Junioren spelen om nationale titel in Haarlo

Het Nederlands kampioenschap driebanden voor junioren wordt dit weekend met 8 deelnemers gespeeld in HCR Prinsen in Haarlo. Joris van 't Zelfden is de titelhouder. De leeftijdsgrens is nu nog tot 22 jaar, maar wordt na dit NK opgetrokken naar 25, omdat dat volgens de internationale regels is. De vooruitblik naar dit NK, een kort interview met Andy Nab en de deelnemers.

03 februari 2023

HOMOET - Het Nederlands kampioenschap driebanden voor junioren krijgt in de komende jaren een nieuwe impuls. De leeftijdsgrens wordt door de KNBB opgetrokken naar 25, omdat die leeftijd internationaal wordt gehanteerd bij kampioenschappen. Tom Slikker, Xavier Siahaya en Andy Nab zouden in principe voor de laatste keer meedoen aan het NK, dat dit weekend in Haarlo wordt gespeeld. Door de nieuwe regels mogen deze drie spelers nog drie jaar langer meedoen. Joris van 't Zelfden, de 20-jarige Zeeuw, verdedigt in HCR Prinsen de titel die hij vorig jaar haalde. Tom Slikker is in principe de Nederlander die zijn land vertegenwoordigt op het Europees kampioenschap voor junioren in Antalya, Turkije, van 8-16 april. Het achtkoppige deelnemersveld voor het NK telt onder andere de debutant Tycho Schoofs uit Groesbeek en de pas 11-jarige Joeri Wilkowski uit Sint Michielsgestel.

Andy Nab heeft zich voorbereid op zijn laatste NK, maar weet nu pas dat hij nog vaker kan deelnemen. De Gelderlander, die vorig jaar derde werd op het NK, werkt als beroepsmilitair op de legerbasis in het Brabantse Oirschot als boordschutter bij het zware wapen peloton. ,,Daardoor moest ik jammer genoeg vorig jaar afzeggen voor het Europees kampioenschap in Italië. Ik kon geen vrij krijgen van het leger. Dus ik heb mijn internationaal debuut gemist en is dit hopelijk een nieuwe kans.''

Andy Nab speelde in totaal al zes Nederlandse kampioenschappen, drie op de matchtafel, drie op klein biljart, waar hij één keer tweede werd na Joey de Kok. Andy speelt al biljart vanaf de tijd dat hij nog maar net boven de tafel uit kon kijken. ,,Mijn ouders hebben een café gehad in Valburg, mijn vader was een bekende biljarter in de regio, maar is drieënhalf jaar geleden overleden. We hebben nu een soort van privécafé in Homoet, waar ik woon, met een matchtafel waar ik af en toe vrienden uitnodig om een partijtje te spelen. Ik blijf zelf vaak op de basis, maar ik heb een vriendin (Sanne), dus kom ik wel eens een paar dagen in de week naar huis.''

Hij schat zichzelf niet direct tot de kanshebbers voor de titel. ,,Maar ik ga wel heel erg mijn best doen. We zullen zien waar het in de poulefase naartoe gaat. Dan weten we wie de echte kanshebbers zijn.'' De gevestigde namen zullen daar zeker een rol in spelen, zoals Joris van 't Zelfden, Tom Slikker, Nick Dudink, Xavier Siahaya en Andy Nab.

De deelnemers aan het NK junioren, dat bij HCR Prinsen in Haarlo wordt gespeeld op zaterdag 4 en zondag 5 februari (start om 11.00 uur):

Poule A:
Joris van 't Zelfden, Driewegen
Xavier Siahaya, Geleen
Andy Nab, Homoet
Tycho Schoofs, Groesbeek

Poule B:
Tom Slikker, Den Helder
Nick Dudink, Blokker
Joeri Wilkowski, Sint Michielsgestel
Twan Vriens, Wormer

Tekst: Frits Bakker

Foto Andy Nab (Ton Smilde)

 

Driebanden Jeugd KNBB
Volg ons online