Nederlanders met 13 naar World Cup in Ankara

De Nederlandse delegatie van biljarters speelt deze week de World Cup driebanden in Ankara. Dick Jaspers is de enige in het hoofdtoernooi, anderen zoals Glenn Hofman, Jeffrey Jorissen, Jean Paul de Bruijn doen een gooi naar de kwalificaties. De KNBB sprak met Ronald van Geyt, een van de spelers die vrijwel alle World Cups afreizen, maar nooit tot de echte top doordringen. De voorbeschouwing voor de World Cup, een korte impressie met Ronald van Geyt en de foto van Sylvia Eckel, met wie hij samenwoont, op het balkon van het hotel in Ankara.

08 juni 2024

ANKARA – De eerste Nederlanders zijn al vertrokken naar de World Cup in Ankara, die morgen, zondag, van start gaat op de dag dat in Nederland om de nationale teamtitel wordt gespeeld. Dertien Nederlanders in totaal reizen af naar de Turkse hoofdstad of zijn er al gearriveerd. Dick Jaspers is de enige speler in het hoofdtoernooi, andere spelers kunnen zich daarvoor kwalificeren in de cyclus van voorronden. De wedstrijden worden van zondag tot en met zaterdag uitgezonden op AfreecaTV. In Turkije is het één uur later dan in Nederland.

 

 

Ronald van Geyt is de Nederlander met Belgische roots en één van de regelmatige World Cup spelers. Hij heeft een relatie met Sylvia Eckel sinds 2010 en samen hebben ze inmiddels zo’n 60, 70 World Cups gespeeld over heel de wereld. Wij spraken namens de KNBB met de geboren Belg die tegenwoordig in Zeeland woont.

Morgen, zondag, begint Ronald op een wel heel speciale manier aan een World Cup. De vroegere Belgische spoorwegwerker speelt voor het eerst in zijn leven tegen Frédéric Caudron, die door zijn PBA avontuur in de eerste voorronden moet starten.

Het is een mooi moment om Ronald van Geyt eens in het zonnetje te zetten. De in Lewedorp (Zeeland) woonachtige ex-Belg is zeven jaar met pensioen en slaat vrijwel nooit een World Cup over. De combinatie reizen, mensen ontmoeten, in grote toernooien biljarten en gezellig na het biljarten een pintje drinken spreekt hem het meest aan.

Hij groeide op in het drukke centrum van Antwerpen als kind uit een gezin met nog een broer en een zus. ,,Ik ben op mijn 14e jaar gaan biljarten op de Sint Michielskaai aan De Schelde en ben nooit meer gestopt’’, vertelt hij.

Zaterdagmorgen is hij om 9 uur vertrokken vanuit Nederland, rond 3 uur waren ze in het hotel in Ankara. ,,Ik kan niet zeggen dat er veel te beleven is in de buurt van het centrum waar we moeten spelen, maar op een kwartiertje rijden kunnen we alles vinden waar we naar op zoek zijn.’’

De World Cup in Ankara is de derde van 2024. De Vietnamese routinier Quyet Chien Tran won de eerste World Cup dit jaar in Bogota, Duc Minh Tran, in vorige jaren zelden te zien in World Cups, won bijna uit het niets de tweede van 2024 in Ho Chi Minh City. Hij is er dit keer niet bij in Ankara.

De ranglijst is volop in beweging met de World Cup in Ankara, Turkije, voor de komende week van zondag 9 juni tot en met zaterdag 15 juni op de kalender. De Europese en andere kampioenen staan onder druk.

Voor het toernooi in het Turkse federatiecentrum wordt de Events Ranking van februari gebruikt, waarin Ho Chi Minh nog niet is meegeteld. Daarom staan Frédéric Caudron en Birol Uymaz opnieuw in de PPP-kwalificaties op de eerste dag van de voorronden.

