Mooie Italiaanse ervaring voor Joeri Wilkowski (11)

Weliswaar uitgeschakeld in poulefase Longoni NEXT GEN U21, maar: "Ik ben heel tevreden over mijn toernooi."

Andere Nederlander Joris van 't Zelfden heeft nog kans om door te gaan

01 april 2023

GARLASCO – De Europese stage in het Italiaanse Garlasco (Lombardije) voor jonge talenten in het driebanden gaat vandaag en zondag de finalefase tegemoet. De 11-jarige Nederlander Joeri Wilkowski, veruit de jongste van alle deelnemers, werd in zijn laatste wedstrijd voor de voorronden tegen de Italiaan Paolo Turla verslagen met 1 carambole verschil. Daardoor is het toernooi voorbij voor de jonge Brabander. ,,Ik ben heel tevreden over mijn toernooi’’, was zijn commentaar na afloop. De Belg Luca Philipoom is ook uitgeschakeld, de Nederlander Joris van ’t Zelfden speelt over een klein uurtje nog een beslissende wedstrijd om door te gaan naar de beste acht van het toernooi.

Het laatste optreden van Joeri Wilkowski (zoon van Huub en Monique Wilkowski) draaide uit op een kleine teleurstelling. Joeri kreeg kansen om de partij tegen de Italiaan naar zich toe te trekken, maar miste net een driehoek en een losbandje. Die wedstrijd had de kroon op een prachtige tweedaagse kunnen zijn. Joeri’s coach en begeleidster Monique verzekert: ,,Joeri vindt het super leuk om mee te doen en zo jong al zo veel te mogen leren. Daar wordt hij sterker van. Hij weet zelf dat er nog meer inzit en dat komt er vanzelf wel een keer uit.’’

 

"Joeri vindt het super leuk om mee te doen en zo jong al zo veel te mogen leren. Daar wordt hij sterker van. Hij weet zelf dat er nog meer inzit en dat komt er vanzelf wel een keer uit"
Monique Wilkowski

Joris en Joeri stellen vast dat de organisatie perfect van de CEB en de Italiaanse organisatie perfect is. Monique: ,,Het is mooi dat de jongens deze kansen krijgen.’’

Joris van ’t Zelfden startte in zijn poule van vier met een mooie overwinning op de Deen Lukas Mortensen, die tot de toptalenten van Europa behoort. De voormalig Nederlands juniorenkampioen won met 25-21 in 28 beurten. Daarna verloor hij weliswaar van de Fransman Nathan Duriez met 25-15 in 38, maar in de partij tegen de Turk Yigit Baran Kara (12.30 zaterdagmiddag) volstaat een remise om door te gaan naar de finaleronden.

 

 

Joeri Wilkowski, in een poule van 5 onder meer met de Turkse wereldkampioen bij de junioren, Burak Hashas, verloor zijn vier partijen en eindigde met 0.411 gemiddeld. Het dichtst bij winst was Joeri in zijn laatste partij tegen Paolo Turla met 24-23 in 50 beurten.

De 16-jarige Belg Luca Philipoom, zoon van Jef Philipoom, speelt deze middag zijn laatste partij, maar is na twee nederlagen uitgeschakeld. Hij verloor zijn eerste van de sterke Oostenrijke Nikolaus Kogelbauer nadat hij lange tijd had geleid in de partij. Het werd uiteindelijk na een betere finish van Kogelbauer 25-23 in 31 beurten. In zijn tweede partij stond Philipoom tegenover de Turk Selahattin Ozkul en verloor met 25-20 in 39 beurten. De jonge Belg speelt in zijn derde en laatste partij nog tegen de oudste van twee Duitse broers: Ali Ibraimov.

Luca Philipoom heeft over twee partijen 0.614 gemiddeld, Joris van ’t Zelfden 0.606.

Het toernooi, de CEB Longoni Grand Prix 3-cushion onder 21, is een initiatief van de CEB en de Italiaanse federatie om jonge talenten de kans te bieden zich te ontwikkelen.

Tekst: Frits Bakker.
Foto vlnr Luca Philipoom, Joeri Wilkowski en Joris van ’t Zelfden

Driebanden Jeugd/Junioren
Volg ons online