Oranjeteam naar laatste acht op WK in Viersen

Vier van de acht kwartfinalisten zijn bekend op WK landenteams in Viersen: Nederland na verlies tegen Griekenland door sterke winstpartij tegen Denemarken bij de laatste acht.

15 maart 2019

VIERSEN - Het Nederlands team met Dick Jaspers en Raimond Burgman heeft zich op de tweede dag van de voorronden na een verliespartij tegen Griekenland en een sterke eindsprint tegen Denemarken geplaatst voor de kwartinales van het WK voor landenteams. Het toernooi in de Festhalle in Viersen, met zestien landenteams uit de hele wereld, trok op de eerste dagen nog geen volle tribunes en moet  op de slotdagen ook het Duitse thuisteam nog missen. De nieuwe bondscoach Christian Rudolph slaagde er niet in om met Martin Horn en Ronny Lindemann de voorronden te overleven. Drie teams eindigden in deze poule gelijk met vier matchpunten, op gemiddelde waren de Turken en de Colombianen de nummers één en twee. De andere grote verliezer was Griekenland, dat op koers lag om als groepswinnaar te eindigen, maar werd uitgeschakeld door Vietnam, dat ook op gemiddelde won voor Nederland. De eerste vier teams voor de kwartfinale zijn Turkije, Vietnam, Nederland en Colombia.

De eindsprint van Colombia, met Robinson Morales en Huberney Cataño, was het hoogtepunt van de tweede speeldag. In de poules C en D, waarin de voorronden zijn afgerond, stuntte Vietnam in de laatste wedstrijd tegen Griekenland met 40-19 in 17 beurten en overtroffen de Colombianen die snelle partij in de alles-of-niets wedstrijd tegen Turkije met 40-38 in 16 beurten. De twee Zuid-Amerikanen, die in de eerste wedstrijd op één carambole van Duitsland hadden verloren, waren er dolgelukkig mee. Ze eindigden tweede na Turkije en speelden daardoor Duitsland vroegtijdig uit het toernooi. Het thuisteam won zijn laatste wedstrijd wel van Peru (40-37 in 34), maar kwamen in gemiddelde veel te kort tegen de Turken en de Colombianen.

Door het herstel van Vietnam, na verlies in de eerste ronde tegen Nederland, mogen Nguyen Quoc Nguyen en Quyet Chien Tran zich in de komende dagen onder de topfavorieten scharen. Het Aziatische duo, die allebei in de top tien staan van de wereld, maakte indruk in de laatste ronde tegen Griekenland. Nikos Polychronopoulos en Filippos Kasidokostas hadden met twee overwinningen alles in eigen hand, maar werden overspeeld door de Vietnamezen, die daardoor opklommen naar de koppositie in Poule C. Nederland verzekerde zich van de tweede plaats na de misstap in de eerste ronde van de dag tegen de Grieken. Het oranjeteam versloeg de Denen, die vorig jaar nog op het podium stonden, maar nu kansloos onderin eindigden, in een eenrichtingspartij met met 40-19 in 17 beurten.

Morgen, zaterdag, strijden de Poules A en B in de laatste groepswedstrijden nog om vier plaatsen in de kwartfinales. Zuid-Korea en België, de koplopers, zijn de enige twee ploegen in het hele veld die nog ongeslagen zijn. De Belgen spelen nog tegen Japan, de titelverdediger Zuid-Korea sluit de plaatsingswedstrijden af tegen Egypte. De strijd is nog open, hoewel de Belgen en de Koreanen op een zeer gunstige pole-positie liggen.

De Belgen wonnen van Frankrijk met 40-25 in
24 en Japan rekende in net zo veel beurten af met Mexico. De Fransen kunnen zich nog veilig spelen door winst op het nog puntloze Mexico, maar zijn afhankelijk van Japan, dat zijn laatste wedstrijd tegen België speelt en een hoger gemiddelde heeft dan Frankrijk. Zuid-Korea leidt in Poule A met 4 punten voor Oostenrijk en Egypte met 2 punten. Oostenrijk speelt nog tegen het puntloze Libanon.

De standen in de poules:

Poule A (twee wedstrijden):
1 Korea 2-4-1.230-8
2 Oostenrijk 2-2-1.192-7
3 Egypte 2-1.064-7
4 Libanon 0-0.714-4

Poule B (twee wedstrijden):
1 België 2-4-1.538-8
2 Japan 2-1.433-7
3 Frankrijk 2-2-1.226-8
4 Mexico 0-0.903-6

Poule C (uitgespeeld)
1 Vietnam 3-4-1.630-8
2 Nederland 3-4-1.609-9
3 Griekenland 3-4-1.337-6
4 Denemarken 3-0-1.013-5

Poule D (uitgespeeld):
1 Turkije 3-4-1.661-11
2 Colombia 3-4-1.586-9
3 Duitsland 3-4-1.174-6
4 Peru 3-0-0.979-5.

Tekst: Frits Bakker

Foto: blije Nederlanders (Kozoom Studio)

Burgman, Raimond Driebanden Jaspers, Dick
Volg ons online