Murat Naci Coklu winnaar in Zundert

Turkse wereldtopper wint finale van Kersttoernooi tegen Martin Horn na boeiend gevecht. Gerwin Valentijn enige Nederlander op het eindpodium. 

30 december 2017

ZUNDERT - De hoofdprijs van het jaarlijkse Kersttoernooi ging naar Murat Naci Coklu na winst in de finale tegen Martin Horn. De aanmoedigingsprijs mag symbolisch worden uitgereikt aan de Brabantse organisatie van het toernooi, dat voor de 41e keer werd gehouden en één van de oudste biljarttoernooien ter wereld is. De nieuwe formule (korte setjes, snelle beurten, acht spelers op één biljart) kreeg een verdiend applaus van de toeschouwers, hoewel er op de Kozoomchat ook tegenstanders waren.

 

 

Het Kersttoernooi pronkt al vele jaren met buitenlandse, vooral Belgische winnaars en opvallend weinig Nederlanders. De 43-jarige Turkse wereldtopper Murat Naci Coklu, die op zijn 29e jaar al Europees kampioen werd voor Martin Horn (!) en Torbjörn Blomdahl, is een nieuwe parel op de erelijst van het toernooi. Hij is ook een bijzondere winnaar in de historie, omdat de organisatie naar nieuwe impulsen zocht en het toernooi een metamorfose had gegeven. Volgens de initiatiefnemers was het een schot in de roos, met veel boeiende setjes (9-8, 9-7) en een finale die tot het eind spannend bleef.

Murat Naci Coklu en Martin Horn hielden elkaar tot 5-5 in evenwicht met voortdurend wisselende kansen. De twee finalisten schitterden vooral in de zevende set, toen Horn na een opening van Coklu met 8 uitspeelde in één beurt (9-8). Daardoor kwam Horn op een voorsprong van 5-3 en was hij één set verwijderd van de overwinning. Het eindschot van Coklu was evenwel vernietigend: hij won twee sets met 9-4 en 9-6, kwam zodoende op 5-5 in sets en was de beste afmaker in de elfde set: 9-3.

De tweede Turkse winnaar in de historie na Semih Sayginer voelde zich snel thuis in de Brabantse enclave. Hij kreeg de toeschouwers in Den Hoek op zijn hand door zijn opkomsten op de tonen van de kraker van volkszanger Frans Bauer: Heb je even voor mij!

Martin Horn, die op de finaledag zijn terugkeer in de World Cup cyclus aankondigde, had het jaar graag afgesloten met een overwinning. Vorig jaar werd de Duitser in de finale verslagen door Eddy Merckx, nu dus door Coklu. ,,Ik wil volgend jaar graag terugkomen om dan eindelijk te winnen'', zei hij tijdens de prijsuitreiking.

De Belgen, veel-winnaars in het Kersttoernooi, moesten dit keer genoegen nemen met een podiumplaats voor Peter Ceulemans en bescheiden posities voor Eddy Merckx, Eddy Leppens en Roland Forthomme. De conclusie, met een glimlach, van Leppens: ,,Dit is het jaar van de Belgen geweest, maar hier, op de laatste dagen van het jaar, hebben we toch behoorlijk op ons broek gekregen.''

De organisatie zal een andere list moeten bedenken om eindelijk weer eens een Nederlander als winnaar te huldigen. Het gerucht ging dat Dick Jaspers na vele jaren van absentie wel weer trek heeft om het Kersttoernooi te spelen. ,,We houden alle opties open, vooral ook met Dick Jaspers weer eens aan de start. Het zou mooi zijn dat de beste Nederlandse biljarter zich weer in eigen streek laat zien'', zei Louis Havermans, die een belangrijke stem heeft in de invitaties.

De einduitslag (matchpunten, gemiddelde, hoogste serie)

1 Murat Naci Coklu (Turkije) 8-1.55-8
2 Martin Horn (Duitsland) 6-1.68-9
3 Peter Ceulemans (België) 4-1.76-9
4 Gerwin Valentijn (Nederland) 4-1.62-9
5 Barry van Beers (Nederland) 4-1.35-7
6 Eddy Merckx (België) 2-1.61-8
7 Eddy Leppens (België) 2-1.78-8
8 Roland Forthomme (België) 0-1.21-6.

Driebanden
Volg ons online