Ook in tweede Grand Prix voor Dames is Therese weer een klasse apart

’s-Werelds beste in finale uit in 16 beurten; knappe finaleplek voor Monique Wilkowski

04 december 2023

 

ARNHEM – Het verzamelde veld van beste Nederlandse dames in het driebanden hebben het Therese Klompenhouwer in Arnhem niet al te lastig kunnen maken. De veelvoudige kampioene won zondagmiddag de tweede Grand Prix Prestige Dames van dit jaar in De Snelpost in Arnhem. In de finale stond Klompenhouwer tegenover een oude bekende: Monique Wilkowski, die in de nadagen van haar biljartcarrière vooral zeer begaan is met de ontwikkeling op het biljart van haar 12-jarige zoon Joeri. Voor Therese was ze in de finale geen echte bedreiging: 30-13 in 16 beurten. Therese speelde over het hele toernooi 1.341 gemiddeld.

 

 

De tweede Grand Prix van de KNBB dit jaar, georganiseerd om de dames meer startgelegenheid te geven, kreeg net als de eerste in Sittard een logische winnaar. Therese, gelouterd in grote kampioenschappen, is met al haar internationale ervaring veel sterker dan de andere oranje dames, van wie de meesten werken, huisvrouw zijn, of in elk geval niet trainen als professionals.

Therese Klompenhouwer, toch al gezegend met veel techniek en klasse, doet dat wel. En altijd met veel inzet en bezieling. In haar nieuwe relatie, waarin ze in een nieuwe omgeving terecht is gekomen met vrouw en twee dochters, komt biljarten nog altijd op een belangrijke positie, al zijn World Cups in het buitenland niet meer aan haar besteed.

De organisatie van meer toernooien voor vrouwen, met Grand Prix toernooien in binnen- en buitenland, rechtvaardigen de keuze om wedstrijden tegen vrouwen te spelen. Zowel in Europa als in Nederland is Therese superieur, zoals weer blijkt uit de laatste optredens.

Monique Wilkowski liet al snel zien dat ze een gooi wilde doen naar een finaleplaats. De Brabantse versloeg in de voorronden Karina Jetten met 25-13 in 31 beurten (0.806), rekende in de kwartfinales met Gerrie Geelen af (30-27 in 46), in de halve finales met Karina Jetten, 30-24 in 45 en tenslotte boog ze in de finale voor Therese Klompenhouwer.

De kampioene ging onder meer met veel flair in de voorronden langs Joke Breur (25-2 in 20) en Joke Martijn (25-6 in 16) en noteerde daar 1.229 over drie partijen. In de kwartfinales was Mirjam Pruim ook geen partij (30-4 in 20), in de halve finales won ze van Joke Martijn met 30-14 in 26.

In de finale opende Wilkowski met 5 en 1 en antwoordde Klompenhouwer even later met 6 en 7. De score liep al op naar 23-6 in 8 beurten en tenslotte werd het 30-13 in 16 beurten.

 


 

De uitslagen van de kwartfinales:

Therese Klompenhouwer-Mirjam Pruim 30-4 in 20
Joke Martijn-Monique van Exter 30-21 in 45
Monique Wilkowski-Gerrie Geelen 30-27 in 46
Karina Jetten-Daisy Werdekker 30-24 in 34.

 

Halve finales:

Therese Klompenhouwer-Joke Martijn 30-14 in 26
Monique Wilkowski-Karina Jetten 30-24 in 45

 

Relevante links:

Alles over de Grand Prix Prestige Dames in Arnhem
Vaste informatiepagina Grand Prix Dames

 

 

Tekst: Frits Bakker
Bewerking: KNBB
Foto’s: Ton Smilde

 

Dames Driebanden Grand Prix
Volg ons online