Mohsen Fouda, een wonderkind van 63 op het biljart

Egyptische veteraan verslaat Eddy Merckx met een wereldserie van 16 na een carrière zonder hoogtepunten. Dick Jaspers verslaat Lütfi Cenet en speelt morgen om 13.00 uur (12.00 uur in Nederland) tegen Sameh Sidhom uit Egypte. Volg het allemaal op kozoom.com

06 december 2018

HURGHADA - Het enige hoogtepunt in de carrière van Mohsen Fouda was tot nu toe een overwinning op Torbjörn Blomdahl op het Europees kampioenschap in 2007, maar in de World Cup in Hurghada was de 63-jarige Egyptische ingenieur op de openingsdag van het hoofdtoernooi de sensatie van de dag. Het publiek in de tribunes gaf de lange veteraan een staande ovatie nadat hij de Belgische wereldtopper Eddy Merckx had verslagen. ,,Ik voelde tranen van geluk'', zei Fouda een half uurtje na de onwaarschijnlijke partij, die eindigde in 40-29 in 19, met de hoogste serie die hij ooit had gemaakt: 16 in de voorlaatste beurt. Jérémy Bury schitterde later ook: met een serie van 18 haalde hij net niet de finish, maar één beurt later maakte hij het winnende punt. Dick Jaspers maakte tegen Lütfi Cenet een grote achterstand goed en won comfortabel. Morgen speelt Jaspers om 12.00 uur Nederlndse tijd tegen Sameh Sidhom.

De in Caïro woonachtige Mohsen Fouda, vader van drie kinderen, speelde voor eigen publiek de wedstrijd van zijn leven. ,,Ik voelde geen spanning, tijdens die serie, ik was helemaal relaxt'', vertelde hij tegen de wereldarbiter Bilo Salama, die het commentaar in het Engels vertaalde. Wat zijn geheim was tijdens de partij? ,,Concentratie en geluk.'' De laatste carambole bijvoorbeeld was een geluksbal, maar de vreugde bij de biljarter zelf en de toeschouwers was er niet minder om. ,,Ik kreeg applaus van de hele zaal, en niet alleen van de Egyptenaren.''

Mohsen Fouda begon zijn carrière in 1970 in de Rivoli Club in Caïro. Eerst in het bandstoten, later schakelde hij over naar driebanden. In al die jaren speelde hij ongeveer 20 World Cup toernooien. Dit keer kreeg hij een wildcard als nummer twee van de Egyptische ranglijst na Sameh Sidhom. Daardoor mocht Mohsen ook meedoen aan het WK in oktober in Caïro. De partij tegen Eddy Merckx leek heel de weg uit te draaien op een logische overwinning van de Belg met scores van 20-10, 23-12 en 28-20 in de achttiende beurt. Maar toen, op een totaal onverwacht moment, stapte Mohnsen naar het biljart voor een glorieus hoogtepunt. De prachtige serie van zestien bracht hem op een voorsprong van 36-28, in de volgende beurt ging Fouda uit met vier voor 40-29.

De volgende boeiende eindrush kwam van Marco Zanetti in zijn partij tegen Tayfun Tasdemir. Vijf beurten voor het einde leidde de Turk met 34-27. Zanetti sprak al zijn krachten en klasse aan voor series van 11 en 5 en won de partij nog met 40-17 in 19. Nguyen Quoc Nguyen was in die sessie veel te sterk voor Birol Uymaz (10-1 na 2, 40-18 in 19), Frédéric Caudron en Juan David Zapata scoorden allebei een 11, de Belg was aan de finish de sterkste met 40-30 in 20.

Jérémy Bury maakte daarna nog meer indruk, toen hij een onbetwist kunstsukje liet zien in de voorlaatste sessi van de dag. Op een riante afstand van Quyet Chien Tran (33-21 achter) demarreerde de Fransman onweerstaanbaar met een serie die hem bijna naar de finish bracht: 18. Zijn eerste matchpunt, een losse band, miste op een millimeter door een klos. In de volgende beurt bereikte Bury onder gejuich de eindstreep: 40-34 in 18. Het was in de ronde waarin Dani Sánchez, de uitblinker van woensdag, van het toneel verdween en zijn poging om te klimmen op de ranglijst moest opgeven. De Colombiaan Huberney Cataño haalde de trekker over op een stand van 40-34 in 30 beurten.

Myung-Woo Cho verdween na zijn heldendaad (serie 22) een dag later ook uit het toernooi door verlies tegen Adnan Yüksel. In de eindfase, met veel missers voor beide spelers, kreeg de Koreaan nog onverwachte kansen, maar hij kon ze niet benutten. Yüksel, in zijn beste dagen een gevreesde tegenstandet, won met 40-36 in 23. Semih Sayginer sloopte op het eind van de partij de tegenstand van Filippos Kasidokostas, die hij met 12-2-4 in de laatste drie beurten de knock-out gaf: 40-31 in 18. Murat Naci Coklu was na 19-8 achter de beste in de eindfase van de partij tegen Nikos Polychronopoulos (40-26 in 14). Roland Forthomme legde Sung-Won Choi op de pijnbank met 40-20 in 16.

Haeng-Jik Kim liet iets van de vorm zien, waarmee hij een paar jaar tot de wereldtop behoorde. In de partij tegen zijn landgenoot Seung-Jin Lee, leidde Kim met 19-1 in zes en won hij tenslotte met 40-18 in 16. Dick Jaspers moest in de achtervolging na een betere start van Lütfi Cenet (17-5 na 3), maar had zijn traditionele sterke eindschot met 6: 40-29 in 19). Jae-Ho Cho ging op 39-37 achter met drie naar de winst, Dion Nelin en Jung-Han Heo gingen lang gelijk op (10-10, 24-24), in de laatste fase sloeg Nelin toe en won met 40-36 in 22.

De partijen bij de laatste zestien voor vrijdag:

11.00: Egyptische tijd

Caudron-Nguyen
Blomdahl-Zanetti
Coklu-Sayginer
Forthomme-Fouda

13.00 uur:

HJ Kim-Yüksel
Bury-Cataño
Nelin-JH Cho
Jaspers-Sidhom.

Tekst: Frits Bakker

Foto: Dick Jaspers (Kozoom Studio)

Driebanden Internationaal Jaspers, Dick
Volg ons online