achterna reist, zijn vrouw Anita.

 
 

 

Het kampioenschap, in de KNBB Jumbo Masters met zestien finalisten, markeert de definitieve terugkeer van Jean Paul de Bruijn op het Nederlandse biljartpodium na de twee jaar die hij voor de Zuid Koreaanse PBA toernooien heeft vertoefd. ,,Ik ben met heel veel warmte ontvangen toen ik terugkwam in Nederland'', zei hij eerst voor de Ziggo camera's en later in zijn speech bij de huldiging. De 'Zeeuwse leeuw' werd beloond met de winnaarsprijs van 4500 euro, maar bovenal ook met de mededeling dat hij zich heeft geplaatst voor het volgende Wereldkampioenschap driebanden, dat - toeval of niet - in Zuid-Korea wordt gespeeld van 9 tot 13 november.

 

 

Dat heeft Jean Paul de Bruijn, die een prachtig dankwoord uitsprak tegenover de organisatie en de toeschouwers, te danken aan de snelle klim die hij op de nationale ranglijst heeft gemaakt. Hij won na zijn terugkeer de Grand Prix van Doetinchem, een maand geleden, en nu het glorieuze succes in de geslaagde KNBB Jumbo Masters, waar voor het eerst na de lange stop weer overvolle tribunes live konden meegenieten.

  

 

Dick Jaspers, de 20-voudige Master en wereldkampioen, werd in deze entourage verslagen, had er geen excuus voor en was vol bewondering voor Jean Paul de Bruijn, de speler met wie hij vanaf zijn jeugd in vele disciplines heeft gestreden. ,,Hij is een verrijking, een prachtige biljarter die gelukkig weer in Nederland is'', bewierookte hij de kampioen, op wie hij in de finale voortdurend had moeten jagen. De Zeeuwse allrounder, jarenlang een wereldtopper in bandstoten, was dominant in de finale, maar ook kwetsbaar in delen van de wedstrijd, zoals hij dat ook af en toe was tegen Wilkowski in de kwartfinale (4-3) en kortstondig tegen Jorissen (4-2) in de halve finale.

 

 

De wedstrijd om het 'Mastersgoud' startte met een 9 van Jean Paul de Bruijn, die leidde tot 10-5 in 2 in de eerste set. Hij won ook de tweede met 10-3 in 5 en zette daarmee Jaspers gelijk onder druk. Maar natuurlijk sloeg 's werelds nummer één terug, eerst met 10-6 en 10-8. Maar ook weer na de volgende machtsgreep van zijn tegenstander met 10-2, op weg naar de toernooiwinst (3-2), vocht Jaspers zich nog een keer naar een gelijke score met 10-2. De apotheose, de zevende en beslissende set, ging in met gelijke wapens, want 3-3 in sets. De finishing touch was voor Jean Paul de Bruijn, onberispelijk in die laatste omgang, scorend vanaf de acquit en uiteindelijk winnaar met 10-2 (gemiddeldes voor De Bruijn 1.806, voor Jaspers 1.466).

 

 

 

Het toernooi gemiddelde, bewijs hoe sterk er is gespeeld door de finalisten, is een officieus record voor de Masters: 1.384.

 

 

Halve finales:

Jean Paul de Bruijn-Jeffrey Jorissen 4-2

Het lijkt aanvankelijk op een walk-over voor Jean Paul de Bruijn met een 3-0 voorsprong in sets in deze eerste halve finale. De terugkeer van Jeffrey Jorissen, gesteund door zijn Haagse supporters, geeft de partij een nieuwe start. Het wordt weer spannend en attractief, totdat De Bruijn na twee verloren sets (3-2) bij zijn vijfde matchbal de partij beslist. ,,Het liep stroef en scheef, met veel moeilijke ballen'', zegt de Zeeuwse finalist, die zoekt naar een verklaring voor de hapering in de partij.

