Nog nooit was de eredivisie zo spannend op het einde

De eredivisie driebanden gaat het laatste dubbele weekend in met een zelden vertoonde spanning. Twee teams zijn zeker van de play-offs, bijna de hele eredivisie heeft nog kansen om mee te doen voor de titel. Het dubbele weekend gaat de beslissingen brengen, de spanning viert hoogij bij de topteams.

07 mei 2023

De eredivisie driebanden, de DKM Tools league, gaat volgende week naar een prachtige ontknoping. wee ploegen in de bovenste regionen (SIS Schoonmaak en Dekker Keukens) hebben de kwalificatie voor de play-offs al verdiend, maar moeten nog voor de posities strijden. Voor alle andere teams, behalve het al gedegradeerde Post Luchtkanalen, wordt het een prachtige apotheose, waarin nog alle scenario’s denkbaar zijn. Het laatste, dubbele weekend is beslissend voor de onknoping in de play-offs. Kortom: alle ballen op ’de dubbel’ in de eredivisie.

Hoe hoog de spanning inmiddels is opgelopen, lieten de wedstrijden voor de 20e speelronde deze zondag zien. Dave Christiani won een wonderlijke partij tegen Jeffrey Jorissen (15-3 achter, 40-18 gewonnen), waardoor Dekker Keukens won van J&F Auto’s. Roland Forthomme miste een laatste carambole tegen Lesley van Neyen (40-39), waardoor Topbiljart Zundert toch nog een kostbaar matchpunt verspeelde tegen Post Luchtkanalen. Joey de Kok kwam terug van een grote achterstand, maar miste de gelijkmaker tegen Gerwin Valentijn (Dekker won met 6-2 van J&F), Berry Dallinga maakte voor Dallinga tegen Burgmans Biljarts met 4 gelijk tegen Johan Roijers (waar het na 3-1 achter nog 5-3 werd voor Dallinga) en SIS Schoonmaak wankelde naar de eindstreep met verlies tegen Team Eekhoorn (6-2)

De conclusie na de 20e speelronde is dat twee teams zeker zijn van de play-offs, vijf teams nog strijden om twee overgebleven plaatsen in de play-offs met SIS Schoonmaak en Dekker. Alleen Post Luchtkanalen is gedegradeerd en vier teams, Burgmans Biljarts, Bousema Lochem en J&F Auto’s en Woonwonder vechten tegen de tiende positie, waar een wedstrijd voor promotie/degradatie noodzakelijk is.

Veel spelers, vooral van de bovenste teams, roepen vaak dat de play-offs geen best idee zijn geweest van de competitieleiders. Barry van Beers (Dekker Keukebs) stelde vandaag vast: ,,Het is toch een mooie afsluiting, zo spannend is het nog nooit geweest.’’

De suprematie van SIS Schoonmaak is naar het einde toe ook niet meer zo indrukwekkend als verwacht. Het Brabantse topteam van Carl Verhoeven verloor in De Eekhoorn zijn derde wedstrijd van dit seizoen met 6-2, nadat Eddy Merckx in de beslissende sessie won van Peter Ceulemans (40-19 in 20), maar Kurt Ceulemans de knock-out toediende aan Raymund Swertz (40-31 in 27). Het mes sneed aan twee kanten: niet alleen werd de overwinning gevierd op SIS Schoonmaak, ook klom Team Eekhoorn na een fraaie inhaalrace naar de vierde positie.

De meest bizarre partij werd gespeeld tussen Dave Christiani en Jeffrey Jorissen. Jorissen had een bliksemstart met 5-2-4 en een 15-3 voorsprong. ,,Ik ging van nul gevoel naar alles’’, zei Dave Christiani later. De partij kantelde in de 15e beurt toen Christiani 8 maakte, even later 4 en 8 en tenslotte finishte met 6 en 3 voor 40-18. De snelle starter Jorissen had maar liefst 12 poedels in zijn laatste 15 beurten (van 15 naar 18).

Dekker Keukens deed uiteindelijk de beste zaken met de 6-2 winst tegen J&F Auto’s met twee andere opvallende uitslagen. Glenn Hofman versloeg Barry van Beers met 40-35 in 18, Henk Blauwblomme liet Herman van Daalen kansloos achter met 40-8 in 23. Voor SIS won alleen Eddy Merckx. Frans van Kuyk versloeg Jean van Erp (40-36 in 39), Jerry Hermans won in een prima partij van Martien van der Spoel met 40-24 in 22. Bij Dallinga-Burgmans won Jean Paul de Bruijn van Eddy Leppens met 40-34 in 29 en was Steven van Acker de beste winnaar tegen Bart Ceulemans met 40-23 in 20. Cues&Darts won met 6-2 van Bousema dank zij Robinson Morales, Huub Wilkowski en Wesley de Jaeger in 25, 30 en 33 beurten. De enige winnaar bij tegenstander Bousema was Martin Horn, die Ruben Legazpi klopte met 40-32 in 21 beurten.

De stand:

1 SIS Schoonmaak 19-29

2 Dekker/AP Sprundel 20-27

3 Cues&Darts/Xtreme 19-24

4 Team Eekhoorn 19-22

5 Topbiljart Zundert 19-20

6 Dallinga.com 19-20

7 Woonwonder/Hartje 19-18

8 J&F Auto’s/Jorissen 20-18

9 Bousema/JBScues 19-17

10 Burgmans Biljarts 19-17

11 Post Luchtkanalen 19-6.

Het programma voor het dubbele weekend, op zaterdag 13 en zondag 14 mei:

Zaterdag:

Woonwonder-Topbiljart Zundert

J&F Auto’s/Jorissen-Post Luchtkanalen

Burgmans Biljarts-Bousema Lochem

SIS Schoonmaak-Cues&Darts

Dallinga-Team Eekhoorn

Zondag:

Cues&Darts-Dallinga

Topbiljart Zundert-Dekker

Post Luchtkanalen-Woonwonder

Team Eekhoorn-Burgmans Biljarts

Bousema Lochem-SIS Schoonmaak.

Tekst: Frits Bakker.

Foto: Team Dekker Keukens

 

 

 

 

Kozoom League Driebanden
Volg ons online