Nederlandse kopmannen schitteren in eredivisie

Jean Paul de Bruijn, Barry van Beers en Glenn Hofman waren de sterspelers in de 18e speelronde van de DKM Tools league. Ze wonnen hun partijen over 40 punten in 11, 12 en 16 beurten in een veld met veel buitenlandse topspelers. SIS Schoonmaak verspeelde een matchpunt, Dekker Keukens deed de beste zaken.

23 april 2023

SLUISKIL – De knock-out die Jean Paul de Bruijn uitdeelde kwam hard aan voor Martin Horn. De Nederlandse kopman van het Sluiskilse Dallinga versloeg de Duitse kampioen met 40-10 in 11 beurten, een monumentale overwinning. De 18e speeldag van de eredivisie liet nog meer van Hollands glorie zien: Barry van Beers was formidabel tegen Erwin Kivits en won met 40-18 in 12 na series van 17 en 8 in de laatste beurten. De stand in de DKM Tools league kreeg op 3 wedstrijden van het einde weer een heel ander aanzicht.

De koploper SIS Schoonmaak verspeelde een puntje tegen Burgmans Biljarts (4-4), maar blijft de comfortabele koploper. De subtop was wel in beweging, omdat Dekker/AP riant won van Woonwonder met 8-0 en Cues&Darts, Zundert en Bousema tegen kostbare verliespartijen aanliepen. De teams die profiteerden waren Dallinga en Team Eekhoorn, die voor de beslissende weekends op slag de jump hebben gemaakt naar het gevecht om de play-off posities.

SIS Schoonmaak verschoot zijn kruit in het eerste part van de wedstrijd tegen Burgmans. Raymund Swertz versloeg toen Marco Janssen met 40-38 in 30 en Martien van der Spoel was een brug te ver voor Bart Ceulemans (40-7 in 20). De omslag kwam na de pauze. Eddy Leppens won van Eddy Merckx en Anno de Kleine stelde het ene matchpunt veilig door Raimond Burgman te verslaan met 40-39 in 27, omdat Burgman door een vreemde afstoot de gelijkmakende beurt miste.

Wat een dag dus in de 18e ronde in de fase waarin de PBA zo in het nieuws is en twee Koreaanse profspelers tot de uitblinkers behoorden. Eddy Leppens won van Eddy Merckx met 40-31 in 16 en Birol Uymaz versloeg Ruben Legazpi met 40-32 in 29.

Toch waren de twee onbetwiste sterren de Nederlanders Jean Paul de Bruijn en Barry van Beers. De Zeeuw, kopman van Dallinga, overrompelde Martin Horn met scores van 12-3, 20-4, 29-7 36-10 en tenslotte met 40-10 in 11 beurten (3.636 gemiddeld tegen 0.909 voor Horn). Barry van Beers, spelend voor Dekker, vond zijn topvorm in de tweede helft van de partij tegen Erwin Kivits. De score halfweg was 15-8 in 9, na de pauze scoorde Barry van Beers 17-0-8 voor een eindstand van 40-18 in 12 beurten.

Jean Paul de Bruijn speelde een van de beste partijen uit zijn carrière en kon er na afloop uitbundig van genieten. ,,Ik had zelf niet de beste start, maar ben daarna best veel gaan winnen. En we mogen stellen dat het hele team goed draait. Steven van Acker speelt tegen de 1.600, ik er net boven, dus met die scores doen we mee. Peter De Backer heeft op dit moment een tennisarm, maar blijft gewoon winnen, zoals vandaag in de belangrijke partij tegen Johan Loncelle.’’

De komende fase zal beslissend zijn voor de Sluiskilse ploeg. Jean Paul: ,,We spelen volgende week uit tegen SIS, als we daar een puntje kunnen halen... Maar dan wordt het nog moeilijk hoor, als we eerst voor de onderste plaatsen maar eens helemaal zonder zorgen zijn.’’ Voor de winst tegen Bousema Lochem tekenden Jean Paul de Bruijn, Peter De Backer tegen Johan Loncelle (40-30 in 21) en Steven van Acker tegen Stefan Galla (40-17 in 18). Dat betekent voor de drie kopmannen van Dallinga 120 in 50 beurten, 2.400 gemiddeld.

J&F Auto’s/New Jorissen, dat deze week Kay de Zwart als nieuwe aanwinst aantrok, deed prima zaken door te winnen van Zundert met 6-2. Jeffrey Jorissen was de soevereine aanvoerder van het team tegen Roland Forthomme: 40-20 in 22. Glenn Hofman won ook in een uitstekende partij van Thorsten Frings met 40-19 in 16, Herman van Daalen versloeg Rik van Beers met 40-36 in 47 en Joey de Kok verloor slechts op één puntje van Francis Forton.

Dekker Keukens deed de beste zaken van deze speeldag in de thuiswedstrijd tegen Woonwonder/’t Hartje, die met de maximale cijfers (8-0) werd gewonnen. Behalve Barry van Beers won Dave Christiani van Ismaïl Yasin (40-33 in 28), Gerwin Valentijn van Martin Spoormans (40-26 in 36) en Henk Blauwblomme van Ivan Stitschinsky met 40-27 in 41. Die flinke uitschieter brengt Dekker naar de tweede plaats achter SIS Schoonmaak met vier punten voorsprong op Zundert en Team Eekhoorn.

De ’Eekhoorns’ hadden ook een geweldige dag voor eigen publiek tegen het sterke Cues&Darts. De drie overwinningen kwamen van Birol Uymaz (tegen Ruben Legazpi 40-32 in 29), van Kurt Ceulemans (40-27 in 23 tegen Jack van Peer) en van Peter Ceulemans, die de Colombiaanse crack Robinson Morales de baas was met 40-29 in 25 beurten. De enige winst van Cues&Darts was van Huub Wilkowski tegen Jerry Hermans: 40-37 in 20, in beurten de beste partij van deze ontmoeting.

Tekst: Frits Bakker

Foto Jean Paul de Bruijn (Paul Brekelmans)

 

Bruijn, Jean Paul de Kozoom League Driebanden
Volg ons online