Nederlanders jagen nog tevergeefs op succes in World Cup Korea

Dick Jaspers komt nog in actie in het hoofdtoernooi van de World Cup in Seoul, Jeffrey Jorissen doet morgen, donderdag, een poging om zich bij de beste 32 te spelen. De andere Nederlanders, vijf in totaal, zijn uitgeschakeld. Alleen Therese Klompenhouwer zorgde voor een lichtpuntje met een remisepartij, de andere vier, Sam van Etten, Volkan Cetin, Joey de Kok en Joris van 't Zelfden verloren hun twee partijen.

24 augustus 2022

SEOUL - De teller staat na drie dagen op één in de World Cup van Seoul, dankzij dat ene puntje van Therese Klompenhouwer in haar laatste partij tegen Bong Joo Hwang, een onbekende Koreaanse outsider met een bijzondere achterhand. Voor de rest heeft het Nederlandse gezelschap, in het verre Aziatische land tot nu toe vertegenwoordigd met vier mannen en één dame, uitsluitend verliespartijen laten optekenen: 9 verliespartijen, 1 remise! Dat is een score die zwaar tegenvalt voor de spelers die hebben afgetrapt in deze World Cup.

Het enige hoogtepunt in die drie dagen was eigenlijk de mooie serie van 10 van Therese Klompenhouwer in haar tweede wedstrijd, waarmee ze tegen Hwang een voorsprong van 14-10 nam, maar die uiteindelijk niet kon vasthouden. De wereldkampioene kon met één carambole van acquit in de nabeurt gelijkmaken met 30-30 (28 beurten). Het was niet genoeg voor kwalificatie, omdat Therese de eerste had verloren van Seung Hon Kim met 30-27 in 28.

Wat is er misgegaan met de andere Nederlanders op dit World Cup podium? Sam van Etten moet wel hoge verwachtingen hebben gehad, nadat hij een zestal weken in Zuid Korea had vertoefd om te trainen en zich voor te bereiden. Het jonge Noord-Hollandse talent, volgens veel kenners met een mooie toekomst voor zich, kon zijn ambities in de World Cup arena niet waarmaken. Twee keer kwam hij ruimschoots tekort, eerst tegen een Koreaanse tegenstander, Tae Hee Lee, met 30-21 in 18, in zijn tweede tegen de Turk Turgay Orak met 30-20 in 22. De eindsprint bleek beslissend, want de Turkse speler ging op 21-20 in twee beurten naar de finish. Voor Sam van Etten werd een 0-1025-6 genoteerd, te weinig om in dit gezelschap goed mee te doen.

 

 

Therese Klompenhouwer, voor jou waren er in elk geval kansen op een overwinning, wat ging er mis bij de andere Nederlanders? Heb je het idee dat er een soort verkramping optreedt als ze op zo’n World Cup posium staan?

Therese: ,,We moeten weer wennen aan alles, aan spelen met een mondkap op, testen als je aankomt, testen voor de wedstrijd, het tijdsverschil. En voor velen is het weer een groot officieel toernooi na lange tijd.’’

Je moet omgaan met zo’n tegenvaller, vooral ook die andere jongens. Voor jou is het jammer dat het net niet lukt, omdat je ook in grote toernooien tot mooie pieken in staat bent.

Therese: ,,Ja, tuurlijk, ik heb me alleen vanaf dag één niet fit gevoeld. Vandaag ging het redelijk en ik wist dat ik een zware poule had. Ik weet ook dat ik zelf heel goed kan spelen, dus ik ga er altijd in met het idee dat ik ze allebei kan winnen. Dat had vandaag ook wel gekund. Ik maak net iets teveel fouten en kom daarmee iets tekort. Jammer, maar ik ben blij dat ik aan tafel wel een goed gevoel had. Mijn laatste toernooi was eind mei in het NK dames. Dus weinig wedstrijdritme, en dan is het altijd afwachten hoe je uit de zomer komt. Ik ben niet helemaal ontevreden hoor en probeer de positieve zaken, zoals die serie van tien, eruit te halen. En ga me nu helemaal focussen op het WK dames.’’

De verwachtingen in het Nederlandse kamp zijn niet waargemaakt, met verder alleen verliespartijen en tegenvallende moyennes.

Therese: ,,Ja, wat ik al zei, weer helemaal wennen aan alles. En voor Joris, de Nederlandse juniorenkampioen, was het natuurlijk zijn eerste grote buitenlandse toernooi, het is logisch dat hij veel spanning had. Als je dan niet goed kunt starten, dan word je onzeker en wordt elke bal moeilijk. Het niveau is hier vanaf de eerste dag hoog, dus je moet zelf heel goed spelen om kansen te hebben.’’

Wanneer kom je terug? En hoe ziet het er dan voor jou uit?

Therese: ,,Ik vlieg morgennacht terug naar huis. Het weekend hoop ik dan te herstellen van een jetlag en vanaf maandag kan ik er weer volop tegenaan met trainen. Het is altijd fijn hier in Korea. Ik heb een mooi interview gedaan voor MK Billiards, een kleine clubtour. Ik heb me verder heel goed vermaakt.’’

Het overzicht van de andere Nederlanders:

Volkan Cetin startte tegen Chi Yeon Cho, de Koreaan die Joey de Kok al uit het toernooi had gespeeld. De Nederlander kwam 8 puntjes tekort tegen Cho (30-23 in 23 beurten), startte daarna tegen Myeong Jo Cha met een voorsprong (11-5 in 10), maar kreeg een terugval. Cetin bleef nog bij tot 19-18, vanaf die score liep de Koreaan naar 30-22 in 22.

De twee Zeeuwen, Joey de Kok en Joris van ’t Zelfden moeten de blik vooruit zetten en deze World Cup, ondanks de lange reis, zo snel mogelijk vergeten. Vooral voor Joris van ’t Zelfden, de juniorenkampioen die zijn toekomst volledig op biljarten wil richten, was Seoul een deceptie. Hij begon ongelukkig en botste op twee altijd gevreesde Koreaanse ’Kimmen’ met veel meer routine. Het werd 30-2 in 21 beurten en 30-9 in 29, een moyenne van 0.220 voor Joris. Joey de Kok wordt uitgezwaaid in Seoul met een niet veel beter gevoel. De voormalig Nederlands kampioen kwam tekort tegen de 16-jarige Turk Burak Hashas (30-18 in 16) en werd uitgeschakeld door Cho met 30-25 in 30. Zeker ook voor De Kok, die al iets meer ervaring heeft, is 0.934 niet het gemiddelde waarop hij vooraf had ingezet.

Jeffrey Jorissen, de zesde Nederlander, komt donderdag in de World Cup in een interessante poule. De Hagenaar treft eerst Myeong Jong Cha en daarna de Colombiaan Pedro Gonzalez, bekend van het WK voor landen in Viersen. Voor Dick Jaspers start het toernooi vrijdag in de eerste ronden van het hoofdtoernooi met acht poules van vier spelers.

Tekst: Frits Bakker

Foto: Therese met Sam van Etten en Joey de Kok

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Driebanden Etten, Sam van Klompenhouwer, Therese
Volg ons online