Nederland en Turkije naar vlekkeloze start op WK

Het Nederlands team had een degelijke start tegen het zwakke Jordanië, Turkije maakt indruk, Mexico verslaat Zuid Korea en België speelt twee keer gelijk op eerste dag van WK voor landenteams in Viersen

09 maart 2023

VIERSEN – Twee prachtige series van Quyet Chien Tran, de Vietnamese kopman, hebben zijn team nog niet in de volgende ronde gebracht van het WK voor landenteams in Viersen. De Zweedse recordhouder in titels, Torbjörn Blomdahl en Michael Nilsson, versloeg donderdagavond laat de Vietnamezen met 4-0 en nam na twee ronden in deze Poule D de koppositie met 3 matchpunten. Vietnam en België volgen met twee punten, Oostenrijk heeft één punt. Morgen, vrijdag, speelt Zweden nog tegen Oostenrijk en Vietnam tegen België.

In de drie andere poules zijn op de eerste speeldag van het WK door de teams maar één wedstrijd gespeeld. In Poule A leiden de Turken met 2 matchpunten voor Griekenland en Japan met 1 punt en USA met 0 matchpunten.

Duitsland en Mexico leiden in Poule B met 2 matchpunten na de zeer verrassende winst van Mexico op Zuid Korea. En Nederland en Spanje, die elkaar vrijdag als eerste treffen, wonnen hun eerste wedstrijd in Poule C van Jordanië en Frankrijk. Het hoogste team in moyenne is voorlopig Turkije met 1.951 (Sayginer hoogste serie van 16), voor Vietnam met 1.682, Duitsland met 1.568, Zweden met 1.514 en Nederland met 1.509.

De overzichten van de vier poules:

Poule A:

De Turkse zege in Poule A tegen het kansloze USA team was indrukwekkend. Vooral Semih Sayginer speelde een prachtige openingspartij tegen Hugo Patino. Door een serie van 16 in de 8e beurt, de op een na hoogste van deze dag, kwam Sayginer op een marge van 27-5. Die voorsprong gaf hij niet meer weg: het werd 40-11 in 17 beurten. Tayfun Tasdemir had iets meer werk met Carlos Mario Villegas, ook met een riante score: 40-17 in 24. Daardoor gaan de Turken fier aan kop in deze Poule A, waar Japan en Griekenland met een gelijke score eindigden. Nikos Polychronopoulos had in die wedstrijd weinig moeite met de ex-wereldkampioen Ryuuji Umeda, die hij versloeg met 40-17 in 24 beurten, maar de andere Japanner, Takao Myashita, toonde zijn kwaliteiten en rekende af met de Griek Kostas Anonatos met 40-19 in 23. Dat brengt de Turkse titelverdediger na één dag dus aan kop met de maximale matchpunten, Japan en Griekenland volgen op 1 punt. Turkije treft vrijdag eerst Griekenland, onder andere met de partij tussen Semih Sayginer en Nikos Polychronopoulos om 16.00 uur. 

Poule B:

De Koreanen startten hun missie met een totaal onverwachte verliespartij tegen Mexico (0-4), dat zich met Duitsland (4-0 winst tegen Egypte) op de eerste plaats meldde na de eerste dag. Haeng Jik Kim, die zo sterk uit de World Cup van Las Vegas kwam, had een totale off-day tegen Christian Hernandez. De Mexicaan greep zijn kans in de fase waarin zijn Koreaanse tegenstander negen keer miste in zijn laatste 13 beurten. Hernandez werkte eerst een achterstand weg en ging door de finish met 4, 2 en 1 voor een eindstand van 40-38 in 27. Javier Vera kreeg op de andere tafel ook al een onherkenbare Koreaan tegenover zich. Jung Han Heo startte met 5 nullen, maakte toen een 9 en in de slotfase een 8, maar toen was Hernandez, die na 12-0 met regelmaat bleef scoren, al ver genoeg om de winst te grijpen met 40-34 in 29. 

