Koplopers verdelen buit in Buffalo League

SIS Schoonmaak en HCR Prinsen spelen gelijk voor volle tribunes in Den Haag.

Hofman klopt Jaspers; Team Eekhoorn sluipt dichter bij met 8-0 winst op Dallinga

15 april 2018

DEN HAAG - De Haagse biljartarena schakelde na afloop van de topwedstrijd tussen SIS Schoonmaak en HCR Prinsen (4-4) moeiteloos over naar de topper in het voetbal tussen PSV en Ajax. Het zaaltje naast het biljartpodium, vooral gevuld met supporters van Jean van Erp, had al een paar keer het 'Brabantse nachten zijn lang' laten klinken. De ontknoping op de blauwe lakens kreeg in de tien minuten daarna geen winnaar en geen verliezer. Het Haagse thuisteam van Cor Trampe en de Haarlose bezoekers van Dinand Prinsen kwamen een ongewilde, maar verdiende remise overeen. ,,We hadden op meer gerekend'', klonk het vanuit beide kampen.

 

 

Het had ook anders kunnen zijn als Glenn Hofman niet met een meesterlijke slotserie van acht de partij tegen Dick Jaspers nog naar zich toe had getrokken, of als Raimond Burgman de zes caramboles die hij nodig had tegen Anno de Kleine in de nabeurt had gemaakt. Maar uiteindelijk won niet de thuisclub met 6-2 en ook niet de tegenstander, maar werd het een zwaar bevochten 4-4. Wat betekent dat SIS Schoonmaak koploper blijft met 31 punten, HCR Prinsen blijft volgen met 30 punten en de twee teams in elk geval al zeker zijn van een optreden in de nacompetitie. Team Eekhoorn was de enige winnaar bij de achtervolgers en is op negen punten van de koploper de nummer drie van de ranglijst.

Hoe vaak werd het zondagmiddag door de microfoon in het Haagse biljartcafé van Henk Jorissen niet gezegd: ,,Was het maar elke week zo druk met zo'n prachtige sfeer'' en ,,wat is biljarten geweldig mooi met zo'n publiek.'' De opkomst van de spelers, begeleid door walk-on dames, de ovaties na mooie caramboles en het toeteren en zingen vanaf de tribunes zorgden inderdaad voor een unieke sfeer. Eddie Leppens, de Belg die voor Prinsen won van Jean van Erp, zei na afloop: ,,Wie durft nu nog te zeggen dat het stil moet zijn bij een biljartwedstrijd. Bedankt, publiek, het was geweldig, ga zo door.''

Het was vooraf al aangekondigd: een heksenketel met 150 mensen op de tribunes. En zo was het ook deze zondagmiddag in het toptreffen. De toeschouwers kregen veel spanning en emotie te zien, bijvoorbeeld in de slotpartijen tussen Glenn Hofman en Dick Jaspers en Raimond Burgman tegen Anno de Kleine. Die wedstrijden golden als beslissende uitsmijter na de 2-2 bij de pauze. Jeffrey Jorissen liep na een raketstart tegen Raymund Swertz (7 en 9 in de eerste twee beurten, 16-3 na 3) naar een snelle voorsprong en won moeiteloos met 40-24 in 22 beurten. Eddy Leppens had in de partij tegen Jean van Erp een iets langere aanloop nodig, demarreerde voor het eerst in de tiende beurt (18-11) en sloeg de beslissende kloof in de 18e beurt met een serie van 10, die uiteindelijk leidde naar een comfortabele 40-26 in 22.

De voorspellingen in de pauze logen er niet om: Jaspers wint van Hofman, Burgman wint van De Kleine, dus een 4-4 op het scorebord. Maar dat draaide helemaal anders uit. Hofman, dankzij een 4-5-4 serietje rond de 8e beurt, leidde met 25-13 tegen Jaspers toen de eerste balans werd opgemaakt. En Burgman met ongeveer dezelfde score tegen De Kleine (23-12). Cor Trampe, die zijn zenuwen amper de baas kon en buiten een luchtje ging scheppen, sprak de eigen aanhang toe: ,,Dit zegt nog helemaal niets mensen, er kan nog alles gebeuren.''

