Klompenhouwer en Jetten doen mee om goud op EK

Therese Klompenhouwer in halve finale tegen Belgische Jaimie Buelens 9.00 uur, donderdag, Nederlandse tijd), Karina Jetten tegen Spaanse Estela Cardoso om 11.00 uur, daarna winnaars om 14.00 uur in finale om Europese titel

12 februari 2020

ANTALYA - Op het Europese driebanden podium in de Turkse stad Antalya staan donderdag twee Nederlandse dames, één Belgische en een Spaanse. De Turken verspeelden op de tweede dag al hun kanshebbers: Güzin Müjde Karakasli als laatste, op één punt verslagen door de Spaanse Estela Cardoso. Therese Klompenhouwer staat tegenover Jaimie Buelens in de halve finale. De tweede Nederlandse, Karina Jetten, speelt tegen Estela Cardoso. Het hoogtepunt van de dag was de partij die Therese Klompenhouwer in de eerste knock-out partijen speelde. De kansloze Turkse Arzu Gök werd overlopen door de heersend kampioene en kon slechts bewonderend toekijken tot 30-5 in 13 beurten. Dat niveau werd later op de avond, in de kwartfinales niet gehaald. Alleen de twee Nederlandse dames haalden de 30 punten.

Steffi Daske leek nog wel te dreigen tegen Klompenhouwer met een 9-3 voorsprong na 9 beurten. De Duitse aanval duurde niet lang, want na 15 beurten liep de Nederlandse met een feilloze serie van negen naar een eerste marge van 18-12. Daarmee kwam de veilige haven in zicht en werd de wedstrijd solide beslist bij 30-22 in 24.

 

 

Karina Jetten had een prachtige start tegen Irena Hambalkova, die ze vanaf de start onder druk zetten met 6, 4 en een reeks van tweetjes voor een voorsprong van 19-2 in tien. Het ritme van Jetten stokte in het tweede part, waarin het tot de 25e beurt duurde om te finishen: 30-8

Jaimie Buelens domineerde de hele partij tegen Aysegul Fendi. De blonde Belgische is in eigen land de nummer twee achter Danielle Le Bruyn, maar heeft een sterk tactisch plan gevonden om op dit podium de top vier te halen. Ze versloeg Fendi, de voorlaatste Turkse, met 27-16 in 40. Met Güzin Müjde Karakasli verdween niet veel later ook de laatste speelsters van eigen bodem uit het toernooi. De eindsprint reikte net niet ver genoeg, ondanks een buitenkans in de slotfase. Estela Cardoso ging op 25-22 door de tijdklok: Karakasli scoorde alleen vanaf de acquit en deed dat even herhaalde dat in de laatste beurt nog een keer. De gelijkmaker miste, omdat de tweede bal kloste op de derde bal: 25-42 in 40.

Therese Klompenhouwer torende boven alles uit in de eerste ronde van de knock-outs. De partij tegen de Turkse Arzu Gök had een vliegende start met een voorsprong na series van 7, 4 en 6 van 20-2 in acht beurten (2.500 gemiddeld). Door een ‘7' in de tiende beurt werd het 27-2 en drie beurten later kwam de finish op 30-5 in 13 beurten.

Het deed denken aan de partij in de World Cup van Veghel tegen Peter Ceulemans, waarin Klompenhouwer ook won in 13 beurten. ,,Mijn start was toen nog beter, want ik had er 27 in 7 beurten, maar ik deed nog zes beurten over mijn laatste drie punten'', vertelde ze later. De Nederlandse beëindigde haar wedstrijd, toen op alle andere tafels alleen Jaimie Buelens en Steffi Daske op de helft waren van de dertig caramboles.

De Belgische en de Duitse bekroonden hun partijen ook met winst. Steffi Daske versloeg één van de grote favorieten, Gülsen Degener, nadat ze met een serie van zes een voorsprong had genomen van 17-10, die uiteindelijk leidde naar 30-24 in 31. Jaimie Buelens was heel de partij de betere van Monique Wilkowski, die met riante cijfers werd verslagen: 30-11 in 40 beurten.

Het verschil in klasse was in deze ronde met de beste zestien groot: alleen Therese Klompenhouwer, Jaimie Buelens, Steffi Daske en Karina Jetten finishten hun partij binnen de veertig beurten. Jetten versloeg Helga Mitterbock na een moeizame partij, maar met een slotserie van 8: 30-24 in 37.

De Turkse Aysegul Fendi maakte een eind aan de illusies van de 24-jarige Nederlandse Daisy Werdekker, die geen schaduw was van de speelster op de eerste dag: 22-16 in 40. Estela Cardoso liet Marianne Mortensen achter zich met 19-13 in 40. Güzin Müjde versloeg de Belgische kampioene Danielle Le Bruyn met 27-19 in 40 en Irena Hambalkova was de betere van de Griekse Angeliki Skolarikou in een partij die spannend bleef tot het einde: 21-18 in 40.

11.00, donderdag, Turkse tijd:
Eerste halve finale Klompenhouwer-Buelens 
13.00: tweede halve finale Jetten-Cardoso
16.00: Finale.

Tekst: Frits Bakker

Foto: Klompenhouwer-Daske (Touch Magazine)

Driebanden EK Internationaal
Volg ons online