Nederlander Raymon Groot als Amerikaan in WK finales

Twee Aziatische landen, de Amerikanen van USA en Spanje spelen zondag om het WK goud voor landenteams in het Duitse Viersen. De Nederlander Raymon Groot, naar New York verhuisd en daar getrouwd met een Amerikaanse, speelt voor zijn nieuwe natie in de halve finales tegen Vietnam. De andere twee finalisten zijn Spanje en Japan. Nederland is uitgeschakeld in de laatste wedstrijden van de voorronden door Japan.

23 maart 2024

VIERSEN – De strijd om het wereldgoud op het WK driebanden voor landenteams gaat tussen twee Aziatische landen, één Amerikaans team en Spanje als enige Europese land. Dat is de uitkomst voor de finaledag van het kampioenschap in het Duitse Viersen. De Vietnamezen en Spanjaarden werden gezien als titelkandidaten en hebben dat waargemaakt. Het Japanse team en de Amerikanen zijn outsiders op het wereldpodium waar Spanje als laatste Europese grootmacht overleefde in de Scotch doubles tegen Zuid Korea. Morgen zijn de halve finales tussen Vietnam en USA en tussen Spanje en Japan.

Drie van de vier kwartfinales eindigden zaterdagavond in Scotch doubles, nadat de reguliere partijen in een gelijke stand eindigden. Alleen Japan won zijn twee partijen met Ryuuji Umeda en Takao Miyshita tegen het Zweedse team. Het eindpodium krijgt zondag niet de top vier landen uit de historie van dit WK te zien: geen Zweden, Turken, Belgen of Duitsers. De Japanners zijn nummer 4 in de medaillestand vanaf 1981 met 4 keer goud, Spanje won het WK nog nooit en is nummer 9 op de ranglijst, de USA, ook nog nooit winnaar, is 10e, Vietnam stond nog nooit op het podium, maar lijkt nu zelfs de onbetwiste topfavoriet.

Quyet Chien Tran, de laatste World Cup winnaar in Bogotá en Phuong Vinh Bao, de wereldkampioen, versloegen zaterdag de Belgen in de kwartfinales in de Scotch double met 15-3, nadat Eddy Merckx van Quyet Chien Tran had gewonnen met 40-34 in 24 en Jef Philipoom was teruggekomen van een achterstand, maar op het eind werd geveld door een slotserie van Bao.

De 9-voudige recordkampioen Zweden schaarde zich ook onder de titelkandidaten met Blomdahl en Nilsson. De Japanners Ryuuji Umeda en Takao, die in een samenstelling met Tatsuo Arai in 1997 voor het laatst op het podium stonden, overtroffen zichzelf en versloegen tot hun grote vreugde Zweden met 4-0. Miyashita nam een voorsprong met winst tegen Nilsson (40-25 in 21) en Ryuuji Umeda deed denken aan zijn glorieuze dagen met een overwinning op Torbjörn Blomdahl: 40-34 in 24).

De Spanjaarden hebben met Ruben Legazpi en Sergei Jimenez een tandem die op karakter en klasse een gooi kan doen naar de eerste titel. Ruben Legazpi stond in 2010 met zilver op het podium na verlies in de finale tegen Turkije met Murtat Naci Coklu en Adnan Yüksel, die allebei nu bij de PBA spelen. Hetzelfde Spaanse duo (Sánchez/Legazpi) was de nummer 3 in 2022 na Turkije en Colombia.

Ruben Legazpi en Sergei Jimenez hielden de favoriete Koreanen nu uit de halve finales met winst in de Scotch double (15-9). Jimenez verloor in de reguliere wedstrijden van Jung Han Heo (40-16 in 22), maar Legazpi redde zijn land met een overwinning op Myung Woo Cho, de jonge Koreaan die zo tobt met zijn vorm (40-33 in 40).

Het meest verrassend zijn de Amerikanen op dit podium. De Nederlander Raymon Groot, gehuwd in Amerika en wonend in New York, speelt voor zijn nieuwe land met Hugo Patiño, een routinier. Het tweetal heeft een formidabel toernooi achter de rug en versloeg Frankrijk vrijdag in de kwartfinales met 4-0. Raymon Groot had zelfs de winst voor het grijpen tegen Jérémy Bury, miste een matchbal en zag de Fransman onder meer door een serietje van 8 (39-31 naar 39-39) finishen met 1. Hugo Patiño trok de score gelijk met winst tegen Mikaël Devogelaere (40-38 in 28). De Scotch double werd een prooi voor de Amerikanen.

De halve finales zondag:

11.00: Vietnam-USA

Quyet Chien Tran-Raymon Groot

Phuong Vinh Bao-Hugo Patiño

13.00: Japan-Spanje

Ryuuji Umeda-Ruben Legazpi

Takao Miyashita-Sergio Jimenez.

Finale om 16.00 uur (alles live op AfreecaTV).

Tekst: Frits Bakker.

Foto Raymon Groot (Ton Smilde)

 

Driebanden WK
Volg ons online