Kay de Zwart (31) bekroont titelrace met winst

Brabandse postbode uit Sprundel na hoge positie in de Masters 2019 nu titel in Excellentklasse door overwinning in finale op Jac van Peer. 

09 maart 2020

OOSTERHOUT - De 31-jarige Brabander Kay de Zwart heeft het kampioenschap van Nederland in de Excellentklasse driebanden veroverd. In de finale in Oosterhout versloeg hij Jac van Peer met 40-37 in 27 beurten. Daarmee nam hij de titel over van Volkan Cetin, die dit jaar het Masters kampioenschap speelde. Rudy Gerritsen werd in Rosmalen kamplioen van de hoofdklasse door een overwinning in de finale tegen Ludo Kools: 35-29 in 39.

Kay de Zwart werkt bij de post, is dagelijks op route als chauffeur of bijrijder, woont samen met Monique sinds ruim vier jaar en verzekert dat biljarten goed te combineren is met zijn werk. De titel die hij dit weekend haalde in de Excellentklasse, was de zesde in totaal: drie keer bij de jeugd, drie keer bij de senioren: 1e klasse groot, extra klasse en dit weekend de Excellentklasse.

,,Ik had de Masters, waar ik vorig jaar vijfde werd, net gemist dit jaar met een achttiende plaats. Volgend jaar hoop ik er uiteraard weer bij te zijn. Eigenlijk verdien ik dat ook wel met een algemeen gemiddelde in de Excellentklasse van 1.395. Twee keer had ik het best moeilijk, ook in de finale. Ik stond tegen Jac van Peer, tegen wie ik een week eerder competitie had gespeeld, riant voor met 31-19 toen hij terugkwam met een serie van 12 naar 31-31. Daardoor werd het nog een heel spannend slot.''

 

 

Kay de Zwart hecht eraan zijn sponsors te danken aan wie hij veel te danken heeft: Biljardin van Marc Verhoeven en zijn vrouw Ilse van Nyen. ,,Dat verdienen ze wel nu ik dit mooie succes heb gehaald.''

De kampioen versloeg in de knock-out fase actereenvolgens Riny Zwiers met 40-36 in 32 en Sam van Etten in de halve finale met 40-17 in 27. Die partij was een van de hoogtepunten van het toernooi met een serie van 14 van De Zwart. In de kwartfinales won Jac van Peer van Tom Beemsterboer (40-26 in 28), Albert Kooistra van Wilco van Wijk (40-25 in 37) en Sam van Etten van Wim van den Berg (40-22 in 36). Jac van Peer kwam in de finale door winst op Albert Kooistra met 40-23 in 36.

 

Tekst: Frits Bakker
Foto Kay de Zwart kampioen (Mark Meijer)

 

Driebanden KNBB
Volg ons online