Glenn Hofman analyseerde later: ,,Ik wist wel dat ik nog niet van Dick Jaspers af was.'' De Brabander kwam schoorvoetend terug in de partij en liep in de 20e beurt met een serie van zeven zelfs uit naar 35-32. Maar in diezelfde, naar later bleek cruciale beurt, haalde Glenn Hofman het beste in zichzelf naar boven. Onder luid gejuich bleef de Haagse kopman stoïcijns: 4, 5, 6, 7... en uit met 8 (40-35 in 20). Het applaus was oorverdovend, alleen werd de Haagse vreugde getemperd door de gebeurtenissen op de andere tafel. Raimond Burgman had zijn voorsprong weggegeven aan de uitstekende Anno de Kleine, die op 31-24 achter eerst terugkwam met 7, gelijk uitliep naar 38-34 en op 40-34 in de 25e beurt de laatste carambole maakte. Burgman stond voor een zware missie. Met zes gelijkmaken zou betekenen dat de Hagenaars met 5-3 wonnen, maar de score stokte na twee punten: 40-37 in 25. ,,We kunnen er wel mee leven hoor'', zei Carl Verhoeven, de hoofdsponsor van de Hagenaars, die schetste hoe mooi hij dit eerste jaar bij het team vindt en natuurlijk vurig hoopt dat het in een kampioenschap zal eindigen.

Dinand Prinsen is eerlijk: ,,Ik hou absoluut niet van play-offs spelen, dus ik had hier dolgraag willen winnen. Het wordt nu lastig om als eerste te eindigen. We hebben nog een zwaar slot in een dubbel weekend waarin we tegen Eekhoorn en Bousema spelen.''

De concurrentie schoot er allemaal geen steek mee op, dat de twee koplopers gelijk speelden. Alleen Team Eekhoorn pakte uit met een riante 8-0 winst op Dallinga en met Frans van Kuyk als beste man: 40-22 tegen Jean Paul de Bruijn in 18 beurten. De Zeeuwen lijken door het optreden in deze uitwedstrijd geen kandidaat meer. Drie van de vier spelers in het team speelden ver onder de één gemiddeld.

Murat Naci Coklu en Roland Forthomme speelden een enerverende partij tegen elkaar. De Turkse grootmeester opende met 13 in de tweede beurt, stond na 4 beurten op 20-7 en na 9 beurten op 31-14. Vijf beurten later finishte Forthomme na beurten van 13, 0, 6, 0 en 7 en moest Coklu zes keer scoren voor de remise. Het bleef bij drie en resulteerde in een onverwachte 40-37 in 14, de beste partij van deze speeldag.

L&B Ledermode werd verslagen door A1 Biljarts (6-2), omdat Javier Palazón de overigens niet hoogstaande thriller tegen Eddy Merckx met winst afsloot (40-39 in 41 beurten). Ronny Lindemann en Martien van der Spoel waren namens A1 Biljarts de beste winnaars in 14 beurten. Dave Christiani versloeg Christian Rudolph met 40-18 in 36.

DPC sleepte in zijn verzwakte opstelling een 4-4 uit de strijd tegen De Veemarkt, zonder uitschieters (alles ruim boven de dertig beurten) en alleen Rene Dericks als riante winnaar tegen Danny Molier (40-17 in 31).

't Hartje/Van Wanrooy doet dappere pogingen bij de onderste twee plaatsen weg te blijven. De thuiswedstrijd tegen het gedegradeerde MCR werd met 8-0 gewonnen. Savas Bulut was de beste winnaar tegen Thorsten Frings met 40-34 in 22.

De stand met nog drie wedstrijden te spelen:
1 SIS Schoonmaak 31 punten
2 HCR Prinsen 30
3 Team Eekhoorn 22
4 DPC 21
5 L&B Ledermode 20
6 STZ Zunder 19
7 Dallinga.com 19
8 A1 Biljarts 18
9 Bousema Lochem 17
10 't Hartje 16
11 De Veemarkt 12
12 MCR 3.

Buffalo League Erp, Jean van Hofman, Glenn
Volg ons online