Nog vier gouden medailles te verdelen in Brandenburg

Nederlanders voor slotweekend EK. Wie spelen er nog, en wanneer?

06 mei 2017

BRANDENBURG - De Europese kampioenschappen biljarten in alle disciplines zijn op de vroege zaterdagmorgen het slotweekend ingegaan. Vandaag en morgen worden de laatste vier disciplines gespeeld en is er voor de deelnemers nog vier keer goud te winnen. Het kaderkampioenschap in 71/2 krijgt vandaag, zaterdag, zijn apotheose. Raymund Swertz, de Nedeerlandse titelverdediger, is inmiddels uitgeschakeld. De Nederlandse crack in het lijnenspel speelde gelijk in zijn laatste poulewedstrijd tegen Xavier Grétillat uit Zwitserland en miste de knock-out op moyenne. Dat was een teleurstelling voor Swertz, die de finale in 47/2 verloor in een partij tegen Eddy Leppens (250-250 in 1 beurt, Leppens winnaar in de shoot-out).

Dave Christiani heeft inmiddels de halve finales gehaald door een overwinning op Michel van Silfhout: 200-84 in twee beurten. Christiani startte met 182, maar miste op een vastliggende bal. Daarna finishte hij met 18.

 

 

Dave: ,,Het is even omschakelen, omdat ik hier eerst driebanden en daarna ook kegel heb gespeeld. En als ik driebanden moet spelen, dan train ik geen kader. Het kost me één of twee wedstrijden om dan weer het ritme te krijgen. De poulewedstrijden waren moeizaam, nu voel ik dat ik langzaam mijn niveau van kaderspelen heb gehaald.''

Michel: ,,Ik heb gisteren in mijn laatste kwalificatie tegen Gérassimopoulos heel tactisch gespeeld en veel beurten nodig gehad. Vandaag had ik het gevoel dat ik een goede partij kon spelen tegen Dave. Ik zat op mijn stoel te wachten bij zijn hoge serie en had alle vertrouwen om sterk te antwoorden. Het is jammer genoeg niet gelukt, Dave was in twee beurten uit, een mooie prestatie.''

Bij de kanshebbers die werden uitgeschakeld waren onder meer Patrick Niessen en Marek Faus. De Belg speelde in zijn laatste wedstrijd gelijk tegen de Fransman Bernard Villiers, maar dat was onvoldoende om zich te plaatsen.

De groepswinnaars, die zaterdagmorgen om 9.00 uur tegen elkaar spelen, waren Arnim Kahofer, Jean-Francois Florent, Michel van Silfhout, Dave Christiani, Raul Cuenca, Xavier Grétillat, Esteve Mata en Bernard Villiers.

De wedstrijden:
Kahofer (Oos)-Florent (Fr)
Van Silfhout (NL)-Christiani (Nl)
Cuenca (Sp)-Gretillat (Zw)
Mata (Sp)-Villiers (Fr)

In het artistiek biljart zijn vrijdagavond ook de poules afgewerkt. De acht winnaars worden gekoppeld aan de acht spelers die automatisch waren geplaatst. De jonge Nederlander Jop de Jong was een van de opvallende verschijningen aan de tafels. Hij bleef ongeslagen in zijn poule.

De tweede ronde wordt gespeeld in twee ronden op vier tafels (9.00 en 11.30). De kwartfinales zijn om 15.00 uur, de halve finales om 20.30. Zondag is de finale om 13.30.

De wedstrijden:
9.00:
Gümüs (Tr)-Clement (Fr)
Ahrens (Dui)-Sanchez (Sp)
Reverchon (Fr)-Daelman (Be)
Fonellosa (Sp)-Tran (Fr)

11.30:
Bax (Be)-Oliver (Sp)
Cin (Tur)-Jonen (Nl)
Vervliet (Be)-De Jong (Nl)
Hammen (Fr)-Tac (Tur)

 

 

In het kampioenschap driebanden op klein biljart voor clubteams komen nog een aantal grote namen aan de start, zoals Eddy Merckx, Frédéric Caudron, Roland Forthomme, Nikos Polychronopoulos en Jean Paul de Bruijn. De Turken Birol Uymaz en Ahmet Bayatli zijn de titelverdedigers.

Eddy Merckx, die samen met Jordy de Kruyf speelt, startte het toernooi vrijdag met een serie van 18, zijn teamgenoot maakte later een serie van vijftien. Merckx speelde de 25 caramboles uit in drie beurten. De Belg is geen onbekende op klein biljart. ,,We spelen in Antwerpen een competitie, waaraan ook Frédéric Caudron meedoet. Dat zijn wedstrijden op handicap. Ik moet bijvoorbeeld 100 caramboles spelen tegen een tegenstander van 24.''

De twee beste teams uit de acht poules plaatsen zich voor de achtste finales met zestien teams. Die eerste knock-out fase start vanaf 15.00 uur.

Tenslotte spelen ook de junioren in het kegelbiljart hun toernooi.

Tekst: Frits Bakker
Foto's: Ton Smilde/Kozoom

Artistiek EK Kader
Volg ons online