Misstap van koploper SIS, Prinsen-boys op één punt

De Buffalo League schuift in de subtop weer verder in elkaar: vijf teams strijden om de derde plaats die rechtgeeft op de play-offs

08 april 2018

ZUNDERT/HAARLO - De twee koplopers in de eredivisie driebanden lijken met nog vier wedstrijden te gaan buiten schot en kunnen zich zelfs een misstap veroorloven. De nummer één SIS Schoonmaak deed dat ook werkelijk vandaag op de 18e speeldag van de Buffalo League, zodat HCR Prinsen tot op één punt kon naderen door een 6-2 overwinning. Veel boeiender is de strijd voor de nummer drie positie, die ook recht geeft op een plaats in de play-offs. Vijf teams staan op één punt van elkaar en maken zich op voor een mooie apotheose. DPC uit Vlaardingen deed een prima zaak en maakte de sprong naar plaats drie, die het deelt met L&B Ledermode en Team Eekhoorn. Frank Martens van 't Hartje van Wanrooy was de beste winnaar van de dag met 40 in 15 beurten.

De strijd om de koppositie is na deze speeldag nog altijd in volle gang. SIS Schoonmaak keerde zonder punten terug van de uitwedstrijd tegen STZ Zundert (6-2) en krijgt volgende week de belangrijkste belager op bezoek. Het treffen in Den Haag, met HCR Prinsen, houdt in het Café van Jorissen al weken de gemoederen bezig. ,,We verwachten een volle bak met 150 toeschouwers en een geweldige sfeer.'' Maar is de focus niet te veel op die wedstrijd gericht en verzuimde het Haagse team vandaag niet de lastige klip in Zundert te omzeilen?

Voor de pauze in die ontmoeting, met winst voor Jeffrey Jorissen tegen Raymon Groot (40-33 in 37) en Barry van Beers tegen Raymond Burgman (40-37 in 25) leek er met een 2-2 tussenstand nog niet heel veel aan de hand. In het tweede part liep het evenwel verkeerd af. Roland Forthomme bleef Glenn Hofman riant de baas (40-23 in 17) en Peter Ceulemans haalde de trekker definitief over tegen Jean van Erp, ook met comfortabele cijfers: 40-18 in 16.

De enige concurrent voor de toppositie, HCR Prinsen, liet het buitenkansje niet onbenut. Drie overwinningen, van Dick Jaspers (19 beurten), Anno de Kleine (28) en Jelle Pijl (27), waren goed voor de 6-2 overwinning tegen De Veemarkt, want alleen Raymund Schwertz liet zich aftroeven door de verrassend sterke René Dericks, die vooral bekend is als specialist artistiek biljart. De voorsprong van SIS slonk tot één schamel punt, in de vier resterende wedstrijden staat nog niets vast over de koppositie.

De subtop schuift weer dichter in elkaar. Drie teams, DPC, L&B Ledermode en Team Eekhoorn volgen met 20 punten op de gedeelde derde plaats. Ook Zundert en Dallinga zijn met 19 punten zeker niet uitgeschakeld voor de nacompetitie. DPC herstelde zich voortreffelijk van een paar mindere optredens en won van A1 Biljarts met 6-2. Het Vlaardingse team schitterde met een teamgemiddelde van 1.876, maar ook A1 Biljarts was met 1.506 goed op dreef. Birol Uymaz (winst in 16 beurten) en Richard Bitalis waren goed voor series van 12, Martien van der Spoel van tegenstander A1 Biljarts schoot uit zijn slof met 15. Kay de Zwart verloor weliswaar van Cédric Melnytschenko (40-33 in 22), maar scoorde in twee opeenvolgende beurten 11 en 9.

 

 

L&B Ledermode en Team Eekhoorn lieten allebei een punt liggen. Het Hoevense L&B kwam thuis niet langs 't Hartje, omdat Harrie van der Ven won van Gerwin Valentijn en Frank Martens in een toppartij van John Tijssens (40-11 in 15). Team Eekhoorn maakte een halve misstap tegen Bousema Lochem. De Galla-broers versloegen Kurt Ceulemans en Jerry Hermans. Martin Horn was een povere kopman voor Bousema en was kansloos tegen Frans van Kuyk met 40-24 in 28.

De Duitser was niet de enige kopman die ver onder zijn niveau speelde. Dustin Jäschke haalde tegen Dick Jaspers maar 13 punten in 19 beurten, Hakan Incekara tegen een superieure Merckx 15 punten in 22 en Jean Paul de Bruijn voor Dallinga 21 punten in 25. De Zeeuw kopman was daarmee tegen Thorsten Frings van degradant MCR zelfs de minste in gemiddelde van zijn team: 40-21 in 25, een nul-achtje voor de verliezer. Raymond Ceulemans en Berry Dallinga haalden 40 uit 40, Steven van Acker was de beste man met 40 uit 25. Toch bleef het verlies van de kopman onbestraft. Dallinga sluipt na een goede reeks mee naar de subtop en is als nummer 7 zelfs weer aardig in de race.

De stand aan kop:
1 SIS Schoonmaak 18-30
2 HCR Prinsen 18-29
3 DPC 18-20
4 L&B Ledermode 18-20
5 Team Eekhoorn 18-20
6 STZ Zundert 18-19
7 Dallinga.com 18-19
8 A1 Biljart 18-16
9 Bousema Lochem 18-15
10 't Hartje/Van Wanrooy 18-14
11 De Veemarkt 18-11
12 MCR 18-3.

Het team van Burgmans Biljarts behaalde op drie wedstrijden van het einde het kampioenschap in de eerste divisie. De Brabanders promoveren terug naar de Buffalo League na een afwezigheid van een jaar. De beslissende zege werd dit weekend behaald met Marco Janssen, Bart Ceulemans, Johan Royers en Bert van Manen.

In de andere eerste divisie leidt Aardexpress met 30 uit 19 voor Man op Maat/'t Caves met 28 uit 30.

Tekst: Frits Bakker
Foto: Frank Martens

 

Buffalo League Driebanden
Volg ons online