Nederlanders kijken nu al verder dan de Masters

De Jumbo Masters, een van de mooiste evenementen in het Nederlandse biljarten, gaat de komende dagen naar de climax. Wie wordt Nederlands kampioen, wie spelen de knock-outs met de beste 8. Daar gaat het vrijdag in de laatste kwalificaties over. Dick Jaspers en Joey de Kok waren de eerste spelers die zich al konden plaatsen. Barry van Beers voert ook een van de poules aan en toont een voortreffelijke vorm.

18 januari 2024

BERLICUM – Twee van de Nederlanders die alle World Cups spelen, gingen op de tweede dag van de Masters naar een regelrechte thriller. Sam van Etten en Jeffrey Jorissen speelden een zwaarbevochten remise tegen elkaar, maar zijn nog niet zeker van de knock-outs met 8. Dick Jaspers is dat wel, ongeëvenaard als hij was in zijn eerste twee optredens (2.352 gemiddeld). En ook zeker van de knock-outs is vooralsnog Joey de Kok, na overwinningen op Glenn Hofman en Dave Christiani. De top van de Nederlanders spelers in het driebanden betwisten in de komende dagen de titel, maar kijken ook nog verder. Zo weet Dick Jaspers nog niet zeker of hij dit jaar wel voor Nederland naar het WK landenteams in Viersen gaat. Dat hangt ervan af of hij op de Masters de halve finale of de finale speelt. De plaatsen voor EK’s en WK’s zijn behalve Jaspers ook onzeker, omdat het aantal gegadigden in de rij staat. Het Nederlandse driebanden neemt in het mondiale biljarten een steeds prominenter rol in.

De interesse groeit nog elk jaar: kijk maar naar de Nederlanders die dit jaar alle World Cups gaan afreizen. Dick Jaspers doet dat natuurlijk al op basis van zijn hoge positie op de ranglijst, kort achter de nummer 1 van de wereld. Jeffrey Jorissen, Sam van Etten, Huub Wilkowski, Volkan Cetin en Joey de Kok hebben zich ook aangemeld voor alle World Cups van 2024: Bogota, Ho Chi Minh, Ankara, Porto, Veghel, Seoul en Sharm El Sheikh. Glenn Hofman, de nummer 3 van Sharm, voegde zich daar kort geleden ook bij, Jean Paul de Bruijn (nummer 3 van Veghel) deed dat deze week net voor de Masters. En wat verder op de ranglijsten is Jordy de Kruijf nota bene de 9e Nederlander die zich overal met de wereldtop en subtop wil vertonen.

De Jumbo Masters beslist deze dagen in elk geval over het WK in Viersen: vier spelers maken nog kans voor de twee plaatsen die Nederland vertegenwoordigen. Jeffrey Jorissen is op dit moment de nummer 1, gevolgd door Barry van Beers, Dick Jaspers en Dave Christiani. Jaspers maakt de grootste kans, als topfavoriet voor de Masters. ,,Ik zou graag spelen, maar als dat niet lukt, vind ik het niet heel erg’’, verzekert Jaspers, die erom bekend staat dat zijn voorkeur uitgaat naar individuele toernooien waar rankingpunten te verdienen zijn.

De Jumbo Masters is dus in meer opzichten van belang. Zoals altijd was de tweede dag donderdag in het Beneluxtheater een dag voor de eerste overlevers of de eerste afvallers. Dick Jaspers zette in elk geval al zijn stempel op de ronde met de knock-outs. Met nog één dag van voorronden zijn de spelers die na de tweede dag verder kansloos zijn Kay de Zwart, Raymund Swertz en vrijwel zeker Volkan Cetin.

