Kling KNBB Masters 2017 op weg naar grootste climax

Vanaf zaterdag 13.00 uur nog acht finalisten in de arena in Berlicum

21 januari 2017

BERLICUM - De nieuwe Nederlandse kampioen driebanden komt zondag uit een gezelschap met onder meer twee wereldkampioenen (Dick Jaspers en Jean van Erp), de Nederlandse nummer één, die zijn titel verdedigt (Raymond Burgman), een Hagenaar die landskampioen is met zijn team (Glenn Hofman), een Zeeuw met een hoog geprezen techniek (Jean Paul de Bruijn), een Limburger met grillige vormpieken (Dave Christiani), een Nijmegenaar die een soort van sluipmoordenaar is op dit toernooi de laatste drie jaar (Martien van der Spoel) en een voormalige, 27-jarige voetballer (Jerry Hermans uit Oosterhout), die een camping beheert, nog een volstrekt maagdelijke erelijst heeft, maar als biljarter die nog maar net komt kijken wel al een partij van 40 in 15 beurten heeft uitgemaakt en een hoogste serie van 18 op zijn naam heeft staan.

De lichten in de biljartarena van Den Durpsherd werden vrijdagavond gedoofd door drie Brabanders en een volkszanger, strijdend om de twee laatste plaatsen in de kwartfinales. De prachtige supportersclub van Jean van Erp, die in een gezellige avondwandeling op een half uur terug thuis was, had het pand een uur geleden verlaten. Blijmoedig en opgetogen vanwege de plaatsing van de dorpsheld, die voor zijn vrouw Samora in twee dagen al een aardig mandje boodschappen van de Jumbo bij elkaar heeft gebiljart.

Ferry van der Veen (je houdt van hem of niet, maar kleurrijk en smaakvol is de Hagenees meer dan al zijn voorgangers aan de microfoon) maakte aan het eind van een lange dag de spelers bekend die morgen terugkomen voor de kwartfinales. Het programma voor de slotdagen ziet er veelbelovend uit. Met alle kanshebbers die op voorhand waren ingeschat.

Zaterdag om 13.00 uur:
Raymond Burgman-Jerry Hermans
Glenn Hofman-Jean Paul de Bruijn

Zaterdag om 15.00 uur:
Dick Jaspers-Dave Christiani
Jean van Erp-Martien van der Spoel.

Dick Jaspers en Jerry Hermans voegden zich als laatste twee spelers bij de laatste acht. De Brabander zelf zorgde voor de uitschakeling van Roland Uijtdewillegen (40-19 in 24). Daardoor kon Jerry Hermans met een overwinning op Ad Koorevaar de tweede plaats grijpen en in zijn eerste Masters de kwartfinales halen. Ad Koorevaar, nog zonder punten, had ook nog een kleine kans, maar moest dan Hermans verslaan. De slotfase van die partij was enerverend tot de laatste caramboles. Jerry Hermans kon pas toeslaan met zijn laatste carambole in de 45e beurt: 40-39.

De Brabantse debutant was er dolgelukkig mee. ,,Ik heb een paar dagen geleden weer een ongelukje gehad met mijn knie, waaraan ik al twee keer ben geopereerd'', vertelde hij na de partij. ,,Daardoor sta ik af en toe met pijn aan de tafel, maar het is geen excuus voor de zwakke laatste partij. Ik ben nog een kleine jongen in het biljarten en ben blij met de plaats in de kwartfinales.''

Jean van Erp sloot de voorronden ongeslagen af met een overwinning op Frans van Schaik, Dave Christiani werd tweede in die groep door winst op Huub Wilkowski met 40-13 in 24 beurten.
Raymond Burgman eindigde met het hoogste gemiddelde (1.690) voor Dick Jaspers met 1.666, Glenn Hofman met 1.632, Jean Paul de Bruijn met 1.625 en Jean van Erp met 1.445. Burgman, Jaspers en Van Erp bleven ongeslagen.

Therese Klompenhouwer, ook een kampioene van naam en faam, heeft het niet kunnen reden in deze mannenclub. ,,Ik heb niet laten zien hoe goed ik kan biljarten'', bekende ze. Frans van Schaik, de absolute smaakmakers als de schijnwerpers werden ontstoken, had in deze vorm niet veel te zoeken op de Masters. De voorronden waren onverwacht het eindstation voor Barry van Beers, wat zeker een kleine tegenvaller is voor één van de toppers uit het Grand Prix circuit.

Dick Jaspers mag in een nog niet al te briljante vorm in de komende dagen een gooi doen naar zijn 18e titel in de Masters. Hij heeft er twee jaar naast gegrepen en is gedreven om weer eens toe te slaan. Het beste van zichzelf heeft hij nog niet laten zien in dit Brabantse mekka. Drie overwinningen, 1.666 gemiddeld, een hoogste serie van 10, dat is wat de World Cup winnaar van 2016 in de aanloop naar de knock-outs aan het talrijk opgekomen publiek voorschotelde.

De beste partij tot nu toe kwam op naam van Jean van Erp in 19 beurten, de hoogste serie is van Glenn Hofman met 13. Dat zijn nog geen indrukwekkende scores, maar het opent veel deuren voor een geweldige apotheose.

De eindstanden van de poules:

Poule A:
1 Raimond Burgman 6-1.690-8
2 Jean Paul de Bruijn 4-1.625-10
3 Jeffrey Jorissen 2-1.134-6
4 Therese Klompenhouwer 0-0.729-5

Poule B:
1 Glenn Hofman 4-1.632-13
2 Martien van der Spoel 4-1.384-6
3 Barry van Beers 4-1.287-9
4 Jeffrey van Nijnatten 0-1.184-6

Poule C:
1 Jean van Erp 6-1.445-11
2 Dave Christiani 4-1.147-6
3 Huub Wilkowski 2-0.935-7
4 Frans van Schaik 0-0.594-6

Poule D:
1 Dick Jaspers 6-1.6666-10
2 Jerry Hermans 4-0.828-9
3 Roland Uijtdewillegen 4-0.828-9
4 Ad Koorevaar 0-0.886-5.

Tekst: Frits Bakker
Foto's: Ton Smilde/Kozoom

Driebanden Jaspers, Dick NK Masters Driebanden
Volg ons online