Het Duitse team kwam in deze Poule B met een krappe overwinning over de streep op de eerste dag: de Egyptenaren werden met 4-0 verslagen met Martin Horn als beste winnaar van deze poule. De kopman van het thuisteam versloeg Sameh Sidhom met grote cijfers: 40-19 in 21 beurten. De tweede man, Cengiz Karaca, de vervanger van Ronny Lindemann, streed in de slotbeurten om winst met Riad Nady, stond zelfs met 18-10 achter, maar kwam langzaam terug en eindigde met 4 en 3, waardoor hij zijn tegenstander met één carambole voor bleef: 40-39 in 30. Morgen, vrijdag, speelt Duitsland tegen Mexico om 14.00 uur, in diezelfde ronde proberen de Zuid Koreanen zich te revancheren in hun tweede partij met Egypte als tegenstander. 

Poule C:

Dick Jaspers en Jean Paul de Bruijn hebben met opvallend gemak de eerste ronde afgesloten. De Nederlandse vlag mocht al even in top na de 4-0 winst tegen het zwakke Jordanië. Daar had vooraf ook niemand aan getwijfeld, want in de groep van Nederland is alleen Spanje de andere favoriet en Frankrijk een outsider.

Het Nederlands team versloeg de twee Jordaniërs met riante scores. Jaspers won van Mashhour Abi Tayeh met 40-16 in 17 beurten,   onder meer door een serie van 12 in de 9e beurt die hem toen al op 31-9 bracht. Jean Paul de Bruijn had tegen Nasar Awward een iets langere aanloop, maar zijn tegenstander bakte er al helemaal niet veel van: 40-11 in 35 beurten. Voor Jaspers werd 2.352 genoteerd, voor De Bruijn 1.111.

 Het Spaans/Franse duel in deze Poule C bracht meer spanning in de sessie. Dani Sánchez, die een vroege 6 scoorde, maar daarna terugviel en eindigde met beurten van 1 en 2 punten, hield slechts een kleine marge op Mikael Devogelaere met 40-36 in 29, Ruben Legazpi had het nog iets lastiger op het einde tegen Jérôme Barbeillon. De Fransman had een betere start, maakte 7 in de 5e en 8 in de 9e beurt voor een voorsprong van 15-10, maar verloor de controle over de partij en zag Legazpi beter finishen met 40-38 in 28.

Nederland speelt morgen, vrijdag, eerst tegen Spanje om 11.00 uur, Frankrijk speelt in die sessie tegen Jordanië.

 Poule D:

De Vietnamezen hadden de beste opening met een 4-0 winst in partijpunten tegen Oostenrijk. Quyet Chien Tran met een serie van 17 versloeg Arnim Kahofer met 40-30 in 12, Duc Anh Chien Nguyen won van Claus Maurer met 40-27 in 23. Op slag was Vietnam de favoriet, omdat Zweden en België gelijk speelden: Peter De Backer versloeg voor België in de eindsprint Torbjörn Blomdahl, omdat de Zweed zijn laatste punt in de nabeurt miste: 40-39 in 29. Michael Nilsson redde het punt voor zijn team door Wesley de Jaeger te verslaan met 40-22 in 29.

De kansen keerden in de tweede sessie (alleen in Poule D speelden de vier teams twee keer), omdat Vietnam verloor van Zweden en België een punt verspeelde tegen Oostenrijk. Blomdahl maakte zijn mindere start goed en bleef Quyet Chien Tran voor met 40-30 in 18. Michael Nilsson tekende voor de volle winst. De Zweed, die als enige tot nu toe twee wedstrijden won, versloeg Duc Anh Chien met 40-30 in 29.

Tekst: Frits Bakker

Foto Dick Jaspers (Ton Smilde)

 

Bruijn, Jean Paul de Driebanden Internationaal
Volg ons online