De overzichten van de poules:

Het was de wedstrijd waar velen naar uitkeken, maar de kwaliteit woog niet op tegen de spanning. Sam van Etten en Jeffrey Jorissen, de twee winnaars op de eerste dag in Poule A, duelleerden voor kwalificatie, maar verkrampten in het zicht van de eindstreep. Het werd een tegenvallende ontmoeting om de koppositie in deze klasse, die uitmondde in een remise. Sam van Etten demarreerde met een mooie 10 kort voor de pauze (28-19, maar kwam terug met 4 missers en gaf Jorissen kansen om terug te komen. De partij ging uiterst moeizaam, met onverwachte missers, waarin de winnende punten van de jonge Noord-Hollander te lang uitbleven en zijn tegenstander op 40-38 kon gelijkmaken met 2.

De andere partij tussen Frans van Schaik was van de kant van de Amsterdammer van een veel hoger niveau. Dat brengt de spanning nog enigszins terug: Van Schaik won van Swertz met 40-14 in 22 (1.818) en verhoogt zijn moyenne. Dat kan de ontknoping beïnvloeden. Zowel Jorissen als Van Etten mag zich geen verlies permitteren in de laatste wedstrijden: Jorissen-Swertz, Van Etten-Van Schaik.

Stand in Poule A:

1 Sam van Etten 3-1.250-10

2 Jeffrey Jorissen 3-1.0981-8

3 Frans van Schaik 2-1.152-9

4 Raymund Swertz 0-0.857-5

Hoe diep een inzinking kan zijn, liet Jean Paul de Bruijn in Poule B zien in zijn wedstrijd tegen Barry van Beers. De voortvarende start van de Zeeuw (20 in 8, 2,500 gemiddeld) werd gevolgd door een duistere serie van missers (17 beurten, 13x0, 3x1 en 1x2), waardoor De Bruijn uiteindelijk verloor met 40-26 in 30 en 0.866 gemiddeld. Jerry Hermans, de vorige dag net verliezer tegen De Bruijn, had een prachtige come-back tegen Volkan Cetin: 40-17 in 23. Drie spelers maken morgen uit welke twee naar de beste 16 gaan.

Stand in Poule B:

1 Barry van Beers 4-1.481-5

2 Jerry Hermans 2-1.471-8

3 Jean Paul de Bruijn 2-1.100-7

4 Volkan Cetin 0-0.829-4

Joey de Kok zit in een mooie waaier op deze Masters. In Poule C was hij de tweede speler voor de knock-outs in het spoor van Dick Jaspers. De Zeeuw had na twee partijen en winst tegen Glenn Hofman en Dave Christiani zelfs het beste moyenne van die vier: 1.379 met een hoogste serie van zes. De andere drie spelers vechten het uit voor de tweede plaat. Glenn Hofman heeft 2 punten, Huub Wilkowski en Dave Christiani. Glenn Hofman, die won van Wilkowski met 40-30 in 25 (1.600) speelt vrijdag nog tegen Christiani.

Stand in Poule C:

1 Joey de Kok 4-1.454-6

2 Glenn Hofman 2-1.425-7

3 Huub Wilkowski 1-1.228-5

4 Dave Christiani 1-1.137-8  

De koppositie in Poule D zal niet meer in gevaar komen, omdat Dick Jaspers met 4 matchpunten en het hoogste gemiddelde buiten schot lijkt. Raimond Burgman heeft alleen een kans als hij wint van Jaspers, Jean van Erp moet winnen van Kay de Zwart.

Dick Jaspers maakte korte metten met Jean van Erp in het Brabantse onderonsje, waarin hij met een serie van 9 definitief afstand nam. Jean van Erp, die aanvankelijk gelijk op ging, haakte na de pauze af. Raimond Burgman en Kay de Zwart liepen op tempo en moyenne ver uit de pas. Burgman won met 40-33 in 44.

1 Dick Jaspers 4-2.352-12

2 Jean van Erp 2-1.274-6

3 Raimond Burgman 2-0.986-6

4 Kay de Zwart 0-0.775-3

Tekst: Frits Bakker

Foto Barry van Beers (Ton Smilde)

 

 

Bakker, Frits Ballen Driebanden
Volg ons online