Nederlanders met wisselende kansen op EK landen

Nederland A start op Europees kampioenschap met kansloos verlies voor Jeffrey Jorissen en Dave Christiani. Nedeland B wint eerste wedstrijd, maar staat voor zware missie tegen regerend kampioen Spanje

17 februari 2022

ANKARA - De twee Spaanse teams en het Belgisch A-team voeren op matchpunten en gemiddelde de voorlopige ranglijst aan na één dag op het Europees kampioenschap voor landenteams in Ankara. Dani Sánchez excelleerde met zijn winstpartij tegen de Tsjech Hajek (40-18 in 15), Peter Ceulemans startte met een monsterzege tegen de Zwitser Canturk (40-6 in 21). De Spanjaarden (Sánchez en Legazpi) waren samen goed voor 1.777 gemiddeld, de Belgen van het eerste team (Merckx en Peter Ceulemans) speelden 1.702. In de rangschikking is Spanje 2 de nummer één met drie matchpunten, maar Antonio Montes en Sergio Jimenez speelden al twee wedstrijden, tegen Nederland 1 (2-0) en Portugal (1-1).

Het eerste team van Nederland is al vrijwel zeker uitgeschakeld, omdat Spanje 2 in deze poule al drie matchpunten heeft en Nederland alleen door winst op Portugal op 1 matchpunt kan komen. Voor het kampioenschap moest Denemarken zich op de dag van de start nog afmelden, omdat de binnenlandse vlucht van Dion Nelin vanuit Aalborg naar Kopenhagen verkeerd was geboekt. Het Italiaanse team kwam te laat opdagen voor zijn tweede wedstrijd tegen Turkije 1 en werd uitgesloten van verdere deelname. Het excuus van de Italianen: Emilio Sciacca voelde zich niet goed, bleef te lang in zijn hotel en kwam samen met Alessio D'Agata te laat voor de wedstrijd.

Het kampioenschap gaat verder met 19 teams, die verdeeld zijn over 7 poules. Griekenland 1 en Duitsland 2 spelen in Poule F een dubbele ontmoeting. De eerste partij eindigde in een gelijkspel (1-1). Nikos Polychronopoulos won van Lukas Stamm (40-35 in 25), Tom Löwe versloeg voor Duitsland de Griek Kostas Kokkoris met 40-36 in 39.

In Poule B met de Italianen gaat het gevecht tussen Turkije 1 (Tasdemir en Cenet) en België 2 (Forton en Bart Ceulemans). De Turken kregen een forfait score, de Belgen versloegen Italië met 2-0. Francis Forton won van Sciacca (40-29 in 30), Bart Ceulemans van D'Agata met 40-38 in 48.

In Poule A spelen België 1 en Turkije 2 vrijdagmorgen om 9.00 uur (West Europese tijd) om de groepswinst. Beide teams hebben twee matchpunten van de winst tegen Zwitserland. Bij een remise beslist het gemiddelde. De Belgen met Merckx en Peter Ceulemans hebben 1.702, de Turken met Capak en Orak 1.081.

In Poule B spelen Turkije 1 (Tasdemir en Cenet) tegen België 2 (Bart Ceulemans/Forton) om 9.00 uur voor groepswinst. Bij een remise eindigen beide teams met 3 punten en heeft de nummer twee, afhankelijk van de nummers 2 in de andere poules, nog kans om door te gaan.

Poule C heeft nog twee kanshebbers. Nederland 1 is uitgeschakeld door kansloos verlies van Jeffrey Jorissen tegen Antonio Montes (40-27 in 25) en Dave Christiani tegen Sergio Jimenez (40-14 in 16). Portugal en Spanje 2 speelden gelijk, de Portugezen (Rui Costa en Soares) moeten in elk geval winnen van Nederland met 2-0 om kans te hebben op overleven.

In Poule D hadden de Spaanse titelverdedigers, Dani Sánchez en Ruben Legazpi een veelbelovende start. Sánchez was met series van 9 en 7 de beste speler van de eerste dag met winst tegen Radovan Hajek (40-18 in 15). Ruben Legazpi liep lang achter op Ivo Gazdos, maar won uiteindelijk met 40-28 in 30. Tsjechië is uitgeschakeld. Nederland 2, dat met Jean van Erp en Kay de Zwart, die een onverwacht mooie eindsprint had, won ook met 2-0 van Tsjechië. Het Oranjeteam moet minstens winnen van Spanje, omdat de moyennes ver uiteen liggen: 1.777 voor Spanje, 1.025 voor Nederland 2.

In Poule E gaat het tussen Zweden 1 en Frankrijk, die beide wonnen van Griekenland 2 met 2-0. Torbjörn Blomdahl won in 32 beurten, Michael Nilsson in 39, voor de Fransen won Jean Reverchon in 32 beurten, Grégory Le Deventec in 35.

De Duitsers Stamm en Löwe van het tweede team en de Grieken Polychronopoulos en Kokkoris spelen voor poulewinst in Poule F.

In Poule G is Oostenrijk 1 de koploper met een 2-0 overwinning tegen Zweden 2. Herbert Szivach en Nikolaus Kogelbauer versloegen David Pennör en Nalle Olsson. In de tweede wedstrijd werd het 1-1, omdat Ronny Lindemann won van Pennör (40-35 in 32) en Nalle Olsson van Cengiz Karaca met 40-39. De Oostenrijkers en de Duitsers treffen elkaar nog, voor Oostenrijk is een remise voldoende.

De wedstrijden voor vrijdag in de laatste kwalificatieronden:
9.00 (West Europese tijd):
Poule A: België 1-Turkije 2
Merckx-Capak en Ceulemans-Orak
Poule B:
Turkije 1-België 2
Tasdemir-Forton
Cenet-Bart Ceulemans
Poule C:
Nederland 1-Portugal
Jorissen-Rui Costa
Christiani-Soares
Poule D:
Spanje 1-Nederland 2
Sánchez-Van Erp
Legazpi-De Zwart

11.00:
Poule E:
Frankrijk 1-Zweden 1
Reverchon-Blomdahl
Le Deventec-Nilsson

Poule F:
Duitsland 2-Griekenland 1
Stamm-Polychronopoulos
Löwe-Kokkoris

Poule G:
Duitsland 1-Oostenrijk
Lindemann-Szivach
Karaca-Kogelbauer.

Tekst: Frits Bakker

Foto Jeffrey Jorissen (Kozoom)

Driebanden EK
Volg ons online