Nederland-Turkije en Spanje-Zweden op WK

Nederland heeft de halve finale van het WK voor landenteams gehaald door winst in de Scotch double in de kwartfinale tegen Zuid Korea. Het oranjeteam speelt in de halve finale tegen Turkije, Zweden speelt in de andere halve finale tegen Spanje.

11 maart 2023

VIERSEN – Het Zweedse team met Torbjörn Blomdahl in supervorm en Michael Nilsson met een ongeslagen status staat morgen, zondag, op het WK voor landenteams in Viersen tegenover Spanje. Dani Sánchez is in dat team de kopman die in het WK is gegroeid. Ruben Legazpi is de immer gevreesde nummer twee in het Spaanse team, die een hard gevecht moest leveren met de Vietnamees Nguyen om de 3-1 winst voor Spanje veilig te stellen.
De eerste halve finale zet twee andere absolute topfavorieten voor de wereldtitel tegenover elkaar: Turkije (Sayginer/Tasdemir) en Nederland (Jaspers/De Bruijn) gingen beide dankzij winst in de Double Scotch de halve finale tegemoet. De Nederlanders versloegen Zuid Korea met 15-12, Turken wonnen van Griekenland met 15-8.
Nederland en Turkije openen de finaledag (zondag) in de Festhalle in Viersen om 10.00 uur, de tweede wedstrijd om een plaats in de finale tussen Zweden en Spanje start om 12.30 uur. De finale tussen de twee winnaars is zondagmiddag om 16.00 uur.
Torbjörn Blomdahl raasde op de late avond in de tweekamp tussen Zweden en Mexico als een wervelwind door de WK arena in zijn partij tegen de Zuid Amerikaan Christian Hernandez. De Zweed ging van start met 5 en 2, scoorde dan in de derde beurt een 15 en ging met een 7 en 3 naar een ongekende voorsprong van 32-2 in 5 beurten tegen de arme Mexicaanse kopman. De slachtpartij eindigde na een eenrichtingspartij in 40-17 na 11 beurten. Michael Nilsson handhaafde op de andere tafel zijn ongeslagen record op dit WK door Javier Vera te verslaan met 40-27 in 19.
Dani Sánchez en Quyet Chien Tran (Spanje-Vietnam) speelden ook een formidabele wedstrijd, waarin de Spanjaard startte met acht en in de vierde beurt demarreerde met 13 naar een voorsprong van 21-14. De Vietnamese kopman bleef wel aanklampen met kleine series, maar verloor de slag van Sánchez met 40-31 in 13 beurten. De Vietnamezen deden nog een gooi naar remise, toen Duc Anh Chien in het slot van de partij tegen Ruben Legazpi domineerde en als eerste uitspeelde. De Spaanse nummer twee, die gelijk moest spelen om de halve finale te bereiken met Spanje, haalde een kunststukje uit en bracht de stand op 40-40 met een slotserie van 4.
Het Nederlands team met Dick Jaspers en Jean Paul de Bruijn speelde zich in de halve finale door in de kwartfinale de sterke Zuid Koreanen te verslaan in de Scotch Double, nadat De Bruijn in de reguliere partijen had gewonnen van Jung Han Heo (40-36 in 20) en Jaspers met 2 punten verschil had verloren van Haeng Jik Kim.
De Scotch Double (om beurten met vier aan de tafel naar wie het eerst de 15 punten haalt) werd gewonnen door Nederland met 15-12.
De Turks-Griekse botsing bleef na twee partijen ook in balans. Nikos Polychronopoulos was de betere van Semih Sayginer met 40-22 in 18. Tayfun Tasdemir trok de score gelijk door winst tegen Kostas Antonatos met 40-27 in 25.
De gemiddeldes van de vier winnaars (vier Europese landen) in de kwartfinales:
Zweden (tegen Mexico) 2.666
Spanje (tegen Vietnam) 1.818
Nederland (tegen Korea) 1.813
Turkije (tegen Griekenland) 1.441.
De partijen in de halve finale, zondag:
10.00:
Nederland-Turkije
Dick Jaspers-Semih Sayginer
Jean Paul de Bruijn-Tayfun Tasdemir
Zweden-Spanje (12.30)
Torbjörn Blomdahl-Dani Sánchez
Michael Nilsson-Ruben Legazpi.
Tekst: Frits Bakker.
Foto Torbjörn Blomdahl (Ton Smilde)
 
Bruijn, Jean Paul de Driebanden Internationaal
Volg ons online