Nederland doet niet mee voor goud op EK landen

Tweede Nederlands team ook uitgeschakeld na dubbel verlies tegen Spanje. De vier finalisten zijn Turkije, Frankrijk, Spanje en Denemarken

15 februari 2020

ANTALYA - De laatste ronden van het Europees kampioenschap voor landenteams gaan naar een climax van hoogstaande kwaliteit. De twee gevechten gaan tussen Turkije en Denemarken om 11.00 uur en tussen Spanje en Frankrijk om 13.00 uur. De affiches zijn veelbelovend. Sayginer speelt de eerste ronde tegen Nelin, Coklu tegen Sörensen. In de tweede halve finale gaat het tussen Sánchez en Bury en tussen Legazpi en Maréchal. Drie van de halve finalisten kwamen dankzij reguliere overwinningen in de top vier. De Turken, Semih Sayginer en Murat Naci Coklu, hadden een barrage nodig tegen de Belgen Peter Ceulemans en Frédéric Mottet na de 1-1 in de wedstrijd. Het thuisteam won de verlenging in Scotch Double met 15-7.

Het winnende, 15e punt van Murat Naci Coklu was een opluchting voor de Turkse toeschouwers, die op de slotdag van het EK voor dames al geen thuisspelers meer in de strijd hadden. Sayginer en Coklu zijn nu ongetwijfeld grote kanshebbers op EK-goud. De vier finalisten zijn aan elkaar gewaagd met teams, waarvan er drie een uitgesproken kopman hebben met Dani Sánchez, Jérémy Bury en Dion Nelin. Het Turkse team heeft met Coklu een winnaar op twee, die de plaats in de finales redde door tegen de Belgen te winnen van Frédéric Mottet met 40-30. Peter Ceulemans won knap van Sayginer met 40-35 in 25 en forceerde daarmee de barrage, waarin de Turken naar 15 caramboles overtuigend wonnen.

De andere drie kwartfinales werden door Denemarken, Frankrijk en Spanje op twee tafels gewonnen. Het eerste Deense team werd aangevoerd door Dion Nelin, die Brian Knudsen ver achter zich liet met 40-20 in 16. Jacob Sörensen had de betere eindsrush tegen Lars Dunch: 40-36 in 30.

Jérémy Bury stond in de wedstrijd met Frankrijk tegen Griekenland tegen een opvallend povere Nikos Polychronopoulos, de uitblinker uit de voorronden. Bury zette al heel vroeg een aanval in met 10 in de vijfde beurt en leidde met 23-4 in zeven beurten. Zijn Griekse tegenstander bleef achter en verloor met 40-30 in 16. De tweede man voor Frankrijk, Gwendal Maréchal, speelde een prima partij tegen Antonatos: 40-27 in 25.

De laatste dubbele winnaar kwam uit de partij tussen Spanje en Nederland. De Zuid-Europeanen waren superieur op beide tafels: Dani Sánchez tegen Dave Christiani met 40-28 in 16, Ruben Legazpi, ondanks een sterke start van zijn tegenstander met 8, won van Jean van Erp met 40-29 in 17.

Tekst: Frits Bakker

Foto: zestien spelers voor kwartfinales (Touch Magazine)

Driebanden EK
Volg ons online