Nederlands succes blijft uit op openingsdag WK

De twee Nederlandse deelnemers op het WK driebanden in het Koreaanse Donghae City hebben de eerste dag nog niet met winst kunnen afsluiten

09 november 2022

DONGHAE CITY - Dick Jaspers speelde gelijk in zijn partij tegen de Vietnamees Tran Thanh Tu Nguyen en moet in zijn tweede groepswedstrijd tenminste gelijkspelen tegen de Fransman Gwendal Maréchal, Jean Paul de Bruijn had een valse start en verloor van Su Yeong Park, die later ook van Sameh Sidhom won. De Nederlandse kampioen De Bruijn speelt in zijn tweede wedstrijd nog tegen Sidhom en moet gelijkspelen om zich te plaatsen voor de knock-outs met de beste 32 spelers. De Vietnamees Quyet Chien Tran en de Italiaan Marco Zanetti waren de beste starters op de openingsdag.

 

 

De regerend kampioen Dick Jaspers worstelde nog volop met zijn eerste partij op het WK driebanden in Donghae City, toen de Vietnamees Quyet Chien Tran en de Italiaan Marco Zanetti de vroege avond van de openingsdag al met een snelle wedstrijd hadden afgesloten. De vliegende start van twee van de kanshebbers maakte een grote indruk, vooral omdat de twee kopstukken een teleurstellende World Cup achter de rug hebben: zowel Tran als Zanetti werd al uitgeschakeld in de eerste voorronde. De Vietnamees door Coklu en Cha, de Italiaan door Heo en Jorissen. Dat vraagt om revanche op het WK, waar Quyet Chien Tran, toen nog de nummer 3 van de ranglijst, vorig jaar in Sharm El Sheikh ontbrak door de COVID situatie in zijn vaderland. Hij staat gretig aan de start nu en vertelde kort voor zijn vertrek naar Donghae: ,,Ik heb in de week voor dit WK heel hard getraind en heb mijn topvorm terug.'' Hij liet het in zijn eerste optreden gelijk zien: de beste score van deze eerste dag, met een hoogste serie van 16, stond op het scorebord tegen Ruben Legazpi: 40-13 in 13 beurten.

Marco Zanetti, niet erg spraakzaam in de dagen voor het WK, heeft kennelijk ook de toon gezet voor een sterk toernooi. Hij stond tegenover de Oostenrijker Gerhard Kostistanski, die zijn eerste partij al had gewonnen van een onbekende Egyptenaar, en was subliem in het slot: Zanetti, die zijn top drie positie in de wereld verdedigt, finishte met 12 in een wedstrijd die maar 14 beurten duurde: 40-13. Andere sterke optredens op de openingsdag: Myung Woo Cho, winst in 16 beurten, Dion Nelin in 17, Haeng Jik Kim in 18, Dani Sánchez in 19 en Michael Nilsson in 20 beurten. 

De mooiste wedstrijd in die sessie met de top vier was het treffen tussen Dick Jaspers en de Vietnamees Tran Thanh Tu Nguyen, bijgenaamd TTT. De Nederlandse titelhouder startte lang niet zo voortvarend als zijn rivalen Sánchez, die won van Aveiga in 19 beurten (uit met 5 en 6) en zeker niet zoals Tran en Zanetti. Jaspers bleef tot een score van 20-20 en 34-34 gelijk lopen met zijn tegenstander en dacht nog net op tijd de slotserie van 6 te maken voor de overwinning. De koelbloedige Vietnamees had evenwel net zo'n vlammend eindschot: in de nabeurt maakte TTT gelijk met zes: 40-40 in 23.

Van de top tien spelers kwamen Semih Sayginer, Eddy Merckx en Jérémy Bury op de eerste dag nog niet in actie: zij spelen morgen hun twee groepswedstrijden. Van de andere spelers in het veld van 48 zijn Tran Thanh Tu Nguyen (in Poule A met Jaspers), Su Yeong Park (in Poule E met Sidhom en De Bruijn) en Jose Juan Garcia (in Poule H met Blomdahl) als eerste drie spelers al zeker van plaatsing voor de volgende ronde, de knock-out met 32 spelers.

