Koreaanse overmacht op WK, Nederland met twee spelers

Het wereldkampioenschap driebanden, dat vanaf woensdag 6 tot en met zondag 10 september wordt gespeeld, start met Tayfun Tasdemir in zijn thuisland als titelverdediger. Dick Jaspers uit Nederland verdedigt zijn toppositie op de wereldranglijst en behoort tot de vele kanshebbers in het veld met 48 spelers. Het overzicht van de laatste 22 kampioenen en de statistiek van de landen die meedoen aan dit WK ziet u in dit artikel.

04 september 2023

ANKARA – Het wereldkampioenschap driebanden in Turkije in Ankara, van woensdag 6 tot en met zondag 10 september, start met de Turkse kopman Tayfun Tasdemir als titelverdediger. Hij is in de lange historie van WK’s vanaf 1928 slechts de tweede Turk die de belangrijkste titel haalde na Semih Sayginer in 2003. In eigen land staan deze week vier Turken in de arena, dat is drie minder dan Zuid Korea, dat een overmacht heeft van zeven spelers. Van de andere landen heeft Colombia ook 4 deelnemers, de USA doet met drie spelers een gooi naar een podiumplaats. Nederland staat met twee spelers aan de aftrap: Dick Jaspers en Jean Paul de Bruijn, spelend in dezelfde poule van de voorronden, treffen elkaar al op de eerste speeldag.

 

 

Vrijwel alle deelnemende landen hebben twee spelers of 1 speler op het WK driebanden, waarbij het opvallend is dat prominente biljartlanden als België, Nederland, Spanje, Japan en Frankrijk ook maar met twee spelers mogen starten.

De Peruviaanse biljartfanaat Roberto Molina uit Portoviejo, die prachtige schema’s en statistieken visueel maakt, heeft in de aanloop naar het WK in Ankara de wereldkampioenen vanaf 2003 in beeld gebracht. Hij start met Semih Sayginer in 2003 en eindigt met Tayfun Tasdemir in 2022. Dat kan worden aangevuld met de overwinning van Marco Zanetti in 2002, zodat het een collage is van de laatste 20 kampioenen.

Dick Jaspers werd in die periode vijf keer wereldkampioen, Dani Sánchez drie keer, Torbjörn Blomdahl, Marco Zanetti, Eddy Merckx en Frédéric Caudron ieder twee keer. Het geeft de successtory van de kampioenen van deze eeuw weer. Om volledig te zijn: over de hele historie genomen was Raymond Ceulemans met 21 wereldtitels veruit de onbetwiste kampioen voor Blomdahl met 6, Jaspers met 5 en Sánchez met 4 wereldtitels.

We nemen de lijst van Roberto Molina en de twee eerste titels van deze eeuw onder de loep en stellen vast dat zes van die wereldkampioenen dit jaar ook in Ankara aan de start komen: Dick Jaspers, Torbjörn Blomdahl, Tayfun Tasdemir, Marco Zanetti, Eddy Merckx en Ryuuji Umeda.

In die laatste 22 jaar dat het wereldkampioenschap driebanden is gespeeld, stonden 88 spelers op het podium. Daarvan zijn 41 spelers dit jaar niet geselecteerd, zijn niet meer actief, of zijn in de laatste jaren overgegaan naar de PBA. De vier spelers van het laatste WK zijn de enige vier van die 22 kampioenschappen die nu ook weer meespelen. Van alle andere podia ontbreken 1, 2, 3 of zelfs 4 spelers op het huidige WK. Eén keer in die historie, in 2010, stonden zelfs vier spelers op het podium die nu alle vier niet in actie komen. Dat gebeurde in Sluiskil in 2010, waar Dani Sánchez kampioen werd en de Spanjaard op het podium werd vergezeld door Eddy Leppens, Sung Won Choi en Javier Palazón, die nu alleen voor de PBA spelen. Vorig jaar, in 2022 in Donghae City, werd Tayfun Tasdemir kampioen, Ruben Legazpi won het zilver, Dick Jaspers en Eddy Merckx completeerden het podium. Die vier spelers zijn er alle vier bij in Ankara.

De 48 spelers over de deelnemende landen verdeeld:

Zuid Korea 7

Turkije, Colombia 4

USA 3

Vietnam, Spanje, Nederland, België, Frankrijk, Italië, Egypte, Zweden, Japan, Griekenland, Denemarken allen 2

Duitsland, Mexico, Portugal, Libanon, Oostenrijk, Tsjechië, Zwitserland, Jordanië.

 

Het WK start woensdag om 11.00 uur Turkse tijd met als eerste partijen:

Javier Vera-Robinson Morales

Dick Jaspers-Jean Paul de Bruijn

Mohamed Abdin-Hugo Patino

Fadi Abusaleh-Ryuuji Umeda.

De 48 spelers in de voorronden, waarvan in elk van de zestien poules van drie spelers de beste 2 overgaan:

Poule A: Tayfun Tasdemir, Javier Vera, Robinson Morales

Poule B: Dick Jaspers, Jean Paul de Bruijn, Ji Hun Ahn

Poule C: Marco Zanetti, Mohamed Abdin, Hugo Patino

Poule D: Torbjörn Blomdahl, Fadi Abousaleh, Ryuuji Umeda

Poule E: Myung Woo Cho, Huberney Cataño, Cetin Behzat

Poule F: Eddy Merckx, Gwendal Maréchal, Rui Manuel Costa

Poule G: Sameh Sidhom, Jacob Sörensen, Jhon Fredy Martinez

Poule H: Haeng Jik Kim, Gerhard Kostistandsky, Kostas Kokkoris

Poule I: Quyet Chien Tran, Tolgahan Kiraz, Omer Karakurt

Poule J: Jérémy Bury, Pedro Piedrabuena, Carlos Mario Villegas

Poule K: Nikos Polychronopoulos, Phuong Vinh Bao, Radovan Hajek

Poule L: Jung Han Heo, Berkay Karakurt, Takao Miyashita

Poule M: Jun Tae Kim, Michael Nilsson, Hyung Kon Kim

Poule N: Martin Horn, Mashhour Abu Tayeh, Emilio Sciacca

Poule O: Ruben Legazpi, Roland Forthomme, Luis Martinez

Poule P: Myeong Jong Cha, Dion Nelin, Henry Diaz.

 

Tekst: Frits Bakker
Foto Tayfun Tasdemir/Dick Jaspers (Life Photo)

 

 

 

Bruijn, Jean Paul de Driebanden Internationaal
Volg ons online