Nederland van start op WK landenteams

Dick Jaspers en Jean Paul de Bruijn spelen vandaag tegen Ecuador en later tegen Egypte en Oostenrijk

22 februari 2018

VIERSEN - De president van de UMB, de wereld biljartfederatie, Mr. Farouk El Barki, heeft donderdagmorgen het WK voor landenteams officieel geopend. In de Festhalle in Viersen, Duitsland, waar de 16 deelnemende teams werden gepresenteerd voor een volle zaal met supporters en schoolkinderen, sprak de UMB baas over een nieuw tijdperk met een volle kalender van toernooien. ,,We maken dit jaar een grote stap vooruit op weg naar de professionalisering van onze sport.''

Met de nieuwe impulsen voor het mondiale biljarten en de nieuwe opzet van toernooien kunnen biljarters dit jaar in totaal 2.118.000 euro verdienen. Dat is het hoogste bedrag dat ooit is uitbetaald in driebanden. In 2019, met nog meer toernooien, wordt het prijzengeld zelfs nog verhoogd tot 2.640.000 euro. Mr. Barki verzekerde tijdens de ceremonie: ,,We gaan een jaar tegemoet met een nieuw fenomeen, de Ceulemans Cup, waarin de acht beste spelers van Europa en Azië tegen elkaar spelen. Daarnaast komen er drie nieuwe Masters-toernooien. We gaan een heel nieuwe toekomst tegemoet. Zonder onze UMB-partner, Kozoom International, waren deze dromen nooit uitgekomen.''

Het circuit van drie Master series, in de tweede helft van 2018, wordt met ingang van volgend jaar uitgebreid naar zes toernooien, verspreid over de hele kalender.

Het wereldkampioenschap voor landenteams wordt voor 32 keer gehouden. De organisatie heeft ook voor de komende vijf jaar een sponsorcontract getekend, zodat Viersen nog tenminste vijf keer op de kalender staat. De toernooiopzet is dit jaar veranderd: in plaats van 24 landen werden voor dit jaar 16 teams uitgenodigd. Vanaf vorig jaar wordt het WK gespeeld volgens het Scotch Double systeem, met vier spelers van twee landen tegelijk aan het biljart in een gevecht om het eerst de 40 caramboles te maken.

Zestien teams zijn verdeeld over vier groepen. Voor Nederland spelen Dick Jaspers en Jean Paul de Bruijn in de voorronden tegen Ecuador, Egypte en Oostenrijk.

Poule A:
België
Frankrijk
Japan
Libanon

Poule B:
Nederland
Egypte
Ecuador
Oostenrijk

Poule C:
Zuid-Korea (titelverdediger)
Vietnam
Griekenland
Denemarken

Poule D:
Turkije
Duitsland
Colombia
Peru.

De eerste partijen op de openingsdag:

12.00:
Poule D: Turkije-Peru en Duitsland-Colombia
14.00:
Poule C: Korea-Vietnam, Denemarken-Griekenland
16.00: Nederland-Ecuador, Oostenrijk-Egypte
18.00: België-Libanon, Frankrijk-Japan.
20.00: Volgende partijen Poule D.

Alle partijen zijn live te zien op Kozoom.

Tekst: Frits Bakker

Foto Ton Smilde/Kozoom

 

 

 

 

Bruijn, Jean Paul de Driebanden Internationaal
Volg ons online