Nick Zuijkerbuijk: come-back met plaats in hoofdtoernooi

Brabander (33), voormalig Europees jeugdkampioen, schittert met tien overwinningen en twee remises in Grand Prix van Rosmalen en wordt beloond met plaats in het hoofdtoernooi: het overzicht van de laatste kwalificaties en de nieuwe poule-indelingen

25 augustus 2020

ROSMALEN - De Brabander Nick Zuijkerbuijk, die op zijn 33e jaar zijn come-back maakt op het nationale biljartpodium, heeft zich met tien overwinningen op rij en twee gelijke scores in het hoofdtoernooi gespeeld van de Grand Prix in Rosmalen. Hij plaatste zich bij de laatste 32 van het toernooi en speelt donderdag in een poule met Raimond Burgman, Kay de Zwart en Volkan Cetin. Maandagavond schitterde Zuijkerbuijk in zijn voorlaatste partij voor plaatsing tegen Albert Kooistra met: 30-6 in 13 beurten. Met 10 overwinningen sloot Zuijkerbuijk af met een remise tegen Wilco Meusen, in de voorgaande dagen ook een van de veelwinnaars in deze Grand Prix in De Hazelaar.

De marathon van partijen, met een topbezetting van 138 deelnemers, gaat vandaag, dinsdag, naar de laatste kwalificatie, waarna donderdag 32 spelers in acht poules van vier van start gaan. De sectiebestuurders Bennie Deegens en Hans de Bruin spreken van een vlekkeloos verloop tot nu toe. De wedstrijdleiding kreeg maandag één afmelding: René Dericks, die zich in de PQ 2 als poulewinnaar had geplaatst voor de volgende ronde (4 matchpunten, 0.980 gemiddeld) moest zich terugtrekken uit het toernooi door een verkoudheid. Hij wordt vervangen door Marnix de Kruijf.

 

 

De onbetwiste ster van de voorronden is DKM Tools speler Nick Zuijkerbuijk, die vanaf de tweede ronde meedingt naar de kwalificaties en in 12 wedstrijden ongeslagen bleef. De voormalig Europees juniorenkampioen en in zijn jonge jaren deelnemer aan de Masters, die nu woonachtig is in Bergen op Zoom, mag al spreken van een geslaagde rentree.

Maandagavond gingen de eerste acht spelers vanuit de kwalificaties naar het hoofdtoernooi: Joey de Kok, Volkan Cetin, Jeffrey Nijnatten, Sander Jonen, Henk Holtrop, Wim van den Berg, Nick Zuijkerbuijk en Albert Kooistra. Over de volgende acht die zich bij de geplaatste zestien spelers voegen, wordt vanavond beslist. Gerwin Valentijn, die in zijn laatste sessie met 1.851 de beste speler was tot nu toe, speelt voor zijn eerste plaatsing in een hoofdtoernooi sinds vele jaren.

Poule A:
Joey de Kok won in zijn laatste partij van de avondsessie van Menno de Vries (30-28 in 42) en speelde gelijk tegen Jack Wijnen (30-30 in 34). Volkan Cetin won van Wijnen (30-19 in 23) en verloor van De Vries (30-23 in 31). De Kok en Cetin zijn geplaatst.

Poule B:
Jeffrey van Nijnatten en Sander Jonen bleven ongeslagen, Jonen met winst op Robert van Stevendaal (30-17 in 36) en Peter Berndsen (30-22 in 42). Van Nijnatten versloeg Berndsen met 30-20 in 34 en Stevendaal met 30-20 in 37.

Poule G:
Henk Holtrop uit Utrecht startte met een verrassende winst op Bert van Manen (30-20 in 24) en versloeg daarna ook Jordy de Kruijf (30-22 in 40). Wim van den Berg ging als nummer twee mee na winst op De Kruijf (30-27 in 52) en een remise tegen Van Manen (30-30 in 42, serie 10 van Van Manen).

Poule H:
De Limburger Wilco Meusen viel na een sterk optreden in deze Grand Prix net buiten de boot, ondanks een remise tegen Nick Zuijkerbuijk in zijn laatste partij (30-30 in 31). Zuijkerbuijk opende briljant tegen Albert Kooistra (30-6 in 13) en werd poulewinnaar. Door winst tegen Tom Beemsterboer (30-23 in 43) ging Kooistra mee als nummer twee uit deze poule.

De laatste poules in de PQ 1 voor vandaag, dinsdag, zijn:
Poule C: Puck van Aart, Arno Klaassen, Frits Broeders, Mike de Bruin.
Poule D: Charles Mekes, Jan Viskil, John Kuijken, Nico van den Heuvel.
Poule E: Riny Zwiers, Hans de Bruin, Gerwin Valentijn, Mikail Unver.
Poule F: Rudy Gerritsen, Reinier Burgemeester, Marnix de Kruijf, Ludo Kools.

De poules die al bekend zijn voor het hoofdtoernooi:
Poule A:
Raimond Burgman
Kay de Zwart
Nick Zuijkerbuijk
Volkan Cetin

Poule B:
Dick Jaspers
Frans van Schaik
Henk Holtrop
Sander Jonen

Poule G:
Jean Paul de Bruijn
Martien van der Spoel
Jeffrey van Nijnatten
Wim van den Berg

Poule H:
Barry van Beers
Roland Uijtdewillegen
Joey de Kok
Albert Kooistra

Bij de volgende poules komen elk nog twee geplaatste spelers van vandaag.

Poule C:
Jeffrey Jorissen
Harrie van de Ven

Poule D:
Jean van Erp
Therese Klompenhouwer

Poule E:
Dave Christiani
Huub Wilkowski

Poule F:
Glenn Hofman
Raymund Swertz.

Tekst: Frits Bakker
Foto Nick Zuijkerbuijk (De Hazelaar)

 

Driebanden Grand Prix KNBB
Volg ons online