Jeffrey Jorissen, realistisch: ,,Ik speel niet goed, dus ik word afgestraft met 3-0. Dan kom ik nog mooi terug, maar eigenlijk bleef ik niet mijn niveau halen.'' Daardoor was de partij niet hoogstaand en was er in de eerste fase qua score een superieure De Bruijn: setstanden 10-3, 10-7 en 10-2.

Het wordt ook nog 9-8 in de vierde set voor de Zeeuw: die zijn eerste matchbal net achterom ziet gaan. Jeffrey grijpt zich vast in die onverwachte kans en maakt uit met 10-9. In de vijfde set verloopt het nog iets gunstiger voor Jorissen, die met 10-4 wint. In de volgende set start De Bruijn met 6, maar vervolgt hij met vier missers, waarvan twee met een klosbal. Voor Jorissen doemen nieuwe kansen op, maar op de vijfde matchbal is het raak voor De Bruijn.

De setstanden, De Bruijn-Jorissen:
10-3 in 6, 10-7 in 9, 10-2 in 9, 9-10 in 8, 4-10 in 11, 10-8 in 11 (moyennes 1.000/0.769, series 6/4).

 

 

Dick Jaspers-Barry van Beers 4-3

De killer die Dick Jaspers in World Cups en grote toernooien is in het huidige biljarten, manifesteert zich ook weer in deze partij. Zoals eerder op de Masters tegen Huub Wilkowski en Raimond Burgman, raakt de wereldkampioen in trance na een moeizame start. Barry van Beers is in deze halve finale de speler die Jaspers nog het meest bedreigt en zelfs tot het uiterste dwingt. De 10 jaar jongere Rijsbergenaar, die amper op 13 kilometer van Jaspers woont, start furieus met 10-0 in één beurt, zonder Jaspers ook maar één stoot te gunnen.

Het antwoord is bijna net zo meedogenloos. Jaspers komt voor het eerst aan de tafel en mist pas op 9, zodat hij nog een tweede beurt nodig heeft voor de 1-1 in sets. Jaspers komt ook nog op 2-1 voor, maar in plaats van regelrecht door te gaan, gaat de wedstrijd weer de andere kant op. Barry van Beers groeit naar zijn allerbeste vorm, wint weer twee sets en komt zowaar op 3-2, één enkel setje van een sensationele overwinning.

Dick Jaspers bekent later: ,,Het niveau is in Nederland zo hoog, dat ik in elk geval moet vechten voor de winst en op mijn best moet zijn.'' Barry van Beers: ,,We weten allemaal hoe goed je tegen Dick Jaspers moet starten.'' Maar bekent hij gelijk: en nog belangrijker is het om goed te eindigen. Want zoals Jaspers kan finishen, zo is er geen tweede in de wereld.

Hij mist nog één keer in zijn laatste 20 punten van de twee laatste sets. Dat doet Jaspers na 10 in 1 en 8 in 1. Voor zijn twee laatste caramboles heeft hij die derde en laatste beurt nodig.

De setstanden, Van Beers-Jaspers:
10-0 in 1, 2-10 in 2, 7-10 in 6, 10-5 in 5, 10-6 in 7, 0-10 in 1, 3-10 in 2.

 

 

De eindstand van de Jumbo Masters 2022 (gemiddelde, hoogste serie):

1 Jean Paul de Bruijn 1.532-9

2 Dick Jaspers 1.794-10

3 Barry van Beers 1.451-10

3 Jeffrey Jorissen 1.280-8

5 Jean van Erp 1.537-10

6 Raimond Burgman 1.391-9

7 Sam van Etten 1.350-5

8 Huub Wilkowski 1.333-8.

(Ranking van de overige finalisten:

9 Dave Christiani

10 Therese Klompenhouwer

11 Raymund Swertz

12 Roland Uijtdewillegen

13 Martien van der Spoel

14 Kay de Zwart

15 Volkan Cetin

16 Joey de Kok.

 

 

Tekst: Frits Bakker
Foto's: Ton Smilde

 

Bruijn, Jean Paul de Driebanden NK Masters Driebanden
Volg ons online