Mooie NK's Excellentklasse en Hoofdklasse in de Eekhoorn

Tom Beemsterboer en Menno de Vries kampioenen in Oosterhout

24 mei 2022

Afgelopen weekeinde werd in de Eekhoorn in Oosterhout het Nederlands Kampioenschap Excellentklasse (ranking 17 t/m 33) en Hoofdklasse (ranking 33 t/m 48) gespeeld.

In beide klassen verschenen 16 spelers aan tafel die in poules van vier streden voor een ticket in de knock-out wedstrijden die op zondag werden gespeeld.

 


 

In de Excellentklasse toonde thuisspeler Nick Zuijkerbuijk op vrijdag aan dat hij in een blakende vorm stak. Hij kwam aan het einde van de dag dan ook als sterkste uit de bus en werd zodoende gekoppeld aan routinier Wim van den Berg. De vorm die Zuijkerbuijk op vrijdag had, was op zondag niet meer zo aanwezig. In een hevig gevecht kwam hij uiteindelijk toch als winnaar uit de strijd: 40-37. Een andere thuisspeler, Jack Wijnen uit Dongen, verloor in de kwartfinale met dezelfde cijfers van Paul Bruijstens die in deze partij als een raket uit de startblokken was vertrokken. In het eindspel kwam Wijnen nog heel dichtbij, maar zijn eindsprint kwam net te laat. In de twee andere kwartfinales moest Tom Beemsterboer na een 18-0 achterstand tegen Wilco van Wijk in de achtervolging. De schilder uit ’t Zand bleef gestaag zijn puntjes maken en zag dat de productie bij Van Wijk langzaam stokte. Beemsterboer was bij een 39-39 stand uiteindelijk de gelukkigste en mocht door naar de kwartfinales. Van Wijk maakte in deze wedstrijd met 12 de hoogste serie van het weekend. Peter Heerkens, die door diverse afzeggingen van de Hoofdklasse was doorgeschoven naar de Excellentklasse, was met twee overwinningen in de kwartfinale gekomen. De Tilburger was met Bert van Manen in een zwaar gevecht verwikkeld en ook hier was de eindstand 40-39 en wel in het voordeel van Heerkens.

 
 

Nadat Bruijstens in de halve finale de titelaspiraties van Zuijkerbuijk in de ijskast had gezet, ging op de andere tafel het kaarsje bij Heerkens ook langzaam uit. Beemsterboer verzamelde zijn 40 caramboles na 38 pogingen en mocht in de finale aantreden tegen Bruijstens. In deze finale gingen beide spelers lange tijd gelijk op. Uiteindelijk was het Beemsterboer die na een lange dag de beslissende puntjes bij elkaar sprokkelde (40-31) waardoor hij zich de nieuwe Nederlands kampioen in de Excellentklasse mag noemen.

 

 

In de Hoofdklasse waren de verschillen dit weekeinde ook uiterst klein. Titelverdediger Menno de Vries had op zaterdag een sterke indruk gemaakt en ging dan ook als nummer 1 door naar de kwartfinale. Zijn tegenstander, Anton Konings, bleek op de vroege zondagochtend ook geen probleem: 35-24. Ook op de andere tafel waren de verschillen groot. Charles Mekes mocht daar opnieuw aantreden tegen Frits Broeders, nadat beide spelers een dag eerder in hun poulewedstrijd beiden een serie van 10 scoorden in dezelfde beurt. Opnieuw was Mekes te sterk, waardoor hij zich op kon gaan maken voor een halve finale tegen De Vries. In de twee andere kwartfinales waren de verschillen uiterst klein. Peter Vlaar had uiteindelijk toch nog zijn handen vol aan Martijn Roefs. De jonge Brabander kwam nog heel dichtbij maar moest na 35-33 toch de felicitaties aan Vlaar overmaken. Reinier Burgemeester, die in zijn poule driemaal tot winst kwam, leek geen enkele moeite te hebben met John van Essen. Omdat Burgemeester zijn laatste punt niet op het bord kreeg, bleef Van Essen zijn kansen ruiken waardoor het ineens 34-34 kwam te staan. Nadat beide spelers enkele pogingen hadden laten liggen ging Burgemeester uit en scoorde Van Essen in de nabeurt de gelijkmaker. In de noodzakelijke penaltyreeks faalde Burgemeester en zag Van Essen zijn poging wel succesvol eindigen, waardoor hij naar de halve finale mocht.

 

 

In de halve finale gaf Menno de Vries na een solide partij tegen Charles Mekes (35-22) zijn aspiraties op prolongatie van de titel nog maar eens aan. Van Essen won op de andere tafel van Vlaar, maar dit ging allemaal niet zo gemakkelijk. Van Essen bleef met 35-32 aan de goede kant van de score en zo kregen we een herhaling van de finale van 2021. Het werd een hele spannende finale waarbij de spelers elkaar goed partij gaven. De Vries bleef zijn punten iets beter maken dan Van Essen en zo leek de Bulander eenvoudig op prolongatie af te stevenen. Die titel kwam er, maar Van Essen liet De Vries toch nog even bibberen. In de nabeurt kreeg Van Essen de opdracht mee om nog vijfmaal te scoren. Nadat de eerste drie punten op het bord stonden, leek het ook goed te komen met de vierde, maar toch ging deze poging op een haar na mis, waardoor Menno de Vries in het bijzijn van vrouw en kinderen zijn blijdschap de vrije loop liet.

 

 

Naast een kampioensschaal ontvingen de twee kampioenen, Beemsterboer en De Vries, ook een startbewijs voor de World Cup in Veghel die dit jaar zal worden gespeeld van 23 t/m 29 oktober.

 


 

 

Tekst & foto's: Paul Brekelmans
Tabellen/uitslagen: KNBB Sectie Driebanden

Driebanden NK
Volg ons online