Nieuwe Vietnamese ster in de World Cup van Ho Chi Minh

Duc Anh Chien Nguyen voert dagranglijst aan voor kampioenen als Tonny Carlsen, Can Capak, Roland Forthomme Dani Sánchez, Eddy Leppens, HaengJik Kim en... Barry van Beers

23 mei 2019

HO CHI MINH - De beste van twaalf winnaars op de laatste kwalificatiedag in de World Cup van Ho Chi Minh heet Nguyen, zoals zo veel van de Vietnamese biljarters. Op de ranglijst van dit toernooi staat hij als Duc Anh Chien, hij is 36, woont in Long Thanh City, is getrouwd met de vloeiend Engels sprekende Ôc Tiêu en vader van een dochtertje van vier, Duc Anh Quan. ,,Ik noem hem honey, tien keer per dag'', zegt zijn vrouw, die ook zijn grote supporter op het biljart is. Aan het eind van een dag vol spanning torende Duc Anh Chien Nguyen donderdagavond boven alles uit met een gemiddelde van 2.500, boven Tonny Carlsen, Can Capak, maar ook ver boven HaengJik Kim, Dani Sánchez en twee wereldkampioen die zijn uitgeschakeld: Torbjörn Blomdahl en Sung-Won Choi.

Maar wie is deze nieuwe Vietnamese ster eigenlijk als biljarter? Hij was vijfde in New York, twee jaar geleden, waar hij voor het eerst opviel tussen zijn landgenoten. Verder stond hij nooit op een podium en haalde hij nooit het weekend in een World Cup. ,,Ik ben begonnen met biljarten, vrij spel, toen ik elf was. En ben tien jaar geleden voor het eerst driebanden gaan spelen.'' Waarom hij zich zo sterk voelde in zijn eerste optreden in de World Cup in Ho Chi Minh? ,,Het geeft me vertrouwen en energie om hier voor mijn eigen land te spelen.''

Twee van de andere Vietnamezen gingen mee vanuit de kwalificaties naar het hoofdtoernooi: Duc Tranh Minh als een van de poulewinnaars, Tran Thanh Tu Nguyen als een van de top drie spelers van de runners-up, waarvan de kleine Koreaan Myung-Woo Cho de beste was.

Het veld van twaalf winnaars gaf op deze laatste dag vooral een Europese dominantie te zien: negen Europeanen, drie Aziaten. Tonny Carlsen, Can Capak, Roland Forthomme en Birol Uymaz vormden met Duc Anh Chien Nguyen de top vijf. Barry van Beers en Eddy Leppens vertegenwoordigden de lage landen, Dani Sánchez, Ahmet Alp en Dion Nelin sloten de rij als spelers met één keer winst en één verliespartij. Ahmet Alp tekende voor de uitschakeling van Sung-Won Choi (40-30 in 23), Juan David Zapata voor de uitschakeling van Torbjörn Blomdahl. De Zweed won zelf nog wel van Dion Nelin (40-33 in 29), maar de Deen werd poulewinnaar op gemiddelde.

Can Capak tekende het vonnis over Martin Horn, Barry van Beers over Nikos Polychronopoulos en Juan Jose Garcia. Duc Anh Chien Nguyen verdiende zijn toppositie met overwinningen op Riad Nady (40-11 in 14) en Robinson Morales (40-18 in 18). Birol Uymaz versloeg in de beslissende partij van zijn poule Myung-Woo Cho met 40-31, maar nam de Koreaanse ster mee naar het hoofdtoernooi. Roland Forthomme besliste de partij tegen Dong-Koong Kang op één carambole: 40-39 in 23 en Tonny Carlsen versloeg onder andere Javier Palazón.

De top twaalf:

1 Duc Anh Chien Nguyen 4-2.500-9
2 Tonny Carlsen 4-1.904-9
3 Can Capak 4-1.860-8
4 Roland Forthomme 4-1.818-7
5 Birol Uymaz 4-1.777-8
6 Duc Tran Minh 4-1.666-14
7 Barry van Beers 4-1.666-8
8 Eddy Leppens 4-1.481-7
9 HaengJik Kim 4-1.355-7
10 Dani Sánchez 2-1.767-9
11 Ahmet Alp 2-1.479-9
12 Dion Nelin 2-1.280-10

Reserves:
1 Myung Woo Cho 2-1.820-7
2 Tran Thanh Tu Nguyen 2-1.659-8
3 Dong-Koong Kang 2-1.549-7

De poules voor de eerste dag van het hoofdtoernooi:
Poule A:
Dick Jaspers, Dong-Koong Kang, Tonny Carlsen, Erick Tellez
Poule B: Frédéric Caudron, Duc Anh Chien Nguyen, Minh Cam Ma, Tran Thanh Tu Nguyen
Poule C: Jae-Ho Cho, Myung Woo Cho, Dinh Nai Ngo, Anh Vu Duong
Poule D: Semih Sayginer, Can Capak, Sameh Sidhom, Dion Nelin
Poule E: Tayfun Tasdemir, Jung-Han Heo, Roland Forthomme, Ahmet Alp
Poule F: Quyet Chien Tran, Dani Sánchez, Jérémy Bury, Birol Uymaz
Poule G: Marco Zanetti, Murat Naci Coklu, Duc Tran Minh, HaengJik Kim
Poule H: Eddy Merckx, Eddy Leppens, Quoc Nguyen Nguyen, Barry van Beers.

Tekst: Frits Bakker

Foto Duc Anh Chien Nguyen (Kozoom Studio)

 

Driebanden World Cup
Volg ons online