Meest verrassend op de dag van de opening waren het verlies van Torbjörn Blomdahl, de laatste World Cup winnaar, tegen Jose Juan Garcia met 40-36 in 26 en van Sameh Sidhom, die tegen Su Yeong Park met 40-26 in 24 verloor, nadat de Koreaanse invaller eerst ook Jean Paul de Bruijn had verslagen (40-35 in 30 beurten). Jose Juan Garcia won zijn eerste wedstrijd tegen de Mexicaan Javier Vera met 40-21 in 32 en had tegen Blomdahl de betere eindsprint. Roland Forthomme, na zijn winst tegen de Portugees Soares, liep tegen Martin Horn in zijn tweede partij, die op een score van 28-28 in 18 beurten net iets meer scoorde dan de Belg en won met 40-38 in 25.

Het gevecht om de twee bovenste plaatsen in de zestien poules van drie spelers gaat donderdag een mooie climax tegemoet. Zo is in Poule A de titelhouder, Dick Jaspers, bij winst op Gwendal Maréchal zeker van plaatsing, maar is de Nederlander bij verlies uitgeschakeld. Dani Sánchez heeft in Poule B de beste kansen, Luis Aveiga en Pedro Piedrabuena doen mee voor plaats twee. Marco Zanetti speelt in Poule C nog tegen Mohamed Abdin, de andere kanshebber op kwalificatie is Gerhard Kostistanski. Quyet Chien Tran leidt soeverein in Poule D, waar Ruben Legazpi vrijwel zeker de tweede speler voor de knock-outs is.

Sameh Sidhom en Jean Paul de Bruijn verloren in Poule E beide van de Koreaan Park. De Nederlander en de Egyptenaar staan zonder matchpunten gelijk in moyenne (1.167), de winnaar gaat mee over, bij een gelijkspel heeft De Bruijn een hogere serie. Voor Jean Paul de Bruijn ging de eerste wedstrijd tegen Su Yeong Park verloren met 40-35 in 30 beurten. Het verlies was vooral te wijten aan de zwakke start met 7 nullen in de eerste 9 beurten. Bij een achterstand van 20-7 bij de pauze had De Bruijn een opleving met 8 (24-15), na weer een zwakke serie beurten maakte hij nog eens 8, maar verder kwam de Nederlandse kampioen niet. Door een nabeurt van 6 kon hij zijn gemiddelde boven de 1 brengen. Dat kan een voordeel zijn als De Bruijn zijn tweede en laatste poulewedstrijd kan winnen van de Egyptenaar Sameh Sidhom, die nummer vijf van de wereld is. Die wedstrijd is donderdag, 6.00 uur Nederlandse tijd. Jean Paul de Bruijn hield ondanks het verlies een goed gevoel over aan zijn eerste wedstrijd. ,,Ik voelde bij vlagen dat ik de controle kon krijgen over de partij, maar in het eerste part heb ik te veel goede posities gemist'', bekende hij. ,,Toch heb ik heel veel zin in de partij tegen Sidhom, ik heb nog alle kans om door te gaan.''

In Poule F staan Roland Forthomme, Martin Horn en Jose Miguel Soares in moyenne niet ver uit elkaar. Forthomme is uitgespeeld met 2 matchpunten, Horn (2 matchpunten) en Soares (0) treffen elkaar in de laatste partij. Tayfun Tasdemir heeft de beste papieren om Poule G te winnen na zijn winst op Chang Hoon Seo met 40-34 in 22. En Jose Juan Garcia is met 4 matchpunten al zeker van poulewinst in H, waar Blomdahl zich nog moet plaatsen tegen Javier Vera.

Voor de andere acht groepen (I tot en met P) is nog maar één wedstrijd gespeeld en is de strijd nog volstrekt open. De beste winstpartijen in die poules kwamen van Myung Woo Cho (tegen Myeong Jong Cha, 40-34 in 16), Dion Nelin (tegen Turgay Orak, 40-26 in 17), Haeng Jik Kim (tegen Choong Bok Lee, 40-24 in 18), Michael Nilsson (tegen Cengiz Karaca, 40-20 in 20).

Tekst: Frits Bakker
Foto Dick Jaspers (Ton Smilde)

 

Bruijn, Jean Paul de Driebanden Jaspers, Dick
Volg ons online