Merckx schittert, SIS en Eekhoorn naar maximale scores

Twee teams, SIS Schoonmaak en Team Eekhoorn, halen de maximale score op eerste speeldag van DKM Tools league, de eredivisie driebanden. Eddy Merckx schittert met superieure finish: 21 en 7 in laatste twee beurten

13 september 2020

BOXTEL/APELDOORN - De eerste klap van Eddy Merckx op de eerste dag van de Nederlandse eredivisie was een ware knock-out. Het fenomenale slot met series van 21 en 7 naar een finish van 40 in 15 beurten maakte grote indruk in de wedstrijd die als debuut gold voor het vernieuwde team van SIS Schoonmaak. De eerste speeldag van de DKM Tools league gaf nog meer sterke partijen te zien. De andere Brabantse uitblinkers van Team Eekhoorn wonnen ook met een maximale score na sterke laatste partijen van Frans van Kuyk en Peter Ceulemans in 15 en 16 beurten.

SIS Schoonmaak, dat een uitwedstrijd speelde tegen 't Ivoor, en Team Eekhoorn voeren na de eerste dag de ranglijst aan en worden gevolgd door een derde winnaar: Dekker Keukens dat de wedstrijd tegen 't Hartje met 6-2 won. Zes teams volgen in de middenmoot met gelijke spelen: Aartsbouw Sprundel deelde de winst met STZ Zundert, Bousema Lochem en Dallinga gingen gelijk door de finish en DKM Tools hield op de eigen camping het Haagse J&F Auto's in balans. De competitiestart, na een maandenlange wedstrijd- en toernooistop, gaf velen een bevrijdend gevoel in de periode waarin internationaal nog weinig activiteiten zijn toegestaan.

De meest opvallende acteur was niet toevallig Eddy Merckx. De Belg won ook al een toernooi voor de UMB Challenge en was dubbel gemotiveerd om te stunten in de eerste wedstrijd voor het nieuwe, ambitieuze SIS team. De aanloop in zijn partij tegen Dave Christiani was weliswaar bescheiden met 12 in 13 beurten. Twee beurten later, na een briljante 21 en een slot met 7 was Merckx aan de finish. ,,Het kan snel keren hé'', was zijn eerste commentaar over twee totaal verschillende fases. En over de serie: ,,Ik weet nog dat de vierde en zevende bal mooie trekballen waren. Voor het 22e punt moest ik een losband spelen over vier banden, maar 2 en 3 lagen bijna tegen elkaar. Ik raakte de ene bal iets te vol.'' Een aardig detail: het wereldrecord serie staat op 28, Merckx haalde die 28 in zijn twee laatste beurten. Zijn beste serie ooit was 26, die de Belg maakte in zijn partij die nog altijd een wereldrecord is: 50 in 6 beurten in 2011.

Het was op deze zondag toch al de dag van de sterke eindsprints. Frans van Kuyk en Peter Ceulemans speelden allebei uit met acht voor Team Eekhoorn in hun wedstrijden tegen Jelle Pijl en Richard Bitalis. De kopman won met 40-16 in 15 beurten, Peter Ceulemans, de tweede man, met 40-17 in 16. Bijna had de invaller voor Jerry Hermans, Adri Demming, gedeeld in de euforie. In zijn partij tegen Addy Wienk schitterde hij op een score van 28 met een serie van 11, de laatst carambole ging mis. Voor het 40e punt had Demming jammer genoeg nog vijf beurten nodig.

Peter Ceulemans stelde vast dat '8' een opmerkelijk cijfer was voor de competitiestart van Team Eekhoorn: ,,De start is nogal wat beter dan vorig jaar. Toen begonnen we met 0-8 verlies en 0.800 gemiddeld, nu winnen we met 8-0 en met 1.800 gemiddeld.''

SIS Schoonmaak haalde de maximale cijfers behalve met Merckx dankzij Jean van Erp, die Jack van Peer versloeg met 40-22 in 20, Raimond Burgman, die won van Huub Wilkowski met 40-33 in 40 en Raymund Swertz: winst tegen Wesley de Jaeger met 40-37 in 30.

Therese Klompenhouwer had voor J&F uit Den Haag een flitsende start met zes en een slot met zes en won de belangrijke partij tegen Eddy Willems met 40-29 in 26 beurten. Dat bleek uiteindelijk nodig voor de remise van de Hagenaars in de uitwedstrijd tegen DKM Tools. Therese, nog maar net terug van een verblijf bij sponsor Longoni in Italië: ,,Ik ben heel gelukkig met mijn Luna Nera, een graphite top, die heerlijk aanvoelt. Maar ik voel ook dat ik superfit uit de lange stop ben gekomen, want ik heb heel veel getraind en aan mijn conditie gewerkt.''

Barry van Beers, de andere aanwinst van de Hagenaars, startte met verlies tegen Jack Wijnen (40-38 in 38) en Joey de Kok haalde tien punten achterstand op tegen Herman van Daalen en klopte zijn tegenstander met 40-38 in 37. Jeffrey Jorissen tekende als kopman voor de winstdeling van het team door Roland Uijtdewillegen te verslaan met 40-31 in 39.

Dallinga maakte op de eerste speeldag maar gelijk de verste uitreis naar Bousema Lochem en reisde op een haar na met de maximale winst terug naar Sluiskil. Peter De Backer had matchwinnaar kunnen worden als hij de partij tegen Stefan Galla, die in een thriller eindigde, naar zich toe had getrokken. De Belg had een zwakke fase in de tweede helft met zes nullen op rij, maar kwam op 33-32 terug in de wedstrijd. De 'vijf' van Galla en de 'vier' van De Backer zorgden voor een boeiend eindgevecht, dat uiteindelijk in Duits voordeel resulteerde: Galla won met 40-38 in 38.

De Deen Allan Schröder kwam binnen voor Dallinga met een eerste winst tegen Anno de Kleine (40-24 in 37), ondanks een serie van 10 van de nieuwe aanwinst bij Bousema. Steven van Acker won van Frans van Schaik, 40-35 in 32, Sander Jonen van Berry Dallinga met 40-31 in 34.

Dekker Keukens trok de winst over de streep door overwinningen van Ad Koorevaar tegen Davy van Havere (40-26 in 35), Gerwin Valentijn tegen Harrie van de Ven (40-36 in 27) en Henk Blauwblomme tegen Frank Martens (40-35 in 27). Alleen good-old Martin Spoormans scoorde tegen met winst op John Tijssen (40-34 in 32).

De Brabantse clash tussen STZ Zundert en Aartsbouw Sprundel eindigde onbeslist in 4-4. Ronny Brants haalde de meest opvallende overwinning, met 40-39 in 40 beurten tegen Thorsten Frings. Francis Forton hield twee puntjes over voor de winst op Dirk Weeremans met 40-38 in 31.

Tekst: Frits Bakker

Foto Eddy Merckx (SIS team)

Competitie Driebanden Kok, Joey de
Volg ons online