Nederlanders naar metropool Ho Chi Minh City

Dick Jaspers volgende week als een van de topfavorieten in World Cup van Ho Chi Minh City, Vietnam. Zeven andere Nederlanders reizen af naar de volgende stop in de World Cup cyclus.

17 mei 2018

HO CHI MINH CITY - De metropool van Ho Chi Minh City, met zijn razendsnel groeiende bevolking van 12 miljoen mensen, is in de komende week weer het centrum van het mondiale biljarten. Voor de vierde keer op rij wordt in de Vietnamese wereldstad een World Cup georganiseerd: vanaf maandag 21 tot en met zondag 27 mei. De massale opkomst van Koreaanse en Vietnamese biljarters in de World Cups staat garant voor een interessante botsing met de Europese spelers uit de top van de ranglijst. Frédéric Caudron is de huidige nummer één, van de Aziaten is Haeng-Jik Kim de hoogst genoteerde speler, Minh Cam Ma is de Vietnamese kampioen. De Nederlandse afvaardiging bestaat uit Dick Jaspers, die in het hoofdtoernooi start. En verder: Glenn Hofman, Jean Paul de Bruijn, Therese Klompenhouwer, Sam van Etten, Volkan Cetin, Sylvia Eckel en Ronald van Geyt. Voor Sam van Etten wordt het zijn eerste kennismaking in een World Cup.

Het Nguyen Du Stadium, genoemd naar één van de vele miljoenen Nguyens in het land, maakt zich op voor de komst van 150 toegelaten spelers, van wie er 45 uit Zuid-Korea afkomstig zijn met nog 25 Koreanen op de reservelijst. Behalve de gekende namen uit de top van de wereldranglijst reizen opvallend veel jonge spelers naar Vietnam, met onder andere de Spanjaard David Martinez, de Japanner Yusuke Mori en de Nederlander Sam van Etten. De Vietnamese talenten van wie veel wordt verwacht zijn Le Thanh Tien en Ngo Quang Hai. De jonge Koreaanse sterspeler Myung Woo Cho, afwezig in de World Cup in Antalya, keert terug op het hoogste podium. Torbjörn Blomdahl maakt zijn come-back na een kleine medische ingreep.

De Vietnamezen zetten zes kanshebbers in voor een hoge klassering: Nguyen Quoc Nguyen, Quyet Chien Tran (wildcard), Minh Cam Ma (wildcard), Anh Vu Duong, Xuan Cuong Ma en Dinh Nai Ngo. De routinier, Anh Vu Duong, vertelt dat er in Ho Chi Minh zelf zo'n 10.000 biljarters zijn. ,,Ik verwacht veel toeschouwers, meer dan 1000 voor de laatste drie dagen.'' De entreeprijs is 5 Amerikaanse dollar per dag. ,,We zijn klaar voor een prachtige World Cup in onze mooie stad.''

De geplaatste spelers, die vrijdag in het hoofdtoernooi starten zijn:

Frédéric Caudron
Eddy Merckx
Dick Jaspers
Marco Zanetti
Haeng-Jik Kim
Torbjörn Blomdahl
Dani Sánchez
Sameh Sidhom
Murat Naci Coklu
Nguyen Quoc Nguyen
Jung-Han Heo
Sung-Won Choi
Jérémy Bury
Nikos Polychronopoulos.

De Koreaan Jae-Ho Cho, die de Aziatische titel won, start in de laatste kwalificatieronde. Van de topfavorieten won Frédéric Caudron vorige week de Belgische beker, Murat Naci Coklu won de tweede opeenvolgende Grand Prix in Turkije, Dani Sánchez speelt dit weekend in Madrid voor het Spaans kampioenschap, dat hij al 18 keer won. De Zweed David Pennör speelt in de kwalificaties. Hij won vorige week het Zweeds kampioenschap door Torbjörn Blomdahl te verslaan in de finale.

Op de laatste kwalificatiedag komen onder meer Jae-Ho Cho, Dong-Koong Kang, Semih Sayginer, Jae-Guen Kim, Dinh Nai Ngo, Tayfun Tasdemir, Eddy Leppens, Myung Woo Cho, David Martinez, Roland Forthomme, Lütfi Cenet en Anh Vu Duong in actie.

De eerste kwalificaties starten maandag om 11.00 uur, het tijdsverschil met West Europa is vijf uur. Kozoom zendt alle wedstrijden live uit, vanaf de laatste kwalificaties is een Premium Pas vereist.

Tekst: Frits Bakker

Foto: wereldstad Ho Chi Minh bij nacht

 

Bruijn, Jean Paul de Driebanden Etten, Sam van
Volg ons online