De rankingpunten van Ankara 2024 vervangen die van Veghel 2022, dus Torbjörn Blomdahl heeft 80 punten op het spel staan en Dick Jaspers 36. Aan de andere kant zullen in de Top 30 de spelers Thai Hong Chiem, Burak Hashas (speelt zijn laatste World Cup voor zijn overstap naar de PBA), Glenn Hofman, Duc Minh Tran en Thanh Luc Tran geen enkel punt verdedigen. De punten die deze spelers in Ankara behalen zullen hen theoretisch een hogere ranking geven.

Van de 17 geplaatste spelers komen er 14 uit die ranking: Dick Jaspers, Quyet Chien Tran, Myung-woo Cho, Torbjörn Blomdahl, Eddy Merckx, Jun-tae Kim (nummer 1 op de World Players Ranking), Haeng Jik Kim, Marco Zanetti, Sameh Sidhom, Tayfun Tasdemir, Martin Horn, Phuong Vinh Bao (regerend wereldkampioen individueel), Myeong-jong Cha en Jung-han Heo, worden aangevuld met de drie wildcards Pedro Gonzalez (CPB), Tolgahan Kiraz en Berkay Karakurt (organisatie).

De voorronden starten zondag om 11.00 uur Turkse tijd (10.00 West Europa) met een partij tussen de Belg Frédéric Caudron en de Turk Ecevit Eray Erdogan, de Turken Birol Uymaz en Volkan Cimentepe en de broers Amir en Ali Ibraimov. Denizcan Akkoca, een veelbelovende Turkse junior, speelt om 12.30, Seymen Ozbas om 14.00 uur en de Colombiaan Carlos Campino om 15.30. Voor Nederland speelt zondag Ronald van Geyt in een groep met Ecevit Eray Erdogan en met Frédéric Caudron.

Maandag komen onder andere Takeshima O, Adrien Tachoire, Luis Aveiga, Sergio Jimenez, Tobias Bouerdick, Emrullah Basegmez, Maxime Panaia en Dimitrios Seleventas in de arena. Voor Nederland speelt Jordy de Kruijf onder andere met Adrien Tachoire in zijn groep, Reggy Brouwers en Sylvia Eckel treffen elkaar met een speler die uit de eerste kwalificaties komt. Karina Jetten komt maandag in actie tegen Yavuz Gungordu.

Voor dinsdag staan Serdal Bas, Riad Nady, Arnim Kahofer, Jose Maria Mas, David Pennör, Turgay Orak, Ronny Lindemann, Pierre Soumagne, Huub Wilkowski, Javier Vera, Jose Miguel Soares, Volkan Cetin, Joey de Kok, Kostas Kokkoris in het schema. Volkan Cetin ontmoet in zijn groep Fadi Abousaleh en een kwalificatie speler, Joey de Kok speelt tegen Ronny Lindemann en Huub Wilkowski tegen Lukas Stamm.

De laatste kwalificatiedag op woensdag is onder meer gereserveerd voor Mashhour Abu Tayeh, Omer Karakurt, Jérémy Bury, Sam van Etten, Rui Manuel Costa, Burak Hashas, Peter Ceulemans, Ruben Legazpi, Gwendal Maréchal, Roland Forthomme, Jeffrey Jorissen, Glenn Hofman, Jean Paul de Bruijn, Nikos Polychronopoulos, Chang Hoon Seo, en Thanh Luc Tran.

Sam van Etten speelt op die woensdag met Roland Forthomme en een derde speler in die groep. Glenn Hofman staat tegenover de Turk Gökhan Salman, Jean Paul de Bruijn treft Thanh Luc Tran en Jeffrey Jorissen zwaait de Turk Burak Hashas uit in zijn laatste World Cup.

Het hoofdtoernooi start donderdag 13 juni om 10.00 uur in Turkije. Dick Jaspers kent al een van zijn drie tegenstanders in de groepen: de Colombiaan Pedro Gonzalez, die een wildcard kreeg. Eddy Merckx speelt tegen de regerend wereldkampioen Phuong Vinh Bao.

Alle wedstrijden live op AfreecaTV.

 

Tekst: Frits Bakker.
Foto Ronald van Geyt

 

 

Driebanden KNBB Kozoom
Volg ons online