KNBB Jumbo Masters 2023: Jaspers favoriet, De Bruijn titelhouder

Een geweldig aantal dagen top driebanden in Berlicum, en live op Ziggo Sport.

Een vooruitblik door Frits Bakker

10 januari 2023

BERLICUM - De regerend kampioen op de Jumbo Masters 2023 heet Jean Paul de Bruijn, de uitdager van wereldklasse is Dick Jaspers en veel andere kanshebbers staan klaar voor een machtsgreep.

Het officiële Nederlands kampioenschap driebanden gaat deze week in het Beneluxtheater in Berlicum op woensdag naar de kick-off met onder meer een prachtig viertal dat strijdt om twee plaatsen in de finaleronden. Vier biljartmakkers met een Haagse achtergrond staan op de openingsdag van de Jumbo Masters in een ware poule des doods tegenover elkaar: Jeffrey Jorissen, Jean van Erp, Barry van Beers en Glenn Hofman. Het kampioenschap had zich geen mooiere start kunnen wensen!

De 20-voudig Nederlands kampioen Dick Jaspers is natuurlijk ook dit jaar weer topfavoriet voor de Nederlandse titel driebanden, het toernooi dat van woensdag 11 tot en met zondag 15 januari wordt gespeeld. Het is de week van de waarheid na de kwalificaties in Grand Prix toernooien, want het recente verleden heeft geleerd dat de winnaar van de Jumbo Masters op voorhand zeker niet de beste Nederlander van de wereldranglijst is. Veel spelers, mondiaal gezien in de schaduw van Jaspers, hebben zich ontwikkeld tot gevreesde rivalen. De nationale driebandentop wordt met het jaar breder en sterker.

 


 

 

De KNBB Jumbo Masters staat ook meer dan ooit in de schijnwerpers van het grote publiek. Het evenement wordt niet alleen live op Ziggo Sport uitgezonden, ook Kozoom zendt alle partijen live uit. Dick Jaspers, boegbeeld van oranje en van TeamNL, jaagt op belangrijke rankingpunten voor de wereldranglijst om zijn leidende positie te verdedigen, hij is bovenal gebrand op de nationale titel in een finale met zo veel sterke rivalen. Jean Paul de Bruijn, nadat hij nog maar net was teruggekeerd van de de Koreaanse profbond PBA, won vorig jaar de Masters in een rechtstreeks gevecht met Jaspers. De Zeeuw verdedigt nu dus zijn titel. Dick Jaspers is vanzelfsprekend de recordhouder: niet alleen als houder van 20 titels in 28 organisaties, ook met een recordmoyenne van 2.395, gespeeld in 2010 in Nijverdal.

  

Jean van Erp, die de Masters won in 2015 in Kaatsheuvel en zowat voor eigen publiek speelt, kijkt maar wat graag vooruit naar één van de mooiste events waar hij als Brabander aan de start verschijnt. ,,Ik heb een zware voorronde geloot, waarin twee kanshebbers voor de finaleronden al uit het toernooi moeten verdwijnen. Voor het publiek een mooie start van de Masters. Ik heb me heel goed voorbereid, dus ik wil graag de kwalificaties overleven. Dat is me in de Masters altijd gelukt sinds ik in 2007 in de Zeelandhallen in Goes in de finale stond tegen Jean Paul de Bruijn.'' Jean van Erp heeft één van de beste statistieken van de Nederlandse topspelers na Dick Jaspers. Hij won één keer, was twee keer verliezer van de finale en stond tien keer als derde op het podium. De Masters hebben iets speciaals voor de streekfavoriet, die meestal vele, meelevende supporters meeneemt naar het Beneluxtheater.

,,Het wordt eerst zaak om die voorronde te overleven met Jeffrey Jorissen, Glenn Hofman en Barry van Beers, stuk voor stuk spelers met wie ik samen heb gespeeld en die ik al heel vaak heb ontmoet op de biljarttafel. Ik wil goed zijn, strijden voor winst, al is de tijdklok niet in mijn voordeel: 35 seconden, terwijl het overal in de wereld 40 seconden is. Ik ben een speler die iets meer tijd nodig heeft dan anderen, dat maakt me wat onrustiger.''

Dick Jaspers start het toernooi met Kay de Zwart, Frans van Schaik en Raymund Swertz in de groep waar naar drie gewonnen sets van 10 punten wordt gespeeld. Jean Paul de Bruijn, de kampioen, speelt in een opvallende poule onder andere met zijn biljartleerling Joey de Kok. Dick Jaspers, Jerry Hermans, Adrie Demming en Jeffrey Jorissen zijn de poulehoofden. Sam van Etten, de jonge Noord-Hollandse belofte, was een vsn de spelers die verrassend afvielen voor deelname aan de Jumbo Masters. Jean Paul de Bruijn won vorig jaar de finale tegen Dick Jaspers met 4-3 in sets.

De organisatie van de KNBB Jumbo Masters 2023 is net als in voorgaande jaren in handen Biljart Evenementen Nederland, onder leiding van Harry Mathijssen.

 

Jean Paul de Bruijn, de titelhouder op de Jumbo Masters

 

Jean van Erp, de favoriet van de streek op de Masters

 

Poule A: Dick Jaspers - Kay de Zwart - Frans van Schaik - Raymund Swertz

Poule B: Jeffrey Jorissen - Barry van Beers - Jean van Erp - Glenn Hofman

Poule C: Jerry Hermans - Raimond Burgman - Jack Wijnen - Therese Klompenhouwer

Poule D: Adrie Demming - Jean Paul de Bruijn - Joey de Kok - Dave Christiani

Het programma:
Woensdag 11 januari:

13.00 uur: Poule A
15.00 uur: Poule B
18.30 uur: Poule C
20.30 uur: Poule D

Donderdag 12 januari :
13.00 uur: Poule D
15.00 uur: Poule A
18.30 uur: Poule B
20.30 uur: Poule C

Vrijdag 13 januari :
13.00 uur: Poule C
15.00 uur: Poule D
18.30 uur: Poule A
20.30 uur: Poule B

Zaterdag 14 januari :
12.30 uur: Kwartfinales
14.30 uur: Kwartfinale
16.30: Kwartfinale
18.30 uur: Kwartfinale

Zondag 15 januari :
10.00: Halve finale
12.30: Halve finale
16.00: Finale

Kozoom zendt alle dagen live uit.
Ziggo Sport & Select vanaf donderdag van 12.00 tot 13.00 een samenvatting van de woensdag sessies.
Donderdag en vrijdag live van 13.00 tot 17.00 uur.
Zaterdag live van 12.30-16.30 en van 16.30-20.30
Zondag live van 10.00-15.00 de halve finales en van 16.00-18.45 de finale.

 

Check altijd hier het meest recente uitzendschema van Ziggo Sport, en op deze pagina alle relevante info en links over de KNBB Jumbo Masters 2023

 

Tekst: Frits Bakker
Bewerking: KNBB
Foto's: Ton Smilde
Poster: Biljart Evenementen Nederland

Bruijn, Jean Paul de Driebanden Jaspers, Dick
Volg ons online