Jumbo Bekerfinale maakt voorzichtige start in Oosterhout

Vier winnaars op openingsdag; TOVV verrast tegen Buffalo

31 mei 2017

OOSTERHOUT - De laatste carambole van Martin Spoormans, in de laatste avondpartij, velde het vonnis over Den Haag De altijd grillige en in zijn betere dagen gevaarlijke Belgische veteraan walste met 1-1 als setstanden met een slotserie van zes over Jean van Erp. Daardoor greep TOVV/Royal Pro de 6-2 winst en balanceert Buffalo.nl op het randje van uitschakeling. Het was de meest verrassende score van de eerste dag van de Jumbo bekerfinale in Oosterhout.

 

 

Volgens veel biljarters was het een 'koude start' van de bekerfinale, met te veel airco en slechte contacten van de ballen. Dat was te zien aan de moyennes, die vaak rond de één schommelden en dikwijls zelfs onder die magische één. Meest schrijnende bewijs: Glenn Hofman die met 2-1 verloor van Birol Uymaz en 0.800 op het scorebord zette. ,,Ik speelde slecht, heel slecht'', bekende de immer eerlijke Haagse kopman.

Het beste van de dag kwam uit de keu van Roland Forthomme (3-0, 1.957) in de late avonduren, toen de temperatuur eindelijk was gestegen in de overigens fantastische speelzaal van De Bussel. Veel publiek was er op deze eerste dag nog niet, maar dat zal hopelijk wel veranderen in de komende dagen.

Jeffrey Jorissen probeerde met een uitstekende partij tegen Frans van Schaik (3-0, 1.607) te redden wat hij kon voor de Hagenaars, maar door het verlies van Glenn Hofman, Jean van Erp en Herman van Daalen mocht dat niet baten. Voor Jean van Erp waren de druiven zuur: de Brabander leek Spoormans aardig in bedwang te hebben, maar in een zeer povere derde set sloeg de Belg toe in het zicht van de finish.

 

 

De vier winnaars van de openingsdag zijn Eureka Billard, Dallinga.com, TOVV en Medisch Centrum Breda. Vol overtuiging was de winst niet voor Dallinga tegen Bousema Lochem. Bart Ceulemans kon het niet bolwerken tegen Therese Klompenhouwer, maar dankzij Frédéric Caudron (2-1 tegen Coklu, 1.370 voor Caudron, 1.500 voor Coklu), Jean Paul de Bruijn (2-1 tegen Stefan Galla) en Steven van Acker (2-1 tegen Harrie van de Ven) de matchpunten mee naar Zeeland nam.

Eureka Billard opende ook niet groots tegen BC Arnhem. Dave Christiani werd zelfs verslagen door een opvallende Murat Gökmen (2-1). John Tijssens was veel sterker dan Karel Brand (1.363 tegen 0.593), Henk Habraken versloeg Rudy Gerritsen met 2-1, Raimond Burgman (ook maar 1.097) versloeg Ramazan Durdu met 3-0.

 

 

Medisch Centrum Breda startte tegen 't Hartje veelbelovend op de tafels van Roland Forthomme en Peter Ceulemans. Barry van Beers tekende voor de beslissende winstpartij tegen Frank Martens (2-1, 1.300) en alleen Raymon Groot liet in zijn kaarten kijken tegen Ad Broeders (3-0 voor Broeders).

Glenn Hofman oordeelde over de kansen van Buffalo al wat voorbarig: ,,We liggen er zo goed als zeker nu al uit.'' De Hagenaars zijn evenwel al vaker uit een geslagen positie teruggekomen. Eureka Billard is dus gewaarschuwd. TOVV/Royal Pro diende zich in deze poule als outsider aan.

Medisch Centrum Breda en Dallinga.com hebben na één dag goede papieren in de andere poule. Bousema Lochem kan nog gevaarlijk zijn, 't Hartje moet al een klein stuntje verrichten om de halve finales te halen.

Donderdag beginnen de wedstrijden om 13.00 uur.

Tekst: Frits Bakker
Foto's ©Ton Smilde/Kozoom

Bekerfinale Driebanden Jumbo
Volg ons online