Onverslaanbaar

Het Nederlands kampioenschap voor teams in het driebanden is geëindigd in een ware thriller. De play-offs in de Kozoom League werden afgesloten met een driedubbele ontmoeting tussen SIS Schoonmaak en Team Eekhoorn, die uiteindelijk toch weer in het voordeel werd beslist van het onverslaanbare SIS Schoonmaak.

09 juni 2024

Het Brabantse team haalde zijn vierde titel met Carl Verhoeven als sponsor en teambaas. De spelers achter het succes: Eddy Merckx, Jean van Erp, Raimond Burgman, Raymund Swertz en Martien van der Spoel.

 

UDEN/OOSTERHOUT – De lange marathon eindigde met een intens zalig gevoel. De Nederlandse eredivisie kreeg zondagavond na een lange competitie en slopende play-offs de zuur verdiende kampioen: SIS Schoonmaak, het allerbeste driebandenteam van Nederland sinds een vijftal jaren, kon de titel prolongeren, nadat de kampioenen in het eigen drukke biljartcentrum in Uden de laatste tegenstander Team Eekhoorn hadden verslagen in wat uiteindelijk een barrage was geworden over drie haast onvoorspelbare ontmoetingen. Het werd eerst 4-4 in de eerste wedstrijd in Oosterhout, daarna won SIS Schoonmaak met 8-0 in de tweede wedstrijd in Uden, maar omdat de finale op matchpunten nog niet was beslist, volgde nog een derde treffen. Daarin moest SIS Schoonmaak door die 8-0 overwinning in de definitieve telling maar één partij gelijkspelen, maar zelfs die simpele opgave was weer een gecompliceerd verhaal.

 

 

Team Eekhoorn won in de eerste sessie van die derde wedstrijd namelijk met Peter Ceulemans en Jerry Hermans de eerste twee wedstrijden, waardoor de uitdager nog altijd kansrijk in de partij bleef. Wat op dat moment evenwel al speelde, waren de caramboles voor en tegen. De gunstige score van SIS Schoonmaak gaf een voorsprong van 37 caramboles: dus zelfs als SIS die derde wedstrijd met 8-0 verloor, konden 37 caramboles voor Eddy Merckx en Raimond Burgman samen volstaan voor het kampioenschap.

Dat scenario speelde uiteindelijk de beslissende rol. Want in de cruciale fase van de partijen tussen Eddy Merckx en Nikos Polychronopoulos en tussen Raimond Burgman en Frans van Kuyk, kwam het inderdaad aan op die gemaakte caramboles. Toen Eddy Merckx tegen Nikos Polychronopoulos leidde met 23-13, stond Raimond Burgman tegen Frans van Kuyk achter met 25-13. Dat wil dus zeggen: SIS had op dat moment 36 caramboles gemaakt. De nummer 14 van Raimond Burgman was dan ook de nummer 37 voor SIS Schoonmaak.

Zonder verder te spelen maakte Jan van de Vorle, de teamleider, bekend dat het kampioenschap binnen was. Hij viel Carl Verhoeven, de teambaas en sponsor, in de armen en kon maar net een polonaise van juichende supporters ontwijken die onderweg was naar het winnende team.

Het kampioensteam bestond dit weekend uit Eddy Merckx, Jean van Erp, Raimond Burgman, Raymund Swertz en Martien van der Spoel, de vijf spelers die het merendeel van de successen in de reguliere competitie hebben verdiend. SIS Schoonmaak en Team Eekhoorn hebben die hele competitie op de posities 1 en 2 gestaan. Team Eekhoorn haalde de finale ten koste van Cues&Darts en Zundert, die in de play-offs werden verslagen.

De laatste botsing, met de titel als inzet, werd een slopend gevecht, dat op de zaterdag in Camping De Eekhoorn in balans bleef door overwinningen van Eddy Merckx en Raymund Swertz voor SIS Schoonmaak en Frans van Kuyk en Peter Ceulemans voor Team Eekhoorn. De eerste wedstrijd van de return was een machtsvertoning van SIS, dat met 8-0 won, maar na die monsterscore nog niet zeker van het kampioenschap was.

Dat gebeurde pas nadat Peter Ceulemans en Jerry Hermans nog voor spanning hadden gezorgd met winst tegen Jean van Erp (40-27 in 24) en Raymund Swertz (40-36 in 47). Maar nog altijd kon het dak er niet af: dat kon pas nadat Eddy Merckx en Raimond Burgman in hun partijen tegen Nikos Polychronopoulos en Frans van Kuyk de laatste kunstjes hadden vertoond om het kampioenschap zeker in de arena van SIS Schoonmaak te behouden.

Hoe mooi moet het zijn voor het team en voor Carl Verhoeven, die na vier kampioenschappen met zijn team heeft aangekondigd met de sponsoring een kleine stap terug te doen, maar wel de regie van het topteam blijft voeren. De beloning van zijn spelers kon de SIS baas ontroeren alsof het zijn eerste titel was.

 

 

De veelvoudige kampioen en bekerhouder blijft een geduchte rivaal voor de topteams in de eredivisie. Wel heeft Dick Jaspers, die zelden speelde dit jaar, zijn afscheid aangekondigd en vertrekt ook Eddy Merckx. Dat verlies zal SIS Schoonmaak zeker zwakker maken.

Veel waardering was er ook voor Team Eekhoorn, dat zo’n geweldige competitie heeft gespeeld en altijd heeft meegedaan voor de topposities. Dat team blijft wel in stand met Nikos Polychronopoulos, Peter Ceulemans, Frans van Kuyk, Kurt Ceulemans en Jerry Hermans, zoals het dit weekend in de finale van de play-offs aan de tafels stond.

 

Alles over de finale playoffs Kozoom League

 

Tekst: Frits Bakker
Foto's Team SIS Schoonmaak/SIS Billiards Experience Center ©Ton Smilde

 

Driebanden Kozoom Kozoom League
Volg ons online