Merckx, De Kleine en Therese in hoofdrollen

De Nederlandse eredivisie, de Kozoom league, was op de 15e speeldag een dag vol hoogtepunten met hoge series, sensationale partijen en twee misstappen in de kopgroep. Eddy Merckx en Anno de Kleine excelleerden met slotseries van 15, Therese Klompenhouwer versloeg het jonge Turkse toptalent Burak Hashas.

10 maart 2024

De maximale overwinning van SIS Schoonmaak in de eredivisie ging gepaard met twee topoptredens. Eddy Merckx won zijn partij met 40-18 in 14 beurten en een slotserie van 15. En Raimond Burgmans liet in zijn partij ook weer het beste van het beste zien: 40 in 16 beurten. Ook andere wedstrijden stonden in de schijnwerpers op deze 15e speeldag. Therese Klompenhouwer versloeg zondagmiddag één van de grootste talenten bij de junioren, de Turk Burak Hashas, met 40-37 in 26. Het team van Dekker, bevrijd van zorgen over de speellocatie, versloeg Bousema met een riante score: 7-1. En Anno de Kleine overrompelde de Turkse topspeler Omer Karakurt met een geweldige serie van vijftien in de slotbeurt: 40-35 in 20.

Wat een dag dus in de Kozoom league, waar twee van de koplopers een misstap maakten en iets achterop raakten. SIS Schoonmaak had door de 8-0 tegen Aartsbouw een zorgeloze middag, zoals gezegd met een prachtig optreden van Eddy Merckx tegen Ronny Brants: een geweldige 40-18 in 14 met series tussendoor van 11, 7 en 15 naar de eindstreep. Raimond Burgman versloeg Tom Persyn met 40-20 in 16 en om de wedstrijd van de koploper nog indrukwekkender te maken, won Jean van Erp van Dirk Weeremans met 40-15 in 22 en Tom Löwe van Ad Broeders met 40-19 in 31. Dat leverde het imponerende gemiddelde van 1.927 op voor de koplopers.

Team Eekhoorn handhaaft zich keurig op de tweede plaats door de 6-2 overwinning op het eigen DKM Tools team. De beste overwinning was voor Frans van Kuyk, die Roland Uijtdewillegen versloeg met 40-16 in 21. Nikos Polychronopoulos was de betere van Ronny Lindemann (40-25 in 24) en Peter Ceulemans, zij het moeizaam, won van Davy van Havere met 40-36 in 41 beurten.

Bousema (tegen Dekker, 1-7) was niet de enige ploeg uit de kopgroep die een gevoelig verlies moest slikken, omdat Christiani, Van Beers, Valentijn en Blauwblomme een 7-punter scoorden. Mooi was vooral de partij tussen Barry van Beers en Johan Loncelle, waarin Barry met 6 de finish bereikte in de 23e beurt en Johan met 3 gelijk kon maken. Ook zo’n boeiend gevecht leverden Henk Blauwblomme en Frans van Schaik, gewonnen door de Belg in de laatste beurten met series van 4 en 5: 40-39. Dave Christiani, op centercourt, versloeg Jeffrey Jorissen met 40-29 in 19.

De teambaas van de Haagse biljarters, Cor Trampe, voorspelde deze week een sensationeel potje voor zijn team tegen Cues&Darts doorgaans zeker thuis een gevreesde tegenstanders. De Hagenaar kreeg gelijk. Zijn team, nog lang niet zeker van degradatiezorgen, won in de uitwedstrijd met 3-5. Glenn Hofman was de enige die won voor Cues&Darts van Kay de Zwart met 40-29 in 30. Pierre Soumagne kwam niet verder dan een 40-40 tegen Joey de Kok, die al vroeg in de partij een 12 scoorde. Maar twee andere ’Hagenaars’ trokken de winst over de streep. Therese Klompenhouwer deed dat sensationeel tegen Burak Hashas, die ze met een 8 en 2x 4 in de slotfase op de pijnbank legde. Opvallend: Hashas eindigde met 7 keer nul. ,,Ik heb een beetje verdedigd’’, zei Therese achteraf, maar hij miste ook een paar makkelijke ballen.’’ En hoe kwam het dan tot de maximale winst voor J&F Auto’s? Wel, omdat Herman van Daalen zichzelf overtrof en Volkan Cetin versloeg met 40-30 in 31.

Topbiljart Zundert voldeed aan de verwachtingen in de thuiswedstrijd tegen Dallinga: 6-2. De enige Zeeuwse winst kwam van Peter De Backer tegen Francis Forton met 40-31 in 20. Thorsten Frings stelde de zege veilig voor de Brabanders door winst op Jean Paul de Bruijn met 40-38 in 36. Ook opvallend was dat Lennart Schraauwen, een sporadische invaller, won van Berry Dallinga met 40-31 in 49.

Burgmans Biljarts en Team Nachtwacht speelden met 4-4, het meest dankzij Anno de Kleine en zijn slotserie tegen Omer Karakurt.

Tekst: Frits Bakker

Foto Therese Klompenhouwer (Ton Smilde)

 

Driebanden Klompenhouwer, Therese Kozoom League
Volg ons online