Onverslaanbaar

Koningin van het Driebanden Therese Klompenhouwer blijft ook in haar 16e NK ongeslagen: ze heeft nog nooit een partij verloren op een NK!

09 januari 2023

SITTARD - Het jaar waarin Therese Klompenhouwer met een toch al zo rijk palmares voor nieuwe uitdagingen staat, ging dit weekend naar een vlekkeloze start. Het Nederlands kampioenschap driebanden op de matchtafel voor dames kreeg de winnares die niemand meer zal verbazen. Voor de zestiende keer was Therese de beste, was ze met haar gemiddelde van superieure klasse en ging het op de slotdagen vooral om de bezetting van het NK podium in de schaduw van de kampioene. En weer is Therese dus een titel rijker na de gewonnen finale tegen Monique van Exter, die net als vorig jaar het zilver greep op het NK. Die finale gaf niet eens zo'n immens verschil te zien, zoals in vorige partijen. Therese stond zelfs heel even achter in de score, maar trok de winst later naar zich toe met 30-25 in 40 beurten, één van haar mindere partijen. Vooral in de halve finale tegen Mirjam Pruim trok de kampioene alle registers open voor een prachtige wedstrijd. Therese won die met 30-8 in 17 beurten, een gemiddelde van 1.764.

 

 

,,Het was zeker niet mijn beste toernooi'', stelde ze na afloop vast. ,,De finale heb ik beslist in de vier beurten na de pauze, daarna was het weer wat minder. Mijn halve finale was heel goed, maar eigenlijk kon ik me hier niet zo goed aanpassen aan de tafel. Ik was bij vlagen heel onzeker, maar gelukkig was het toch nog goed genoeg om te kunnen. Winnen met 1.064. Daar kan ik best tevreden mee zijn. Ik ben in geen enkele wedstrijd in gevaar geweest. En ook met minder spel, moeilijke posities en wat onzekerheid, kan ik mijn tegenstanders toch verslaan. Dat heeft alles met ervaring te maken.''

De aanloop naar de Masters (start deze week op woensdag) en de lange trip naar Zuid Korea voor een marathon van partijen hebben 's werelds beste biljartster gebracht wat ze ervan had verwacht. De concurrentie in eigen land, met alle bekende namen, blijft ongewijzigd, nu al voor vele jaren. Het podium wijzigt hooguit op één of twee plaatsen, maar Gerrie Geelen, vele jaren geleden de nationale topper, keerde onverwacht terug op het schavot van de topdrie. Mirjam Pruim en Monique van Exter zijn daar inmiddels bekende gezichten. Therese hield een goed gevoel over van haar NK: ,,Ik heb toch weinig kunnen trainen en ik ga nu met mijn vriendin een paar dagen klussen om de verhuizing voor te bereiden. Maar ik heb veel zin in de Masters en voel me er klaar voor.''

 

Weer is Therese onverslaanbaar en een titel rijker

 

Op het Nederlands kampioenschap werden na afloop ook de speelsters aangewezen die het Europees kampioenschap individueel en voor landenteams in april zullen spelen in Antalya, Turkije. Therese Klompenhouwer vormt het Nederlands landenteam samen met Monique van Exter. Voor het EK individueel zijn vier Nederlandse speelsters aangewezen op basis van de NK's van twee jaar: Therese Klompenhouwer, Monique van Exter, Mirjam Pruim en Daisy Werdekker. De eerste reserve is Gerrie Geelen.

Therese: Het is wel heel mooi dat ik met Monique van Exter voor Nederland ga spelen, want ik moet terugdenken aan mijn eerste Europese optreden in 1997. Ik was veertien toen en speelde het EK vrij spel. Monique werd daar Europees kampioene. Prachtig dat we nu weer samen, en nu dus voor Nederland, naar een EK gaan.''

Therese Klompenhouwer versloeg in het voortraject Cynthia van Peer (25-5 in 24), Sylvia Eckel (25-9 in 18), Ineke Kooistra (25-10 in 19) en in de knock-outs eerst Eckel met 30-11 in 37, daarna Mirjam Pruim met 30-8 in 17 en tenslotte Monique van Exter met het kleinste verschil van al haar partijen: 30-25 in 40. Het meest verrassend was de uitschakeling van Karina Jetten in de kwartfinales. De Limburgse werd verslagen door Gerrie Geelen op twee punten: 30-28 in 52. Monique van Exter 'worstelde' zich in die ronde langs Daisy Werdekker, één van de jongeren, die haar echte doorbraak maar niet kan maken: Van Exter won met 29-19 in 60 beurten, de maximale duur dus van een partij. Mirjam Pruim versloeg Joke Martijn (30-28 in 38).

Monique van Exter rekende in de halve finalaf met Gerrie Geelen (30-16 in 51) en kan terugkijken op een redelijk geslaagd toernooi. De verschillen tussen het fenomeen Therese Klompenhouwer en de rest van de speelsters was niettemin weer veelzeggend. Alleen Karina Jetten speelde iets meer dan de helft van het gemiddelde van Klompenhouwer.

Het was na afloop opvallend hoeveel complimenten er aan het adres van de organisatie waren gericht. De Biljartacademie in Sittard is hard op weg één van de bolwerken te worden op organisatorisch gebied. De dames en andere aanwezigen werden in de watten gelegd. Het NK dames mag dan niet uitblinken in hoge kwaliteit van moyennes, het is meer en meer wel de jaarlijkse, gezellige reünie van het beste wat er in Nederland is op gebied van damesbiljarten.

De einduitslag (gemiddelde, hoogste serie):
1 Therese Klompenhouwer 1.064-7
2 Monique van Exter 0.583-6
3 Mirjam Pruim 0.584-4
4 Gerrie Geelen 0.462-4
5 Karina Jetten 0.641-5
6 Joke Martijn 0.538-8
7 Daisy Werdekker 0.460-4
8 Sylvia Eckel 0.423-4
9 Joke Breur -0.400-4
10 Ineke Kooistra 0.495-4

 

Therese Klompenhouwer met de gouden medaille, de schaal & partner Eveline na het behalen van haar 16e Nederlands kampioenschap

 

De top vier van het NK met Therese Klompenhouwer, Monique van Exter, Mirjam Pruim en Gerrie Geelen

 

Tekst: Frits Bakker
Foto's: Ton Smilde

 

Dames Driebanden Klompenhouwer, Therese
Volg ons online