Nederlanders in spectaculaire voorronden World Cup Porto

De Vietnamees TTT Nguyen schitterde op de derde dag van de World Cup in Porto in de voorronden al met een topserie van 21. Huberney Cataño was de dagwinnaar, Peter De Backer en opnieuw Frédéric Caudron behoorden tot de uitblinkers en Huub Wilkowski wist zich als enige Nederlander te plaatsen voor de laatste kwalificatiedag, waarin de Nederlanders voor enerverende ontmoetingen staan, Glenn Hofman onder meer tegen Jeffrey Jorissen, Jean Paul de Bruijn tegen Roland Forthomme en Peter De Backer en Sam van Etten tegen Frédéric Caudron. 

09 juli 2024

PORTO – De World Cup in de Portugese stad Porto is drie dagen onderweg, de spanning en de kwaliteit van het spel stijgen pijlsnel. Op de derde speeldag lieten de Vietnamezen weer een wonderboy, TTT Nguyen, schitteren, werden de moyennes dicht naar de 2 opgetrokken, was Huberney Cataño de dagwinnaar, stond Peter De Backer in de top drie van de derde dag en kon Frédéric Caudron nog net in de top vijf eindigen. De sterspeler van deze dag was evenwel Tran Thanh Nguyen, een jonge Vietnamees, die in zijn wedstrijd tegen Claus Maurer, een 54-jarige Oostenrijker, met 30-1 voor kwam en een topserie van 21 maakte. De 4e World Cup van dit jaar in de sportarena van FC Porto is definitief gelanceerd. De Nederlanders, van wie Huub Wilkowski zich kon plaatsen op dinsdag, spelen woensdag in enerverende poules voor de kwalificatie.

De opvallendste partij kwam uit de keu van TTT Nguyen, die de routinier Claus Maurer door de geweldige serie van 21 ver achter zich liet: na 31-1 werd het tenslotte 35-8 in 23 beurten. De Colombiaan Huberney Cataño werd de dagwinnaar in de poule met Jef Philipoom, TTT Nguyen was de nummer 2 voor Peter De Backer en de 22-jarige Griek Dimitrios Seleventas.

Frédéric Caudron, de onbetwiste ster op de eerste dagen, bleef weer ongeslagen, maar werd nummer 5 in de ranglijst met 1.666 gemiddeld.

De 57-jarige Belg Peter De Backer laat af en toe nog eens van zich horen in een World Cup en altijd weer kan er weer een kleine sensatie van komen. De Backer, nog altijd met zijn weelderige krullenbos, overtrof op deze dag zelfs zijn illustere landgenoot Caudron in moyenne. Het kan niet anders of De Backer moet stiekem hebben genoten van zijn korte come-back in een World Cup. ,,Ik speel eigenlijk zelden meer mee’’, verklaarde hij. ,,Alleen in Egypte kom ik graag en in de buurt, in Veghel, zal ik meespelen. En als de ballen een keer goed rollen, kan ik nog wel eens schitteren’’, aldus de Belg die drie keer in zijn carrière derde werd op een WK driebanden.

De jonge spelers in deze World Cup kwamen in beeld op deze derde dag. Dimitrios Seleventas (22) werd 4e met 1.750, Amir Ibraimov (16) eindigde als 9e met 1.521 en Maxime Panaia werd 16e en laatste winnaar van zijn poule met 1.196.

Voor Nederland kon Huub Wilkowski zich plaatsen door de kleinst mogelijke winst tegen Joey de Kok (40-39) en ook winst tegen Tarik Yavuz. Joey de Kok (2 matchpunten, 1.000) en Volkan Cetin (0 punten, 1.361) werden uitgeschakeld. Voor de Belgen, met Caudron en De Backer een ronde verder, werden Jef Philipoom (2 matchpunten, 1.081) en Alain Saeys uit het toernooi gespeeld.

De laatste kwalificatie geeft heel wat interessante wedstrijden te zien. Zo speelt Sam van Etten in een ijzersterke poule met Frédéric Caudron en Ruben Legazpi, Roland Forthomme en Peter De Backer tegenover Jean Paul de Bruijn, drie oud-teamgenoten in een prachtig gevecht. Glenn Hofman en Jeffrey Jorissen spelen weer in dezelfde poule en Peter Ceulemans treft de Turken Omer Karakurt en Ahmet Alp. 

De 12 poules voor woensdag in de laatste kwalificaties:
Poule A: Huub Wilkowski, Javier Vera, Jérémy Bury
Poule B: Atsushi Kiyota, Mehmet Goren, Nikos Polychronopoulos
Poule C: Sergio Jimenez, Jose Maria Mas, Chang Hoon Seo
Poule D: Maxime Panaia, Amir Ibraimov, Tolgahan Kiraz
Poule E: Mashhour Abu Tayeh, Birol Uymaz, Hong Chiem Thai
Poule F: Omer Karakurt, Ahmet Alp, Peter Ceulemans
Poule G: Berkay Karakurt, Gerhard Kostistansky, Turgay Orak
Poule H: Sam van Etten, Frédéric Caudron, Ruben Legazpi
Poule I: Gökhan Salman, Dimitrios Seleventas, Gwendal Maréchal
Poule J: Roland Forthomme, Peter De Backer, Jean Paul de Bruijn
Poule K: Jeffrey Jorissen, Glenn Hofman, Tran Thanh Tu Nguyen
Poule L: Thanh Luc Tran, Huberney Cataño, Bong Joo Hwang

De stand met de winnaars van de poules op dinsdag
Huberney Cataño 4-1.842-6
Tran Thanh Tu Nguyen 4-1.794-21
Peter De Backer 4-1.794-12
Dimitrios Seleventas 4-1.750-10
Frédéric Caudron 4-1.666-10
Turgay Orak 4-1.590-12
Ahmet Alp 4-1.590-10
Birol Uymaz 4-1.555-6
Amir Ibraimov 4-1.521-9
Jose Maria Mas 4-1.428-7
Mehmet Goren 4-1.296-9
Javier Vera 4-1.228-7
Huub Wilkowski 4-1.014-6
Atsushi Kiyota 3-1.029-7
Sergio Jimenez 2-1.545-11
Maxime Panaia 2-1.196-5

Tekst Frits Bakker

Foto Huub Wilkowski (Five&Si)

 

Driebanden Internationaal World Cup
Volg ons online