Nederlanders glansrijk naar winst op Vietnam

Dick Jaspers en Raimond Burgman spelen geweldig slot in de wedstrijd tegen de sterspelers uit Vietnam. Zondag om 10 uur de derby van de lage landen: Nederland-België

16 maart 2019

VIERSEN - Op de dag dat Mr. Farouk el Barki, president van de wereldbond, aankondigde dat het Scotch Double systeem volgend jaar verdwijnt, was het gevoel dubbel: voorstanders van het systeem zagen volop spanning in de kwartfinales, tegenstanders wezen naar de half lege tribunes. Het WK driebanden voor landenteams in Viersen gaat een mooie slotdag tegemoet met vier topfavorieten in de laatste goudrace. De Nederlanders excelleerden in een boeiende partij tegen Vietnam, die in de slotfase in Oranje's voordeel werd beslist door Dick Jaspers en Raimond Burgman. ,,We hebben laten zien hoe strijdbaar we zijn met dit routinekoppel'', zei Burgman, die de winnende caramboles maakte. Dick Jaspers kwam pas een uur voor de partij in de zaal, nadat hij op de dag van de wedstrijd heen en weer was gereisd naar Nederland. Daar werd hij samen met de kickbokser Nico Verhoeven benoemd tot ereburger van de provincie Brabant.

De wedstrijden voor de halve finales zondag:
10.00: Nederland-België
12.00: Korea-Turkije

Het Turkse koppel nam revanche voor de partij in de laatste voorronden tegen Colombia en versloeg de Zuid-Amerikanen met 40-31 (24) in de partij voor een plaats in de halve finales. Robinson Morales en Huberney Cataño toonden niet meer de glans van de beste partij uit de kwalificaties. De Turken beseften: ,,We werden een dag eerder verslagen door een fantastisch team met 40-38 in zestien beurten.'' De replay in de kwartfinales gaf een ander beeld te zien. Murat Naci Coklu en Lütfi Cenet, die voor het eerst samenspelen op dit WK na vier wereldtitels voor de Turken, werkten een marge van 15-10 weg en finishten met 40-31 in 24.

In de tweede avondsessie stonden de Belgen tegenover Oostenrijk, een gevreesd WK ganger de laatste jaren, en speelde de titelverdediger Korea tegen Frankrijk. De Belgen, veel hoger in de wereldranglijst, keken bij de pauze tegen een achterstand aan van 21-14 in 12 beurten, maar bogen de stand direct na de pauze om in een voorsprong van 25-23. De Koreanen leidden halverwege tegen Frankrijk met 22-13 in 15, bouwden die score verder uit naar 35-16 in 22 en wonnen comfortabel met 40-18 in 26. De Oostenrijkers boden een stug verzet tegen België tot in de slotfase (34-34) en totdat Merckx het winnende punt klaarlegde voor Caudron: 40-34 in 19.

De voorronden werden op zaterdagmiddag afgesloten met België en Korea als de twee ongeslagen teams in het veld van zestien. De Belgen speelden over drie wedstrijden ook het beste gemiddelde: 1.714 voor Turkije met 1.661, Vietnam met 1.630, Nederland met 1.609 en Colombia met 1.586. Robinson Morales en Huberney Cataño tekenden voor de beste individuele partij met de winst op Turkije: 40-38 in 16 beurten (2.500). De hoogste serie in de kwalificaties was voor Turkije met 11 voor Belgie met 10.

Tekst: Frits Bakker

Foto: Nederlanders na de overwinning op Vietnam (Kozoom Studio)

 

Burgman, Raimond Driebanden Jaspers, Dick
Volg ons online