Kan WK stunt Barry van Beers nog redden?

Brabander start met povere partij en verlies tegen Arnim Kahofer, herstelt tegen Semih Sayginer met een stunt: series van 14 en 6 goed voor een remise. Het is evenwel de vraag of dat de tweede Nederlander op het WK nog kan redden van de uitschakeling. Dick Jaspers had een vloeiende start tegen de Egyptenaar Abdallah: 40-5 in 19 beurten

26 november 2019

RANDERS - De ene Deense wildcard had een miserabele start, de andere gleed stijlvol over de finish met een daverend applaus. Het WK driebanden in Randers, Denemarken, werd dinsdag in de donkerblauwe spotlights van de biljartarena gelanceerd op de muziek van de Amerikaanse rockband Survivor: The eye of the tiger. De blikken van het thuispubliek waren onder andere gericht op de drie Denen in het veld van 48 WK-gangers. Jacob Sörensen weerstond de stress van de thuiswedstrijd op het mondiale speelveld nog het best met een winstpartij tegen de Spanjaard Rubén Legazpi, 40-37 in 20 beurten. Het contrast met Thomas Andersen, zijn landgenoot die het toernooi moest openen, was schril. De blonde Viking werd wreed gevloerd door de Koreaan Wan Young Choi (40-11 in 20) door een nerveuze start: 10 missers in de eerste 11 beurten. Toen hij eindelijk kon gaan scoren, was zijn tegenstander al uit het zicht verdwenen. In de laatste ronde van de dag werd Andersen uitgezwaaid door Zanetti. De derde Deen in het schema, Dion Nelin, vorige keer op het WK in Randers in 2002 met zilver gekroond na de winnaar Marco Zanetti, had een degelijke start tegen de Colombiaan Mauricio Gutierrez. Hij oogde nog wat onwennig voor de pauze, maar was goed en scherp naar het einde toe met een ruime winst, 40-24 in 24.

De WK-opening, door de Weense sportdirecteur Herbert Thuer van de UMB bij afwezigheid van president Farouk Barki, had een emotioneel intermezzo: spelers en publiek in de Vaerket hal herdachten tijdens een minuut stilte de deze week overleden Japanner Nobuaki Kobayashi, tweevoudig wereldkampioen driebanden in zijn gloriejaren en één van de grote rivalen van Raymond Ceulemans. De Belgische legende, zelf maar liefst 21 keer wereldkampioen driebanden, is eregast op het WK en kreeg van de Deense voorzitter Torsten Danielsson een speciaal welkom.

De start van het toernooi, met 48 spelers in zestien poules van drie, van wie de beste twee overgaan, gaf een eerste indicatie over vorm en kwaliteiten. De beste partijen van de eerste dag: Javier Teran, Duc Anh Chien Nguyen en Tayfun Tasdemir in 18 beurten, Nguyen Quoc Nguyen, Javier Vera en Dick Jaspers in 19 en aan het eind het hoogtepunt met de remise tussen Semih Sayginer en Barry van Beers. De Nederlander schitterde met een serie van 14 in de slotfase en maakte uit met 6, waarna Sayginer de laatste in de nabeurt maakte. Dick Jaspers had een vloeiende start en versloeg de onbekende en totaal kansloze Egyptenaar Abdallah met 40-5 in 19 beurten. Barry van Beers had een dubbel gevoel over zijn start, maar zorgde met een stunt tegen Semih Sayginer wel voor een spectaculaire uitsmijter van de eerste dag.

 

 

De nieuwe Vietnamese ster Duc Anh Chien Nguyen, die in de World Cup in Veghel op het podium eindigde, stortte zich brutaal in zijn nieuwe avontuur met elf van acquit tegen Juan Carlos del Salto uit Ecuador, die in achttien beurten, de barrière van tien niet haalde: 40-9. De Mexicaan Javier Vera kwam met de stunt van de dag door Lütfi Cenet te verslaan met 40-29 in 19 na een acquit met 8 en een serie van 14 op drie beurten van het einde. Javier Teran uit Ecuador was onverbiddelijk voor een andere Zuid-Amerikaan, Jose Juan Garcia: 40-13 in 18. Yusuke Mori, de jonge Japanse landgenoot van Kobayashi, sprintte Rui Costa op de finish nog voorbij met 40-38 in 35, Sameh Sidhom versloeg een andere Egyptenaar, Mohamed Abdin, met 40-38 in 28 en zo was die eerste dag een aardige proloog van wat in de komende dagen gaat komen. Roland Forthomme moest alle zeilen bijzetten tegen de jonge Italiaan Alessio D'Agata (40-36 in 29) en Dani Sánchez versloeg een WK-kopstuk met het Zweedse team, Michael Nilsson, met 40-28 in 20.

Jacob Sörensen gaf zijn eerste commentaar op het toernooi: ,,Het is mooi om in zo'n prachtige zaal voor eigen publiek een WK te kunnen spelen. Ik voelde me rustig, ik heb een goede voorbereiding gehad en had meer grip op het spel dan mijn tegenstander aan het slot. Thomas (Andersen), in zijn eigen stad, voelde veel meer druk. Zijn partij was extra moeilijk met een tegenstander die sterk verdedigde.''

Het schema van de eerste dag? Vier sessies van vier partijen, zodat 32 spelers in de eerste vier sessies de eerste pijlen konden afvuren. En in de laatste avondsessie één ronde met de reekshoofden van de eerste poules: Dick Jaspers, Marco Zanetti, Tayfun Tasdemir en Semih Sayginer. Voor drie spelers is het toernooi na twee verliespartijen al voorbij: Jose Juan Garcia, Ahmed Abdullah en Thomas Andersen. Twaalf andere verliezers uit de eerste vier ronden, van wie Cenet de bekendste, staan woensdag onder de druk van te moeten winnen. Barry van Beers vocht voor zijn laatste kans  na de povere opening tegen Kahofer (verlies met 40-32 in 31 beurten) en zette tegen Sayginer een onmogelijke situatie recht. De povere start (40-31 verlies tegen Kahofer in 32 beurten) biedt maar een minimaal perspectief om door te gaan.

De top vier van de geplaatste spelers opende op Sayginer na moeiteloos met overwinningen: Jaspers versloeg Abdellah met 40-5, in 19, Zanetti won van Andersen met 40-27 in 22 en Tayfun Tasdemir met 40-19 in 18.

Tekst: Frits Bakker
Foto: Barry van Beers (Kozoom Studio)

 

Driebanden Internationaal Jaspers, Dick
Volg ons online